Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Με ικανοποιητική συμμετοχή η ημερίδα για την ποιότητα του Ελληνικού βαμβακιού στην Καρδίτσα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για την ποιότητα του Ελληνικού βαμβακιού που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Κέντρου ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος.

Αντικείμενο της η αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας και διοργανωτές η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, με χορηγούς πολλά εκκοκκιστήρια ανά τη χώρα και εταιρείες φυτοφαρμάκων.


Τo μοναδικό πρόβλημα, αν μπορεί κανείς να το εκλάβει ως τέτοιο, ήταν η παντελής απουσία εκπροσώπου του υπουργείου. Αρχικά ήταν να παραβρεθεί και να μιλήσει ανοίγοντας και τις εργασίες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Όμως δεν υπήρξε και κάποιος, έστω υπηρεσιακός παράγοντας για να τον αντικαταστήσει και, αν θέλετε να δώσει και τις απαραίτητες πολιτικές απαντήσεις στα όσα οι εκτός αιθούσης συγκεντρωθέντες αγρότες κατήγγειλαν.


Εδώ να θυμίσουμε ότι αυτή η ημερίδα ήταν η δεύτερη που διοργανώθηκε, με την περσινή να συγκεντρώνει πλήθος στελεχών του υπουργείου και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ φέτος την τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κι δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός.
Η συμμετοχή όμως γενικότερα ήταν μεγάλη καθώς στο κάλεσμα των διοργανωτών ανταποκρίθηκαν πολλοί αγρότες και εκπρόσωποι εκκοκκιστηρίων και άλλων επιχειρήσεων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο προϊόν.


Κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα, για τις προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής, για το πώς οι ποικιλίες μπορούν να βελτιώσουν την καλλιέργεια του βαμβακιού και την ποιότητα της ίνας, για τα διαθέσιμα προγράμματα ενίσχυσης του προϊόντος, για τα κριτήρια ποιότητας και την αξία πιστοποιήσεων στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ αναλύθηκε και η διεθνής αγορά βαμβακιού και οι προοπτικές των τιμών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.


Μιλώντας στην κάμερα του KarditsaLive.Net ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Δρ. Γιώργος Καρέτσος, είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί μία κάμψη  στην παραγωγή του ελληνικού βαμβακιού και μία πτώση γενικώς στην τιμή του προϊόντος αλλά και στην ποιότητά του. Απέδωσε αυτή την εικόνα κυρίως στην κατάρρευση της  εσωτερικής βιομηχανίας μεταποίησης και μίλησε για απογοήτευση όλης της αλυσίδας επαγγελματιών που ασχολείται με το βαμβάκι.
Αυτό που κάνουμε εμείς σαν εθνικό κέντρο βάμβακος (ανήκει στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα»), συνέχισε είναι η αξιολόγηση των ποικιλιών βάμβακος όσο και του ίδιου του προϊόντος. Με στόχο να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι αξίζει ν’ ασχοληθούμε με την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, που θα έχει καλύτερη τύχη στις αγορές, που θα συμπαρασύρει προς τα μπρος όλη την υπόλοιπη διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας και οι αγρότες θα έχουν καλύτερε τιμές και οι υπόλοιποι μεγαλύτερα κέρδη.


Σε ερώτηση για τα όσα υποστηρίζουν οι αγρότες περί φετινής σχέσης ποιότητας τιμής ο κ. Καρέτσος δεν μπορούσε να απαντήσει καθώς δεν είχε ούτε την γνώση, ούτε την αρμοδιότητα, όπως είναι ευνόητο και άφησε να εννοηθεί πως κάποια θέματα άπτονται πολιτικής προσέγγισης. Είπε πάντως πως μέσα από την Διεπαγγελματική οργάνωση μπορεί να καλλιεργηθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών, μεταποιητών και εκκοκκιστών, ώστε να βρεθεί μία καλύτερη λύση.

Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net με δηλώσεις του Κου Γ. Καρέτσου και από την ημερίδα:



Χαιρετισμός του Δημάρχου Μουζακίου και προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσού στην ημερίδα για το βαμβάκι
"Η βαμβακοκαλιέργεια αποτέλεσε για δεκαετίες κυρίαρχη αγροτική δραστηριότητα στο Νομό Καρδίτσας, συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής μας και βελτίωσε σημαντικά το επίπεδο ζωής στον κάμπο, δίνοντας σοβαρό οικονομικό εισόδημα σ’ όλες τις αγροτικές οικογένειες.
Τα τελευταία χρόνια όμως υπήρξε μία συστηματική δυσφήμιση του βαμβακιού από πάρα πολλές πλευρές (κατηγορήθηκε ως «ενεργοβόρα» και «υδροβόρα» καλλιέργεια, μονοκαλλιέργεια κλπ), ενώ σ’ αυτό συνέβαλε και η πτώση της ποιότητας του παραγόμενου βαμβακιού.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στο Νομό μας, οι αγρότες  μας έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή προσανατολισμένη στη βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ παράλληλα έχουν αποκτήσει και τεράστια τεχνογνωσία και εμπειρία στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το βαμβάκι παραμένει ο «Λευκός Χρυσός» και ο «Βασιλιάς» των καλλιεργειών στη Θεσσαλία και στην Καρδίτσα συγκεκριμένα. Για να είναι δυνατή όμως η προσέγγιση μεγάλων και εύρωστων αγορών επιβάλλεται να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου βαμβακιού και εδώ οφείλω να συγχαρώ το Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος για την εξαιρετική δουλειά που κάνει.
Η δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος σίγουρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η οργάνωση των αγροτών μας σε συλλογικά σχήματα, που θα  τους επιτρέψουν να πετύχουν καλύτερες τιμές στα εφόδιά τους και καλύτερη τιμή στην πώληση των προϊόντος τους. Εδώ ουσιαστική επιβάλλεται να είναι και η κινητροδότηση των συλλογικών σχημάτων μέσω μείωσης της φορολογίας τόσο των εφοδίων, όσο και του πετρελαίου που θα διακινούνται μέσω των συνεταιρισμών.
Επίσης μέσω των συλλογικών σχημάτων σίγουρα θα δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες μας να σταματήσουν το άδικο καθεστώς των «ανοιχτών τιμών» που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί εις βάρος των παραγωγών.
Τέλος η διασφάλιση ικανών ποσοτήτων ύδατος για τις καλλιέργειες και εδώ είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο προς το Θεσσαλικό κάμπο για να καλυφθεί το υδατικό έλλειμμα της Περιφέρειάς μας"

 Π.Κ.

πηγή: karditsaLive.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής