Τρίτη 8 Μαΐου 2012

- Ευρεία σύσκεψη φορέων του Νομού για την αρδευτική περίοδο 2012

Ωστόσο, το δόγμα της νέας αρδευτικής περιόδου είναι «προσέχουμε για να έχουμε»

Ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκου ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νομού Καρδίτσας παρουσία και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γρ. Σουλιώτη. 
Στην διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ανάγκη σωστού συντονισμού των ενεργειών για την ορθολογική διαχείριση του νερού για την άρδευση κατά την προσεχή περίοδο.
 Όπως επισήμανε ο κ. Τσιάκος, «στόχος είναι η αειφορική διαχείριση των υδάτων, ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια νερού για τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών και των άλλων χρήσεων, αφήνοντας στο τέλος της αρδευτικής περιόδου τους ταμιευτήρες Πλαστήρα και Σμοκόβου στην υψηλότερη δυνατή στάθμη. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευτεί τόσο η περιβαλλοντική ισορροπία των ταμιευτήρων και επιφανειακών αποδεκτών του Νομού, όσο και η επάρκεια νερού για μελλοντικές ξηρές περιόδους».
 Ο φετινός χειμώνας , όπως και ο περσινός έδωσε πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις με συνέπεια μεγάλες ποσότητες υδάτων να εισρέουν στους ταμιευτήρες και ταυτόχρονα να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, διατηρώντας και την στάθμη των γεωτρήσεων σε υψηλά επίπεδα. Στα ορεινά του νομού, το ύψος χιονιού ήταν πολύ υψηλό και διατηρείται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα παρά την χαμηλή στάθμη βροχής του Μαρτίου, οι εισροές προς τους ταμιευτήρες να είναι πολύ υψηλές. Ιδιαίτερα για τον ταμιευτήρα Ταυρωπού, παρόλο που η στάθμη σήμερα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη χρονική περίοδο το περασμένο έτος, λόγω των χιονιών που συνεχίζουν να λιώνουν, αναμένουμε μέχρι την έναρξη της αρδευτικής περιόδου να έχουμε σημαντική αύξηση των αποθεμάτων. Οι στάθμες των ταμιευτήρων σε σχέση με τις αντίστοιχες στάθμες του περασμένου έτους είναι :
 ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΤΑΥΡΩΠΟΥ
Στάθμη την 04-04-2011791,99 mΠεριεχόμενο:
298.750.000 m³Στάθμη την 03-04-2012 790,20 m254.800.000m³Όριο ασφαλείας 784,00 m123.000.000 m³Εκμεταλλεύσιμο περιεχόμενο131.800.000 m³
 ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΣΜΟΚΟΒΟΥ
Στάθμη την 30-03-2011 368,75 mΠεριεχόμενο: 190.000.000m³Στάθμη την 03-04-2012372,42 m218.000.000 m³Όριο ασφαλείας 100.000.000 m³Εκμεταλλεύσιμο περιεχόμενο118.000.000 m³
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Για την προσεχή αρδευτική περίοδο οι αρδευόμενες εκτάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα όπως υπολογίστηκαν κατά προσέγγιση από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, ενώ τα ακριβή στοιχεία με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις αναμένονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κατανομή των καλλιεργειών στις εκτάσεις του Νομού εκτιμάται για την προσεχή αρδευτική περίοδο ως εξής:
• Βαμβάκι 500.000 στρέμματα (το 2011 καλλιεργήθηκαν περίπου 470.000 στρέμματα )
• Αραβόσιτος 45.000 στρέμματα (ελαφρώς αυξημένα από την περσυνή χρονιά)
• Μηδική 60.000 στρέμματα (περίπου στα ίδια περσινά επίπεδα)
• Καπνά Βιρτζίνια 5.500 στρέμματα (περίπου στα ίδια περσινά επίπεδα)
• Βιομηχανική τομάτα 3.000 στρέμματα
• Κηπευτικά 16.000 στρέμματα
Οι παραπάνω εκτάσεις εκτιμήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω παραμέτρους:
• Πολλοί αγρότες δεν κατάφεραν να σπείρουν τα χειμερινά σιτηρά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, όπως συνέβη και την προηγούμενη χρονιά.
• Τις υψηλές τιμές του σύσπορου βάμβακος και του αραβόσιτου την περσινή καλλιεργητική περίοδο.

1. ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΗΓΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ
 Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του Νομού αρδεύονται κατά κύριο λόγο από τους ταμιευτήρες Ταυρωπού και Σμοκόβου και από τις κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στον παρακάτω πίνακα γίνεται εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων ανά πηγή υδροληψίας για την προσεχή αρδευτική περιόδο.
1. Από ταμιευτήρα Ταυρωπού, εντός δικτύου92.000 στρέμματα2. Από ταμιευτήρα Ταυρωπού, εκτός δικτύου200.000 στρέμματα3. Από ταμιευτήρα Σμοκόβου, κλειστό δίκτυο23.000 στρέμματα4. Από ταμιευτήρα Σμοκόβου, εκτός κλειστού δικτύου100.000 στρέμματα5. Από κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις200.000 στρέμματαΩς έναρξη της αρδευτικής περιόδου προτείνεται να οριστεί η 1η Μαΐου με απόκλιση ±10 ημέρες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την περίοδο εκείνη και με την εποχή της σποράς. Θα ληφθεί μέριμνα για προφυτρωτικά ποτίσματα, εφόσον απαιτηθούν.
Ως λήξη της αρδευτικής περιόδου προτείνεται να οριστεί η 20η Αυγούστου με απόκλιση ±5 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν εκείνη τη περίοδο και ανάλογα με την κατάσταση των καλλιεργειών (πρώιμες ή όψιμες).
 Για την χρονική περίοδο από την 21η Αυγούστου μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου, προτείνεται να υπάρχει μια μικρή παροχή η οποία εκτιμάται ότι πρέπει να κυμαίνεται σε 100.000 έως 200.000 m³/ημέρα από τον ταμιευτήρα Ταυρωπού, αφενός για την διατήρηση της οικολογικής παροχής στους επιφανειακούς αποδέκτες και αφετέρου για την κάλυψη των αναγκών των κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών.
Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι «σε τοπικό επίπεδο τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες και φορείς, γιατί είναι οι μόνοι που έχουν πλήρη γνώση των υδατικών αναγκών της περιοχής, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και των απαραίτητων παρεμβάσεων για την βελτίωση των συνθηκών για τους αγρότες. Προκειμένου η αρδευτική περίοδος να κυλήσει ομαλά και να ικανοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των καλλιεργειών, είναι απαραίτητη η συνεργασία και συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων στη άρδευση στα πλαίσια του άτυπου συντονιστικού οργάνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα νερά των ταμιευτήρων πρέπει να ποτίσουμε το σύνολο των καλλιεργειών και ότι οι επόμενες χρονιές δεν θα είναι τόσο πλούσιες υδρολογικά όσο οι τελευταίες».
Η συνάντηση έκλεισε με την επισήμανση ότι «το νερό είναι αγαθό το οποίο δεν είναι ανεξάντλητο και προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι και οι επόμενες γενιές θα απολαμβάνουν τουλάχιστον όσο και εμείς σήμερα, πρέπει να προχωρήσουν λύσεις που πραγματικά συμβάλουν στην οικονομία νερού, όπως τα κλειστά δίκτυα άρδευσης και το πότισμα με σταγόνες, με τις οποίες τεκμηριωμένα μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού κατά 50%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής