Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ιάσων Τσιρώνης: Δυο χρόνια Αντιδήμαρχος στον Δήμο Παλαμά

Αγαπητοί συνδημότες- ισσες.
Μετά από παραίνεση πολλών συμπολιτών μας για ενημέρωση σχετικά με την οικονομική κατάσταση και όχι μόνο, του Δήμου μας, αποφάσισα πρώτη φορά μετά την ανάληψη της Νέας Δημοτικής Αρχής να προσπαθήσω να λύσω αρκετές από αυτές τις απορίες.
Αναλάβαμε τον Καλλικρατικό Δήμο, έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και της κατάστασης που επικρατούσε σε μια πολλή δύσκολη συγκυρία γενικά. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πρώτη φορά εκλεγμένοι και από την πρώτη συγκέντρωσή μας θέσαμε τους στόχους που θα ακολουθήσουμε.
Μετά από ομολογουμένως μεγάλη συζήτηση, επικράτησε η άποψη ότι βασικός στόχος θα ήταν να μπει μια τάξη, ιδιαίτερα των οικονομικών του Δήμου μας.
Δύο χρόνια μετά η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας είναι σαφώς καλύτερη.
Διαχειριζόμαστε την περιουσία του Δήμου με ευθύνη και σοβαρότητα.
Από την πρώτη μέρα δε θέσαμε σε καμία στιγμή τη λειτουργία του σε κίνδυνο.
Αποτινάξαμε τη ρετσινιά του κακοπληρωτή, ανακτήσαμε την αξιοπιστία.
Πλέον όλες μας οι υποχρεώσεις εξοφλούνται έγκαιρα.

Τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε όταν αναλάβαμε;
Δύο ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα που έπρεπε να λύσουμε.
Το χρέος προς τη ΔΕΗ και οι δικαστικές αποφάσεις που ακόμα και τώρα κατακλύζουν το Δήμο.
Το πρώτο έπρεπε άμεσα να αντιμετωπιστεί διότι κινδύνευε να μείνει όλο το δίκτυο άρδευσης χωρίς ρεύμα.
Τι κάναμε: πληρώσαμε άμεσα στη ΔΕΗ 900.000€ και ρυθμίσαμε χρέος 1.580.000€.
Ποσά υπερβολικά για την κατάσταση που υπήρχε!
Σήμερα πληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ κάθε μήνα, ενώ παράλληλα εξοφλούμε και τους τρέχοντες λογαριασμούς. Μόλις όμως χθες ήρθε και άλλο χρέος από τη ΔΕΗ 400.000€ από αντλιοστάσια ύδρευσης, τα οποία ο Δήμος είχε παραχωρήσει στη ΔΕΥΑΠ χωρίς αυτή να τα έχει κάνει αποδοχή, με αποτέλεσμα οι παροχές αυτές να μην μπορούν ούτε να  πληρωθούν αλλά ούτε να ρυθμιστούν.
Το δεύτερο αγκάθι για το Δήμο μας, οι δικαστικές αποφάσεις.
Ο Δήμος που έχει γίνει γνωστός πανελληνίως για το θέμα αυτό.
Ήδη εξοφλήσαμε δικαστικές αποφάσεις αξίας περίπου 900.000€ ενώ υπάρχουν ακόμα στο Δήμο αγωγές που εκκρεμούν και ξεπερνούν τις 600.000€! Ένας Θεός ξέρει το που θα φτάσει το ύψος των δικαστικών αποφάσεων! Όλες οι αγωγές αφορούν την περίοδο πριν την ανάληψη της διοίκησης από τη νέα Δημοτική αρχή. Απαντώντας σε απορίες δημοτών σχετικά με το τι αφορούν οι δικαστικές αποφάσεις, θα έπρεπε να γράφω μια εβδομάδα. Επιγραμματικά σας αναφέρω ότι αφορούν σε χωματουργικές εργασίες, υλικά ηλεκτροφωτισμού, υλικά άρδευσης, απλήρωτες μελέτες, απλήρωτα ενοίκια (ΚΑΠΗ κτλ), αμοιβές εργαζομένων, συντηρήσεις οχημάτων, ανταλλακτικά, οφειλές σε δικηγόρους και δικηγορικούς συλλόγους, οφειλές καυσίμων, χρέη σε κατασκηνώσεις, σε εφημερίδες, σε κουρτίνες, σε έπιπλα, σε τραπεζοκαθίσματα και ότι άλλα μπορεί να φανταστεί κανείς.
Και όλες οι αποφάσεις με προφορική εντολή Δημάρχου ή Αντιδημάρχων ή Προέδρων των Νομικών προσώπων του Δήμου (ΔΟΠΑΠΑΠ κυρίως).
Από το έτος 2016 πληρώνουμε τοκοχρεολύσια προς τράπεζες και ταμείο παρακαταθηκών ύψος 2.680.000€ δάνεια που έλαβαν προηγούμενες διοικήσεις. Για τα δάνεια αυτά υπήρχε τριετή αναστολή πληρωμής του κεφαλαίου και πληρωνόντουσαν μόνο οι τόκοι (2013-2015).
Εξοφλήσαμε χρέος σε προμηθευτές της προηγούμενης διοίκησης 521.000€.
Οφειλές στον ΟΤΕ 80.000€.
Ρυθμίσαμε χρέος στο σύνδεσμο ύδρευσης 132.000€.
Με λίγα λόγια σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία παραλάβαμε χρέη περίπου 6.500.000€ και σήμερα αυτό έχει μειωθεί κατά 2.000.000€.
Πως έγινε αυτό ρωτούν πολλοί.
Μια λέξη έχει επικρατήσει σε όλους μας «νοικοκύρεμα».
Έγινε μείωση δαπανών 30% σε όλες τις προμήθειες, ξοδεύουμε μόνο από τα υπάρχοντα.
Δεν δημιουργούμε νέα χρέη, ενώ  μειώσαμε τα τέλη άρδευσης για το 2015.
Μειώσαμε τα τέλη σε ΑΜΕΑ κλπ. Χωρίς τυμπανοκρουσίες έγινε διανομή τροφίμων σε άπορους από πρόγραμμα ΤΕΒΑ, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και από χορηγίες επαγγελματιών της περιοχής μας.
 Όλες οι εκδηλώσεις μας γίνονται κανονικά με μικρή οικονομική επιβάρυνση του Δήμου λόγω και της συμμετοχής των επαγγελματιών στα έξοδα. Υπάρχει άριστη συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές, όλους τους συλλόγους  που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, με καλά αποτελέσματα. Συνεργασία με την εκκλησία ( άποροι, σπίτι της αγάπης).
Στον αθλητισμό έγιναν στη πόλη μας τρεις εκδηλώσεις πανελλήνιου ενδιαφέροντος με τη βοήθεια του ΔΟΠΑΠΑΠ και χορηγών της περιοχής μας, αλλά και της Περιφέρειας, χωρίς οικονομική συμμετοχή του Δήμου.
Αναδιοργανώθηκαν ουσιαστικά οι υπηρεσίες του Δήμου με αλλαγές στη νοοτροπία και στο τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών, ισότιμα προς όλους. Ανακαινίσαμε την ιστοσελίδα του Δήμου. Δεν υπάρχει πια διάκριση δημοτών σε “ημετέρους“ και άλλους.
Παρέμεινε στην εργασία του σχεδόν το 100% των συμβασιούχων σε καθαριότητα, άρδευση και σχολεία.
Αξιοκρατία παντού!
Υπάρχει βελτίωση στη λειτουργία της λαϊκής αγοράς.

Όσον αφορά στα έργα, τη διετία 2015-2016 υπογράφηκαν συμβάσεις 7.600.000€!!!
1. Κατασκευή αιθουσών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.
2. Κατασκευή παρόχθιων πινάκων αγροτικού εξηλεκτρισμού.
3. Ηλεκτροφωτισμός παλαιού Δημοτικού Σχολείου Φύλλου.
4. Προμήθεια φωτιστικών LED από το πράσινο ταμείο.
5. Προμήθεια και τοποθέτηση κερκίδων στο γήπεδο Προαστίου.
6. Προμήθεια και τοποθέτηση καθισμάτων στο γήπεδο Παλαμά.
7. Αντικατάσταση στέγης σχολείου Μαραθέας.
8. Αντικατάσταση στέγης 3ου Νηπιαγωγείου Παλαμά.
9. Προμήθεια και τοποθέτηση αντλητικών συγκροτημάτων άρδευσης.
10. Εφαρμογή πυροπροστασίας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά.
11. Προμήθεια και τοποθέτηση αγωγών άρδευσης στο Φύλλο, Αγία Τριάδα (αποπεράτωση) και στο Προάστιο.
12. Βελτίωση δημοτικών κτιρίων.
13. Κατασκευή πεζοδρομίου στην Αγία Τριάδα.
14. Ολοκλήρωση δικτύου ακαθάρτων πόλης Παλαμά.
15. Υποβλήθηκε αίτηση για ένταξη στο ΠΕΠ του έργου «βελτίωση και αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στο Φύλλο (ήδη εγκρίθηκε).
16. Ηλεκτροδοτήθηκαν οι είσοδοι της πόλης του Παλαμά από Ιτέα και Μεταμόρφωση, ο κεντρικός δρόμος στην Αγία Τριάδα, ο κεντρικός δρόμος στην Ιτέα.
17. Ηλεκτροδοτήθηκαν τα νεκροταφεία Λεύκης, Φύλλου και Ιτέας. Εντός των ημερών ηλεκτροδοτείται και το νεκροταφείο Ορφανών.
18. Ηλεκτροδοτήθηκε το αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο στο Μέγα (Κοσκινά).
19. Ηλεκτροδοτούνται εντός των ημερών τα αντλιοστάσια  Μεταμόρφωσης και Βλοχού (αντιπλημμυρικά).
20. Ηλεκτροδοτήθηκαν τα γήπεδα Γοργοβιτών και Βλοχού.
Οι μελέτες που συντάχθηκαν κατά την διετία 2015-2016 είναι:
1. «Βελτίωση δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου Παλαμά» (Υπουργείο Αθλητισμού), αναμένεται η δημοπράτηση.
2. Συντάχθηκε μελέτη «κατασκευή κλειστών δικτύων άρδευσης αγροκτημάτων Δήμου Παλαμά. Προϋπολογισμός 4.300.000€.
3. Έγινε τακτοποίηση αυθαιρέτων των κτιρίων Γυμνασίου Παλαμά, Γυμνασίου- Λυκείου Προαστίου και Παιδικού Σταθμού.
4. Έγινε υδραυλική και τοπογραφική μελέτη ρέματος Βελά.
5. Συντάσσεται μελέτη διευθέτησης ρέματος Βελά.

Όλα βέβαια τα παραπάνω και άλλα που πραγματοποιούνται είναι πολύ λίγα.
Πρέπει να ξέρουν οι συνδημότες μας ότι ο Δήμος από μόνος του δε μπορεί με τα έσοδα του να πραγματοποιήσει έργα πνοής. Γι αυτό έχουμε άριστη συνεργασία με Υπουργεία και Περιφέρεια έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα. Έργα ουσίας για το Δήμο μας και όχι βιτρίνας είναι η κατασκευή των δρόμων Δέλτα – Παλαμά, Προάστιο – Ψαθοχώρα, Προάστιο – Καρδίτσα και η συντήρηση των υπολοίπων.
Η γέφυρα Πετρίνου, ο καθαρισμός Ενιπέα και Βουβουλίνας, το ρέμα Βελά στο Προάστιο, η ασφαλτόστρωση κεντρικών οδών της πόλης του Παλαμά, φυσικό αέριο στον Παλαμά, αλλαγή φωτιστικών σε όλο τον Παλαμά με LED, ο κλειστός αγωγός από τον Καλέντζη στο Μάρκο για μεταφορά νερού για άρδευση και άλλα έργα με προτεραιότητα την υγεία και την παιδεία. Αυτά είναι οι στόχοι μας.
Κλείνοντας, να ευχαριστήσω όλους τους Προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια για την μέχρι τώρα συνεργασία και πιστεύω ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη και εποικοδομητικότερη.
Ακόμα θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους τους συμβούλους, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για την άοκνη συνεργασία μας και την προσπάθεια που καταβάλλουν για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας, όπως και τον Δήμαρχό μας για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μου.
Τέλος, σε ότι με αφορά θα είμαι πάντα κοντά σε όλους τους πολίτες του Δήμου μας, χωρίς αντιπαλότητες, με σεβασμό και τιμιότητα. Μπήκαμε σε αυτόν τον αγώνα με αξιοπρέπεια και πρέπει στο τέλος της θητείας μας να μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια όλους εσάς.
Όλοι στο τέλος κρίνονται και αποδίδεται στο καθένα  ότι του αξίζει.

                 Με τιμή
           Τσιρώνης Ιάσων
Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Τεχνικών
      & Διοικητικών Υπηρεσιών
            Δήμου Παλαμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής