Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Παλαμά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Παλαμά, υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις του  στην δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Παράλληλα έστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη όπου του επισημαίνει τα προβλήματα των υπό εξαίρεση περιοχών και εισηγείται να συμπεριληφθούν οι Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου, Πετρίνου και Συκεώνας στην παραπάνω οριοθέτηση.

Η επιστολή είναι η εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με αφορμή την διαβούλευση για τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και άλλα ειδικά μειονεκτήματα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:
Τόσο η τήρηση των κριτηρίων που αναφέρονται στα φυσικά μειονεκτήματα και απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013  όσο και η εκτίμηση της οικονομικής δραστηριότητας, θα  πρέπει να εξεταστούν σε επίπεδο Τοπικής Κοινότητας και όχι Νομού ώστε να μην εξαιρεθούν  μειονεκτικές Κοινότητες του Δήμου Παλαμά.
Στην προτεινόμενη οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και τον καθορισμό των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα δεν περιλαμβάνονται οι Τοπικές Κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Συκεώνας και Πετρίνου του Δήμου Παλαμά οι οποίες μέχρι σήμερα είναι χαρακτηρισμένες ως μειονεκτικές περιοχές.
Οι παραπάνω τοπικές κοινότητες θεωρούμε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στην παραπάνω οριοθέτηση διότι μεγάλα τμήματα των αγροκτημάτων τους είναι ημιορεινές περιοχές χαμηλής γονιμότητας  ενώ τις πεδινές εκτάσεις τους διατρέχει ο ποταμός Ενιππέας δημιουργώντας σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.Ο Δήμος Παλαμά με τις Αρ. Πρωτ. 371/27-5-2015 (ΑΔΑ:6ΥΦ27ΛΡ-ΚΨΩ) και Αρ. Πρωτ.46/15-01-2018 (ΑΔΑ:ΨΗΒΥ7ΛΡ-ΒΕΝ) αποφάσεις του Περιφερειάρχη θεσσαλίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων.
Καθημερινά γινόμαστε δέκτες έντονων διαμαρτυριών από τους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου, Συκεώνας και Πετρίνου του Δήμου μας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια ενός σημαντικού οικονομικού βοηθήματος (Εξισωτική αποζημίωση) που συντελούσε στην οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων τους και το οποίο υπολογίζεται σε ποσό που θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ετησίως. 
Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας τις ανωτέρω παρατηρήσεις κατά τη σύνταξη της Απόφασης προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013 και να ενταχθούν οι Τοπικές Κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Συκεώνας και Πετρίνου του Δήμου μας στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής