Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Πίσω στα παλιά...

1952 Κουτσιαρί (Ιτέα Καρδίτας) εργάτες στου σκάλου στις ασπρίτσες τις"ψουριάρες"... δυνατή παραδοσιακή ξηρική καλλιέργεια στην Θεσσαλική πεδιάδα, το "νταρί" καλλιεργούνταν σε μεγάλες εκτάσεις, σπέρνονταν, σκαλίζονταν και όταν η φούντα της στην κορυφή ωρίμαζε, κόβονταν μία μία φορτώνονταν στο κάρρο και στη συνέχεια τις αλώνιζαν με την αδοκάνη.
Μια δυνατή καλλιέργεια οι " ασπρτσιές οι ψουριάρες"....έθρεψαν κόσμο και κοσμάκι για αιώνες, έλεγε ο αείμνηστος παππούς μου.
Στα αλώνια, όλη μέρα ξυνόσουν σαν ψουριάρης, αν το χνούδι της ακουμπούσε πάνω στο δέρμα σου

Παραδοσιακή καλλιέργεια που απέδωσε και σε φτωχά εδάφη, οι χαµηλές απαιτήσεις σε νερό, οι μικρές καλλιεργητικές της φροντίδες, ή μεγάλη της θρεπτική αξία έδωσαν μεγάλο προβάδισμα στην οικονομία του Θεσσαλικού κάμπου!!!!!

Η παραγωγή της ικανοποιητική, αλέθονταν για αλεύρι...
Το ψωμί της θρεπτικό και νόστιμο αρκούσε να θρέψει και να συμπληρώσει τις διατροφικές ανάγκες των Καραγκούνηδων....

Αννα ΚουσιάντζαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται.
- Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας".
- Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής