Κυριακή 27 Μαΐου 2012

- ''Άξιον εστί το φως''

Πόσα λόγια μπορούν να ειπωθούν;
Πόσα τραγούδια μπορούν να ακουστούν;
Πόσα μπορούν να γίνουν σε ένα βράδυ;
Μ` αυτές τις φράσεις ξεκίνησε το βίντεο για τον μεγαλύτερο συνθέτη του 20ου αιώνα, τον Μίκη Θεοδωράκη, που προβλήθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου στο Παυσίλυπο.
Ήταν η έναρξη ενός αφιερώματος με τίτλο ''Άξιον εστί το φως'' για τον μεγάλο μας συνθέτη που διοργανώθηκε από το σχολικό συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Καρδίτσας.
Μέσα σ` ένα κλίμα κατάνυξης, συγκίνησης και ενθουσιασμού παρουσιάστηκαν είκοσι τραγούδια του συνθέτη. Όλα σε στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Γιάννης Θεοδωράκης κ.ά. 
Άλλωστε χάρη στον Μίκη Θεοδωράκη η Ελλάδα αποτελεί ίσως τη μοναδική χώρα στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ακούνε μελοποιημένη, βραβευμένη ποίηση κατά την διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.
Την εκδήλωση οραματίστηκε και επιμελήθηκε,  ο υπογράφων έχοντας την αμέριστη βοήθεια των διευθυντών των δύο σχολείων, αλλά κυρίως της υποδιευθύντριας του 4ου Γυμνασίου Κας Ελένης Τρίχα, και της Κας Εβίτας Τσιγαρίδα  καθηγήτριας επίσης του 4ου Γυμνασίου. 
Το περιεχόμενο της συναυλίας συγκίνησε  τους μεγαλύτερους και δίδαξε στους  νεότερους  ποια είναι η σημασία και η βαρύτητα των στίχων των τραγουδιών, που είναι απόλυτα συνυφασμένοι με το κλίμα και τους προβληματισμούς της σημερινής εποχής.
Στην εκδήλωση - συναυλία συμμετείχαν η χορωδία του 4ου Λυκείου και 4ου Γυμνασίου Καρδίτσας καθώς επίσης και ορχήστρα που αποτελούνταν από:
1. την Κα Λιλιάνα Ντούλια καθηγήτρια βιολιού του ΔΩΚ  που μαζί  με ένα τμήμα της τάξης της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ύφος της συναυλίας,
2. τον εκτελεστή και δάσκαλο μπουζουκιού Κο Θωμά Γκορίλα
3. μαθητές των δύο παραπάνω σχολείων.
Ξεχωριστή στιγμή στη βραδιά αποτέλεσε η ερμηνεία της Κας Αναστασίας Μαρκαντώνη συμμετέχοντας στο τραγούδι ''Παράπονο''.
Οι διευθυντές των σχολείων  Χρήστος Μαρκούτης  του 4ου Γυμνασίου και Δήμος Ζάρρας του 4ου Λυκείου ευχαρίστησαν την χορωδία, την ορχήστρα και όλους τους συντελεστές που συνέβαλλαν, στην πραγματοποίηση της συναυλίας. 
Αξίζει να σημειωθεί αυτό που τόνισαν οι δύο διευθυντές, πως το όλο εγχείρημα ήταν παραπάνω από τις δυνατότητες ενός σχολείου γενικής παιδείας όπου η μουσική διδάσκεται μόνο μία ώρα την εβδομάδα σε κάθε τμήμα.
Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν ο αντιδήμαρχος Κος Νικόλαος Καραγιάννης, η Περιφερειάρχης εκπαίδευσης Κα Κων/να Πράντζου, η υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ/θμιας εκπαίδευσης Κα Μαρία Καμπόση, από το ΠΥΣΔΕ ο Κος Σωκράτης Παππάς, η διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας Κα Κατερίνα Κούβελου καθώς και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Παυσιλύπου.
Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε συγκινησιακά στο τελευταίο τραγούδι της συναυλίας ''Θα σημάνουν οι καμπάνες'' που κλείνει με τους στίχους ''Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας'' που τραγουδήθηκε απ` όλους τους θεατές.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στη συνέχεια να δώσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους στο κοινό. Να περάσει το μήνυμα πως η ουσιαστική τέχνη είναι διαχρονική και πάνω από μικροπολιτικές αντιλήψεις. Και το σημαντικότερο, πως η ουσιαστική τέχνη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εσωτερική διαδρομή του ανθρώπου προς το «γνώθι σ` αυτόν».
Θα κλείσω αυτή την καταγραφή των γεγονότων αλλά και των εντυπώσεων εκείνης της βραδιάς με κάποια λόγια του μεγάλου μας συνθέτη, του δικού μας Μίκη.
 «Το όραμα μου είναι ο πολιτισμός. Ένας πολιτισμός που να εκφράζει το σύγχρονο άνθρωπο, να τον εμπνέει και να του χαρίζει την πνευματική και ψυχική δύναμη για να στερεωθεί κάποτε η Αρμονία σε όλη τη γη, με σεβασμό στη Φύση και στη Ζωή».
Εκ μέρους του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Καρδίτσας
Γιάννης Μπάτρας
Ο μουσικός των δύο σχολείων





8 σχόλια:

Παύλος Σαμαράς είπε...

Φίλε Γιάννη απίστευτη η συναυλία σου...είμαι περήφανος που είμαι φίλος σου...!!!

Γιάννης Μπάτρας είπε...

Σ` ευχαριστώ πολύ Παύλο.Κι` εγώ χαίρομαι που έχω φίλους σαν κι` εσένα. Πολύ καλή η ιστοσελίδα για το χωριό σου! Συγχαρητήρια!!!

κωνσταντινος .μητρακος είπε...

Αχιλλεα .!!!Συμφωνω και επ 'αυξανω... με οσα λες ,αλλα μηπως πρεπει να δουμε λιγο τη ρηση που λεει ο ''σοφος '' --Ελληνας λαος -- ''σου δειχνω το φως !!! ..και συ κοιτας το δαχτυλο μου '' ??? . Μπραβο στον Μικη ,μπραβο στους ποιητες μας ,μπραβο στους μουσικους !!! ''μαθητες των λυκειων ΄΄ , μπραβο στον Γιαννη !!!...μηπως τελικα...λεω ...πρεπει να απαιτησουμε κι απο εμας , να πουμε κι ενα μπραβο !!!! και σε μας ,γιατι οι ποιητες και οι μουσικοι , καλα μας τα λενε , τα αποδεχομαστε , αλλα εμεις τελικα απο Μικης γινομαστε .......Μαλαμας ????

Γιάννης Μπάτρας είπε...

Το μπράβο αγαπητέ φίλε ούτε το απαιτείς αλλά ούτε και το επαιτείς. Το μπράβο ή το κερδίζεις ή δεν το κερδίζεις!!!
Τόσο απλά!!!
Και...δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε ποτέ Μίκης!!!Ο Μίκης είναι ένας, διαχρονικός και οικουμενικός.
Όσο για την μετατροπή από Μίκης σε Μάλαμας ειλικρινά είναι η πρώτη φορά που ακούω για μετατροπή ενός ανθρώπου σε άλλον! Και δεν καταλαβαίνω πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό!; Αφού ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είμαστε. Ένας είναι ο Μίκης και ένας είναι ο Μάλαμας. Ένας είμαι εγώ, ένας είσαι εσύ, ένας είναι ο άλλος κοκ!!!
Επομένως....;;;;;;;;;;;;;;

κωνσταντινος μητρακος είπε...

orpheas δεν χρησιμοποιησα τη λεξη ''μετατροπη '' και δεν κατανοω που την ...ακουσες .?? Στο δια ταυτα ..απο -Μικης γινομαστε ... Μαλαμας -,εννοουσα το γνωστο τραγουδακι του ,''αλλα θελω κι α.....'',θελοντας ,ετσι να πω ,πως οταν γινετε ενα αφιερωμα σ'εναν Μεγαλο !!! σ'εναν ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ !! μια -δυο ,φορες το χρονο , τρεχουμε ολοι να '' αισθανθουμε'' την νιρβανα της μουσικης . Τις υπολοιπες 300 ...τοσες μερες τι ??? ..τρεχουμε στα σκυλαδικα και στα καλαθια της λα'ι'κης αγορας . Ποτε δεν διανοηθηκα να κανω....βουτια στον ωκεανο ,εκτος αν κανεις καποια σκεψη να με ...σπρωξεις . Προς αποκατασταση του σχολιου μου απο : kωνσταντινος .

Γιάννης Μπάτρας είπε...

Αγαπητε φίλε όχι μόνο δεν αποκατέστησες τα προηγούμενα λεγόμενά σου αλλά προκαλεσες ακόμα μεγαλύτερη σύγχιση. Μα όταν λες ''από τάδε γινόμαστε σε τάδε'' αυτό ονομάζεται ''μετατροπή''. Υποτίθεται οτι συνομιλώ με κάποιον ενήλικα άνθρωπο που έχει πάρει την στοιχειώδη εκπαίδευση. Και προχωράω...σε σένα ταιριάζει το «έξ ιδίων κρίνουμε τα αλλότρια». Γιατί εγώ ασχολούμαι αδιάλλειπτα με τους μεγάλους και οικομενικούς και δεν τρέχω στα σκυλάδικα. Μήπως εσύ τρέχεις μια-δύο φορές το χρόνο στους μεγάλους και οικομενικούς και φλερτάρεις με τα σκυλάδικα; Μήπως κιόλας τραγουδάς σε τέτοιους χώρους; Απ`ότι ξέρω ναι!!! Και έχεις κάτι με τις λαΐκές αγορές; είναι ένα από τα πολιτισμικά στοιχεία μας καθιερωμένο από αρχαιοτάτων χρόνων...και...η βουτιά στον ωκεανό που κολλάει;

Unknown είπε...

...παλι δεν καταλαβες !!!! λυπαμαι !!! Υ.Γ . επειδη zω σε χωριο να ξερεις .... ''καλαμια '' με περισσευουν !!!!!!

Γιάννης Μπάτρας είπε...

Κάποιος που υπηρετεί μια ιδέα φίλε μου, δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τη νοοτροπία των «καλαμιών». Αυτό άλλωστε μπορούν να στο διαβεβαιώσουν και κάποιοι κοινοί γνωστοί μας που με ξέρουν πολύ καλά. Αν εσύ, απ` όλα αυτά που αναφέρω στα σχόλιά μου κατάλαβες αυτό, τότε θεωρώ εντελώς περιττή τη συνέχιση αυτής της συνομιλίας που από την ΑΡΧΗ της άλλωστε φαινόταν πως κάτι δεν πήγαινε καλά!!!

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής