Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κωστή Νούσιου στο Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας

Ο πολιτισμικός "καθρέπτης" της περιοχής μας είναι το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας Δήμου Παλαμά, το οποίο είναι επισκέψιμο καθημερινά από το 2017, χάρη στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας και της συνεργασίας του με τον Δήμο Παλαμά.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, που πληρεί τις προδιαγραφές από θέμα χώρου και τοποθεσίας, στο οποίο φιλοξενούνται εκθέματα αγροτικής και λαογραφικής μας κληρονομιάς.
Αυτή ήταν και η επιθυμία των ανθρώπων, οι οποίοι με μεράκι ξεκίνησαν τη συλλογή των εκθεμάτων, που βρίσκονται στο χώρο και παρουσιάζουν στοιχεία της λαογραφίας της περιοχής.
Σε τρεις κεντρικούς χώρους στο μουσείο βρίσκονται πλήθος εκθεμάτων καθημερινότητας, όπως φορεσιές, κειμήλια, αντικείμενα της τότε καθημερινότητας και διάφορα εκθέματα για το σπίτι.
Όλα αυτά δένουν αρμονικά με παλιές οικογενειακές φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα.
Η αλήθεια όμως είναι πως το Λαογραφικό Μουσείο φαίνεται προκαλεί ενδιαφέρον τελευταία, καθώς η επισκεψιμότητά του παρουσιάζει αύξηση. Το βασικό ρόλο σ΄αυτό και γενικά στη λειτουργία του μουσείου έχουν τα μέλη του Δ.Σ. Συλλόγου Φίλων Μουσείου, τα οποία παρακινούμενα από την αγάπη για τον τόπο τους, προσφέρουν εθελοντικά από τον ελεύθερο χρόνο τους για την λειτουργία του.
Το Μουσείο επισκέφτηκε σήμερα Σάββατο 2 Νοεμβρίου (μετά από επιθυμία του) ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωστής Νούσιος συνοδευόμενος από τις δυο κόρες του, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι η σημασία του δεν είναι αμελητέα και πως μπορεί να αποτελέσει προορισμό πολιτισμικού και τουριστικού ενδιαφέροντος για όλη την ευρύτερη περιοχή του νομού Καρδίτσας.
Ξεναγήθηκε σε εσωτερικό και εξωτερικό του Μουσείου και υπογράφοντας το βιβλίο επισκεπτών εμφανώς συγκινημένος είπε:
"Σήμερα ξεναγήθηκα στην Ιστορία γυρίζοντας τον χρόνο μου πίσω...Σήμερα ξαναγεννήθηκα.
Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να αναπτυχθούν δράσεις, ώστε να γνωρίσουν οι δημότες και οι επισκέπτες το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο, και τα μοναδικά σπάνια εκθέματα που κρύβονται μέσα του." 
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου μαζί με τον αντιδήμαρχο Μάκη Κοντοβάϊο.
Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος σε διάλογο με το Δ.Σ του Συλλόγου και άλλους φορείς πολιτισμού,  αφουγκράστηκαν για πολλή ώρα τους προβληματισμούς, τα σχέδια, και τις δράσεις τους, και δεσμεύτηκαν πως θα βοηθήσουν άμεσα προς την σωστή κατεύθυνση για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του.
Μάλιστα ο Δήμαρχος μετά από επιθυμία όλων να ενταχθεί το Μουσείο σε νομικό πρόσωπο του Δήμου, δεσμεύτηκε πως θα το δει και θα κάνει ότι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην επίσκεψη παρευρέθηκαν επίσης:
Η πρόεδρος Τ.Κ. Ιτέας Θεοδώρα Λύτρα, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας Αχιλλέας Μπαλαντίνας και ο αντιπρόεδρος Βασίλης Γιαννάκος.

Το Δ. Σ του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ιτέας ευχαριστεί θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Κωστή Νούσιο, για την τόσο σημαντική για όλους επίσκεψή του στο Λαογραφικό Αγροτικό Μουσείο Ιτέας.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής