Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Απο τον "θάνατο του εμποράκου" στο "θάνατου του Ελληνα αγρότη"

του Βασίλη Γιαννάκου
Αγρότη, Εκπροσώπου της Νέας Ένωσης 

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς προσπάθειας αφανισμού του κλάδου μας, μέσα από την πρόταση της κυβέρνησης για επιβολή επαχθών φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Μέτρα που αποτελούν κομμάτι ενός γενικότερου φοροεισπρακτικού πολέμου και θα βάλουν ταφόπλακα στους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, συμπαρασύροντας στην καταστροφή και τους άλλους πυλώνες της πολύπαθης οικονομίας μας.

Πιο συγκεκριμένα, η υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης οδηγεί σε:
1.  Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 26%
2.  Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
3.  Κατάργηση της ρύθμισης που πρόσφατα ψήφισε η Ελληνική Βουλή για απαλλαγή από φόρο των ενισχύσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ και φορολόγηση όλων των ενισχύσεων, άμεσων και έμμεσων (π.χ. νιτρορύπανση, βιολογικά, νέοι αγρότες)
4.  Κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου
5.  Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος
6.  Αύξηση των ημερών διάρκειας του γάλακτος
7.  Μεγάλες αυξήσεις εισφορών στον ΟΓΑ
8.  Αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων από 13 % στο 23%
9.  Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%

Όπως μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε, πρόκειται για ένα ανάλγητο πακέτο μέτρων με δυσβάσταχτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για εμάς τους αγρότες, οι οποίες οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωση και στην εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας.
Αν υλοποιηθούν τα παραπάνω, ο αγροτικός κόσμος θα οδηγηθεί στον αφανισμό, θα αυξηθούν δραματικά οι ήδη σημαντικές εισαγωγές και η διατροφική εξάρτηση της χώρας, θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής σε ύψος μη βιώσιμο για αγρότες και κτηνοτρόφους, θα αυξηθεί το κόστος βασικών προϊόντων σε ύψη δυσπρόσιτα για τους καταναλωτές, προκαλώντας επισιτιστική κρίση.

Επομένως, δεν είναι οι αγροτικές επιδοτήσεις που κινδυνεύουν, όπως κραδαίνουν σήμερα εκείνοι που ευθύνονται για την απαξίωση ελληνικής γεωργίας, αλλά η ίδια η ύπαρξη των αγροτών στην χώρα και η ύπαρξη εγχώριας παραγωγής, εφόσον γίνουν δεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές.

Ενόψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ζητάμε από τους ιθύνοντες:
•  Θέσπιση αφορολόγητου ορίου ύψους 12.000 ευρώ για τους αγρότες, όπως έχει  εξαγγελθεί από την νέα κυβέρνηση για όλους τους φορολογούμενους
•  Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα αγροτικά κτίσματα, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις  τις αποθήκες και τα αγροτεμάχια (σύμφωνα με πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης) δεδομένου ότι είναι ανεπίτρεπτο να φορολογούνται οι συντελεστές παραγωγή
•  Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 30.000 € (αντί των 15.000 € που τελικά ίσχυσε).
•  Υιοθέτηση δύο συντελεστών φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος δηλαδή 5% για την κτηνοτροφία και 10% για τη φυτική παραγωγή αντί του ισχύοντος μοναδικού ενιαίου συντελεστή φορολόγησης ύψους 13% .
•  Πλήρης και οριστική απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος
•  Εξαίρεση όλων των συνταξιούχων του ΟΓΑ από την ένταξη στο κανονικό καθεστώς ώστε να  μην υπάρξει επίπτωση-μείωση στη σύνταξής τους

Αυτή η άνευ προηγουμένου επίθεση πρέπει να σταματήσει!
Εμείς οι αγρότες θέλουμε και πρέπει να συμβάλλουμε στη εθνική προσπάθεια, αλλά όχι με τον αφανισμό μας. Δεν είμαστε και δεν πρέπει να αποτελέσουμε το εξιλαστήριο θύμα!
Στο «διαίρει και βασίλευε» εμείς θα απαντήσουμε ενωμένοι με μια φωνή. Ο αγώνας είναι μονόδρομος και το μήνυμα προς την κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο είναι ότι θα μας βρουν αδιάσπαστους σαν μια γροθιά και δυνατούς, παρ’όλες τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια να συκοφαντήσουν και να διχάσουν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο.
Όραμά μας είναι η Ελλάδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και όχι η Ελλάδα της παραγωγικής ερήμωσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής