Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ειδική διάκριση στα παιδιά του Λυκείου Ιτέας στo "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools"

Πάμε σινεμά!
Κάνουμε σινεμά!
8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ – Artfools.

Tο τμήμα Project της Β’ Λυκείου, των Λυκειακών Τάξεων Ιτέας Καρδίτσας κατά τη διάρκεια του σχολ.έτους 2014-2015 αποφάσισε να προκαλέσει τις απόψεις της κοινής γνώμης περί εκπαίδευσης, παραγωγικότητας, περί σχολείων που αδυνατούν να εμπνεύσουν και προσπάθησε να οπτικοποιήσει τις εφηβικές του εμπνεύσεις.
Το εργαλείο; 
Ο κινηματογράφος!
Ειδικότερα το μικρό μήκος, είδος απαιτητικό διότι ο περιορισμένος χρόνος διάρκειας απαιτεί αποκλειστικά το ουσιώδες.
Οι μαθητές της Β’ Λυκείου του σχολείου μας, ως δημιουργός, προβληματιζόμενοι σε ζητήματα κοινωνικά αποφάσισαν να βρουν τις απαντήσεις σε αυτά, μέσω του  κινηματογράφου.
Αρχής γενομένης από την  οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας του κινηματογράφου και ακολουθώντας την εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες και την αξιοποίησή τους σε σχέση με την 7η μορφή τέχνης, ο κινηματογράφος ως δημοφιλής μορφή τέχνης ώθησε την ομάδα στην  εκδήλωση ενδιαφέροντος για δημιουργία.
Η  ανάγκη να δοθούν στους μαθητές ποικίλες εμπειρίες και βιώματα οδήγησε στη γνωριμία και συνεργασία της ομάδας με εξωτερικούς συνεργάτες, επαγγελματίες του είδους.

Τα εργαλεία; 
Η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, η ανάθεση καθηκόντων ανά ομάδα, η διατύπωση επιμέρους ερευνητικών ερωτημάτων – η συζήτηση με τους μαθητές, οι απαντήσεις, οι αποφάσεις, το story board, οι οδηγίες, η συγκέντρωση υλικού, η κινηματογράφηση, η αξιολόγηση, η επεξεργασία  και σύνθεση του υλικού - μοντάζ, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, η παραγωγή έντυπου υλικού (εργασία, CD κ,α) και τέλος η απόφαση για συμμετοχή  στο  πρόγραμμα «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ» και  στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ  ΤΑΙΝΙΩΝ ARTFOOLS.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η κινηματογραφική ομάδα υπήρξε παραγωγική, γεμάτη ενθουσιασμό, και εξωστρέφεια. Έτσι οδηγηθήκαμε στην αίτηση συμμετοχής στο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Artfools που διοργανώνεται επί 8 συνεχή χρόνια στη Λάρισα. Οι ταινίες επελέγησαν από την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, και προβλήθηκαν στο διαγωνιστικό μέρος του.
ΤηνΚυριακή 28 Φεβρουαρίου, οι μαθητές παρακολούθησαν 22 ταινίες ανάμεσα στις οποίες ήταν και οι δικές τους!
Στη συνέχεια μετείχαν σε forum συζήτησης που συντόνιζε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Συζήτησαν με άλλους δημιουργούς και αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς, δέχθηκαν εξαιρετικά σχόλια για τις ταινίες του και επαινέθηκαν.

Στην Τελετή Λήξης είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να παραλάβω Ειδική Διάκριση για την ταινία «Απρόσκλητοι Επισκέπτες», μια ταινία που όπως σχολιάστηκε «ήταν καίρια, μεστή και καθρέφτιζε την αλήθεια: ζούμε σε παράλληλους κόσμους που απλά εφάπτονται στην επιφάνεια μιας τηλεόρασης».



Τίτλος έργου: Ελληνικά : Aπρόσκλητοι Επισκέπτες
Τίτλος έργου: Αγγλικά : Uninvited Visitors
Διάρκεια : 2’30’’
Σύντομη περίληψη ταινίας
Μια οικογένεια στυλιζαρισμένη, σαν σε αμερικάνικη διαφήμιση, παίρνει το πρωινό της σε αργή κίνηση, ενώ πίσω της καλπάζει η αφτιασίδωτη πραγματικότητα.
Μα τι γυρεύουν αυτοί οι ταλαίπωροι έξω από το παράθυρό τους;
Κι ο Berthold Brecht τι σχέση έχει με τα μελομακάρονα και τους χυμούς φρούτων που απολαμβάνουν;










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής