Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Καύσωνας στο χωριό....

"....Καήκαμε σήμερα"
Καλοκαιρινός καύσωνας θυμάμαι παλιά στην αυλή των σπιτιών και η νοικοκυρά έδινε το σύνθημα....
- "... Κατάβρεξε τις κουρτίνες γρήγορα."
Αυτό το κατάβρεγμα ήταν συνήθεια κάποτε....σήμερα λένε "...Ανοιξε το αιρκοντίσιον".
Ο ζεστός αέρας πιστεύανε οι μεγαλύτεροι ότι όταν περνούσε από την βρεγμένη κουρτίνα που υπήρχε στην πόρτα της κάμαρας ή το χαγιάτι (κάτι σαν μπερντές δηλαδή)...θα δρόσιζε.

Υπήρχαν κι άλλοι τρόποι δροσιάς με πρώτο και καλύτερο το μαύρο λάστιχο της αυλής που έβγαζε και μουτζούρα λόγω κατασκευής.
Βάζαμε το κεφάλι από κάτω από το νερό και στην συνέχεια στα πόδια μας τα ξυπόλητα που το καλοκαίρι δύσκολα δέχονταν παπούτσι. Σκέτη σόλα η πατούσα και καμιά φορά (δηλαδή συχνά) όταν πατούσαμε κάτι σκουριασμένο όπως καρφί μας πήγαιναν στον "γιατρό" της γειτονιάς που σου έπιανε το πόδι όπως ο πεταλωτής το άλογο και το χτύπαγε με ένα ξύλο γύρω από την πληγή...για να φύγει η σκουριά και να μην πάθεις τέτανο.
Φυσικά μετά ιώδιο και σε πήγαινε στα χέρια ενώ σφάδαζες από τους πόνους.

- "...Να τι παθαίνεις όταν δεν προσέχεις"...έλεγε η μάνα και ευχαριστούσε τον "ειδικό" της φάλαγγας.

Καλοκαιράκι στο χωριό....
Μετά από την ζέστη δεύτερος μεγάλος εχθρός ήταν τα πεινασμένα κουνούπια ιδιαίτερα στη δύση της μέρας.
Γνωστό το όπλο εποχής...τρόμπα και φλίτ!!!
Μύριζε και σε έπαιρνε και στην μούρη καμιά φορά, αλλά γνωστή η μυρουδιά την συνήθιζες και την προτιμούσες από τις επιθέσεις των "καμικάζι" με τον απαίσιο ήχο που προσπαθούσαν να σου πάρουν το λιγοστό αίμα που με κόπο αναπλήρωνες εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
Θα επανέλθω και με άλλες θύμησες καλοκαιρινές που δεν ξεχνιούνται...

πηγή: http://pavlosamaras.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής