Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Η Συναυλία της Μουσικής Ομάδας ΧΡΟΕΣ στο Κάστρο Φαναρίου

Κείμενο που δημοσιεύτηκε στον «Πρωινό Τύπο»της Καρδίτσας

«Ολόγιομη καταλάμπει τη γη»
Η συναυλία της μουσικήςομάδας "ΧΡΟΕΣ" στο κάστρο Φαναρίου.
Κείμενο της Ελένης Πάντου στον τοπικό τύπο.
9 Σεπτεμβρίου 2015

"‘αστερες, εν αμφί κάλαν σελάναν αψ
αποκρύπτοισι φάεννον είδος όπποτα
πλήθοισα μάλιστα λάμπηι γαν----αργυρία."
Σαπφώ

Μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη
"Όσ άστρα γύρω βρίσκονται
στην έκπαγλη σελήνη
το φωτεινό τους πρόσωπο
κρύβουν κάθε φορά που εκείνη
ολόγιομη καταλάμπει τη γη
ανεβαίνοντας—ασημοκαπνισμένη."

Ένας στίχος από αυτό το υπέροχο ποιητικό σπάραγμα της αρχαίας λυρικής ποιήτριας, Σαπφούς και μια κατάφωτη εικόνα του μεσαιωνικού κάστρου-έμβλημα και κόσμημα του Φαναρίου ήταν τα δύο κυρίαρχα στοιχεία στο έντυπο με το οποίο η μουσική ομάδα ΧΡΟΕΣ γνωστοποιούσε τη μουσική εκδήλωση, που πραγματοποίησε στις 29 Αυγούστου στο Φανάρι, κάτω από τα τείχη του κάστρου, προς τιμήν της πανσέληνου!
Και αυτό ήταν μόνο ένα ποιητικότατο προοίμιο, που προοικονομούσε μια βραδιά μαγική τόσο για τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί, για να την απολαύσουν, όσο και γι αυτόν τον ξεχωριστό τόπο που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο έρημος.
Και ήταν, πράγματι, μια αποκάλυψη για όλους εκείνους που μπορούν ακόμη να ονειρεύονται, που μπορούν να γοητεύονται από την ομορφιά και τη λάμψη του φεγγαριού, για όλους εκείνους που αναζητούν ένα καταφύγιο στην τέχνη αφήνοντας πίσω την καταθλιπτική, ξηρή και εφιαλτική πολλές φορές πραγματικότητα της ζωής, για όλους εκείνους που επίμονα αναζητούν μια συνάντηση με την παιδική τους αθωότητα.
Ήταν ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι που ξεκίνησε με αφετηρία έναν σπάνιο θησαυρό που αναδύθηκε από τα βάθη των αιώνων και από τα σπλάχνα της ελληνικής αρχαίας γης. Μελοποιημένοι αντήχησαν οι στίχοι της Σαπφούς «όσα άστρα γύρω βρίσκονται» ως μοναδικός ύμνος στο απόλυτο γεγονός της βραδιάς, την πανσέληνο!
Η απρόσμενη συνάντηση με το παρελθόν, η μαγεία της νύχτας, η λάμψη του φεγγαριού, ο επιβλητικός χώρος του φρουρίου, ένα πιάνο, ένα βιολί , μια κιθάρα και μια υπέροχη φωνή προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης ανάλογης με εκείνη που προκαλεί μια ύψιστη ηθική πράξη.
Και μετά, μουσική διαδρομή ταυτισμένη με το οδοιπορικό των προσωπικών και συλλογικών μας αναμνήσεων που, συμπυκνώνοντας το τοπίο της ζωής μας, σηματοδότησε την έναρξη του πάθους, της ψυχικής έντασης, της αναζήτησης του υψηλού, του ωραίου και του αληθινού.
Και στάσεις σε ιστορικούς σταθμούς και συνάντηση με πρόσωπα, που με τους στίχους και τη μουσική τους σημάδεψαν την ελληνική ψυχή και που, ξεφεύγοντας από τα σύνορα της μικρής μας χώρας, άγγιξαν τις πιο ευαίσθητες χορδές όλων εκείνων των λαών που ξέρουν να αφουγκράζονται την κραυγή, την αγωνία, την αγάπη, την ελπίδα.
Ρίτσος, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις και άλλες σπουδαίες μορφές, που χάρισαν τη δημιουργική πνοή τους στον πολιτισμό μας ακούστηκαν εκείνο το βράδυ. Τραγούδια για το φεγγάρι, για τον έρωτα, τους ανεκπλήρωτους πόθους, ακόμη τραγούδια σοφά επιλεγμένα από το ξένο ρεπερτόριο, τραγούδια που ακούσαμε πολλές φορές, ερμηνεύτηκαν με μοναδικό τρόπο και απέκτησαν μια εντελώς ξεχωριστή υπόσταση, εναρμονισμένη με την ιδιαιτερότητα του χώρου και την ψυχική μας διάθεση.
Και το «μέρα μαγιού» - εμβόλιμος τιμητικός θρήνος για τον Δημήτρη Σανίδα, που τόσο απροσδόκητα μας πίκρανε, δεν ακούστηκε παράταιρα, αλλά η μαγεία του στίχου και της μουσικής ανέσυρε από την ψυχή μας όλη εκείνη την κρυφή δύναμη που είναι ικανή να παρηγορεί.
Γιατί, στ’ αλήθεια, η μουσική έχει τη δύναμη να μας ταξιδεύει, να μας παρασύρει, να μας αλλάζει, να μας ενώνει, να μας λυτρώνει!
Προσωπικά, ευχαριστώ από καρδιάς την μουσική ομάδα ΧΡΟΕΣ για την ουσιαστική, όμορφη και αισθαντική τους παρουσία στο χωριό μου! Ιδιαίτερα, θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό, παλιό συνάδελφό μου, Γιάννη Μπάτρα, που όχι μόνο τώρα αλλά και αμέτρητες φορές στο παρελθόν μας έχει ταξιδέψει με τη μουσική του.

Σημειώσεις: 1.
Την μουσική ομάδα ΧΡΟΕΣ αποτελούν οι:
Αναστασία Μαρκαντώνη: τραγούδι
Χρήστος Διαμαντής: κιθάρα, μαντολίνο
Χριστίνα Γρηγορίου: βιολί
Γιάννης Μπάτρας: πιάνο και ενορχηστρώσεις

2.Την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δήμος Μουζακίου μαζί με την Εφορία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας.

Ελένη Πάντου




2 σχόλια:

Γιάννης Μπάτρας είπε...

Ευχαριστώ προσωπικά αλλά και εκ μέρους της ομάδας ΧΡΟΕΣ το blog ''Ιτέα Καρδίτσας'' αλλά και τον Παύλο Σαμαρά γι` αυτή τη δημοσίευση! Καλή συνέχεια σ` αυτή την εξαιρετική ιστοσελίδα!!

Γιάννης Μπάτρας είπε...

Ήταν μία έκπληξη, τόσο για εμένα όσο και για όλη την ομάδα ΧΡΟΕΣ, το εκπληκτικό, εμπνευσμένο κείμενό της Ελένης Πάντου στην εφημερίδα! Ένα κείμενο που δείχνει ένα άτομο εξαιρετικά καλλιεργημένο αλλά και ταλαντούχο!!! Το κείμενο πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για αναλόγου περιεχομένου δημοσιεύματα στον τύπο. Το άρθρο αποτελεί την απόλυτη καταγραφή των γεγονότων εκείνης της βραδιάς. Ελένη, εκ μέρους της ομάδας Χρόες, σ` ευχαριστώ από καρδιάς!!!

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής