Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Όμορφος κόσμος ηθικός...

Εδώ στο χωριό που λες, έχουμε αγάπη μεταξύ μας, όχι σαν εσάς στις πόλεις που αδιαφορείτε για τον συνάνθρωπο σας.
Να σου δώσω ένα παράδειγμα:
Ας πούμε πως βρίσκεις μια δουλειά της προκοπής.
Ξέρεις τι ενδιαφέρον θα δείξουν οι συγχωριανοί;
Ναι, ενδιαφέρον!
Θα αφιερώσουν χρόνο απ’ τη ζωή τους να ψάξουν, να μάθουν, να βρουν τα χέρια που σε βοήθησαν να την αποκτήσεις. (Γιατί εδώ που τα λέμε, τη σήμερον, αν δεν σε σπρώξει μια παλάμη εξουσίας, ένας γκόμενος με διασυνδέσεις, ένα κάτι τις, μην κοροϊδευόμαστε, δεν πας μπροστά). Να τους ευχαριστήσουν θέλουν! Μην υποθέσεις κάτι άλλο! Τώρα αν δεν σου μιλάνε μετά απ΄αυτό όταν σε βλέπουν, ε, δείξε κατανόηση. Μπορεί να νιώθουν τα λόγια τους φτωχά και λίγα απέναντι σου βρε αδελφέ.

Προοδεύει κάποιος νέος που κατάγεται από εδώ;
Ε, εκεί να σε έχω.
Τότε φουσκώνουν σαν παγόνια απ’ τη χαρά και τη συγκίνηση. Μπορεί και να στείλουν μια επιστολή προς τον φορέα που βρίσκεται πίσω απ’ την πρόοδο. Μην τους παρεξηγήσεις, αν κατά λάθος αναφερθεί στο χαρτί που καταδεικνύει την χαρά τους, η απορία τους για το γεγονός πως ο γιος του μπεκρή, ή η κόρη της πλύστρας είχε τέτοια εξέλιξη.
Ε, αγράμματοι, απλοί άνθρωποι είναι…
Αν δεν προοδεύσει, ''ε, τι να περιμένεις από τον γιο του ξυπόλητου'', θα πουν.
Αυτών βρώμαγαν τα χνώτα απ’ την πείνα, ήταν άξιοι να σπουδάσουν παιδί οι αχαΐρευτοι, οι άχρηστοι; (Σημειωτέον, είναι διακριτικοί απέναντι στο πρόβλημα του άλλου. Δεν θα του χτυπήσουν την πόρτα, να πουν κατάματα αυτό που θέλουν. Τι θες; Να τους περάσουν για περίεργους;)

Τώρα άδικο έχουν να είναι επιφυλακτικοί σε κάποιες περιπτώσεις;
Μην φανταστείς πως δεν χαίρονται, μα πες μου τώρα κι εσύ ο πρωτευουσιάνος…Είναι δυνατόν το παιδί μιας εκδιδόμενης (δεν τη λένε έτσι, αλλιώς τη λένε εδώ στα μέρη μας, αλλά το νόημα ίδιο είναι), να κάνει τέτοιον γάμο;  Όχι πως δεν είναι καλό σαν άτομο, μα…"Καλά στραβός ήταν αυτός που την πήρε;" μουρμουρίζουν με απόγνωση. ''Δεν ρώτησε, δεν έψαξε να μάθει το ποιον της οικογενείας;"
Α, όλα κι όλα! Εδώ θα παρέμβουν να τον σώσουν. Τι στο καλό χριστιανοί είναι; Τι πάνε στην εκκλησία κάθε Κυριακή, αν δεν ενδιαφέρονται να συγκρατήσουν έναν αδαή από την καταστροφή; Θα κάνουν μια μικρή σύσκεψη στο καφενείο, θα πει την άποψη του δημοκρατικά ο καθένας, και στο τέλος θα βγει το τελικό αποτέλεσμα. Και αφού κάνουν σιωπηρά το σταυρό τους, θα υπογράψουν με τα μάτια το κοινό πόρισμα. Θα υπογράψουν την συνθήκη τάξης και ηθικής, θα την στείλουν στην οικογένεια του ανενημέρωτου και θα νίψουν τας χείρας των, από παν αμάρτημα για ακόμα μια φορά.
Μετά θα κεραστούν λυτρωμένοι τσίπουρα.
Όλοι θα κεραστούν και όλοι θα κεράσουν.
Πάει κι αυτό!!

Α, μην το ξεχάσω.
Είμαστε φυσικά παγκοσμίως γνωστοί για τον αντιρατσιστικό τρόπο σκέψης και πράξης μας.
Αφού να φανταστείς, θα προτιμήσουμε να καλοπληρώσουμε τον αλλοδαπό εργάτη να μας φτιάξει τα χωράφια, παρά να δώσουμε στον ντόπιο μεροκάματο.
Τι λες τώρα;;;
Τον ξένο, τον ξένο θα βοηθήσουμε! Όχι τον συχωριανό. Να σηκώσει ανάστημα ο λιγδιάρης;
Να βγει το βράδυ στην πλατεία και να πιει με τα λεφτά τα δικά μας;;;
Ε, είπαμε! Χριστιανά τα τέλη μας, μα όχι βοηθώντας ντόπιο που έχει σπίτι πιο ψηλό απ’ το δικό μας, και που τολμάει να πάρει λεφτά για μια εξυπηρέτηση, αντιςςςςς να το κάνει δωρεάν!
Το λέει και το ευαγγέλιο.
Αγαπήστε αλλήλους....Αλλήλους λέει, όχι δικούς μας!!

Αυτά ήθελα να τα καταθέσω.
Να μάθετε κι εσείς οι της πόλης, τι όμορφα είναι εδώ στο χωριό μας.
Να τα υιοθετήσετε, να πορεύεστε σύμφωνα με τον νόμο του Κυρίου.
Κι αν δείτε έναν να ψάχνει στα σκουπίδια, ρίχτε του μια σπρωξιά να πέσει μέσα, απατεώνας θα είναι. (πςςςςς σε τα μας αυτά;;).
Κι αν δείτε μια νέα χήρα, μην την λυπηθείτε. Μεταξύ μας, αλίμονο απ’ αυτόν που πάει, αυτή θα ανοίξει τα πόδια, μαθημένη ήταν βρε, ξενόφερτη, ξενομερίτισσα, τι περιμένεις;
Κι αν δείτε το ορφανό της χήρας να γελάει και να τραγουδάει, μαζέψτε τα παιδιά σας.
Σαν τη μάνα του κι αυτό, μίασμα για τα υπόλοιπα!
Επίσης, να εκκλησιάζεστε. Δεν ξέρω σε σας, μα βγαίνοντας από την δική μας νιώθεις ''άλλος'' άνθρωπος, πιο ''βαρύς''!! Ίσως να κατέχουμε κι εκεί την πρωτιά…
Ίσως...

Κωνσταντίνα Σταθακοπούλου



3 σχόλια:

Σοφία Νοτοπούλου είπε...

Καλημέρα !!!Τί πρωινό ταρακούνημα και αυτό; Την γλύκα της κοινωνικής κριτικής με ακραία διατύπωση να μας βγάλει από την Νιρβάνα μας, να ξαναδούμε τα πράγματα με άλλο μάτι να προχωρήσουμε προβληματισμένοι, να σταθούμε λίγο και να ξανασκεφθούμε!!!!Τί λέει;Έτσι είναι; Συγγραφική αδεία, να το κάνει παράδειγμα, να το ξαναδούμε;!Έτσι ή αλλιώς λογοδοτούμε στον πιο άτεγκτο κριτή τον εαυτό μας!!!Καλημέρα Κωνσταντίνα δυνατή γραφή!!!!

Georgina Kafasi είπε...

Καλημέρα Κωνσταντίνα δε σε ξέρω αλλά ως μια κοπέλα απ τη πόλη σε ευχαριστώ που διάβασα αυτό το κείμενο.Την παιδεία την έχουμε απ τα σπίτια μας!

Ευγενία Μακρή είπε...

Μπορώ να πω ότι είναι ένα δυνατό άρθρο το οποίο κατά την άποψη μου εκφράζει μια μορφή πικρίας !!!!! Δεν αξίζει να ασχολείται κανεις με κακεντρεχή σχόλια ! Είτε πόλη είτε επαρχία η κακια υπάρχει απλά στο χωριό το μαθαίνεις

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής