Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Σε απάντηση της επιστολής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αχιλλέα Καραλή του Δήμου Παλαμά

Σε απάντηση της επιστολής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Παλαμά έχω να σας επισημάνω τα εξής:
Ο κύριος Καραλής και είναι δυστύχημα αυτό για το Δήμο μας, είναι πολιτικός παλιάς κοπής.
Όπως ακριβώς και οι προκάτοχοι μας, που έφεραν το Δήμο σε αυτή την κατάσταση.
Μεγάλες κουβέντες και κινδυνολογία και βέβαια όλα αυτά χωρίς ίχνος πρότασης και υπευθυνότητας. Προκειμένου να γίνει αρεστός στους ψηφοφόρους, ας μπει ο Δήμος στο παρατηρητήριο.

Ας αποφασίσουν οι άλλοι για μας.
Έτσι κι αλλιώς άλλος διοικεί και αυτός θα εισπράξει το τίμημα.

Ας ενημερώσουμε τους Παλαμιώτες λοιπόν για την “φοροεπιδρομή” που είχε σαν τίτλο στο δημοσίευμά του, αλλά να τον ενημερώσουμε και αυτόν για άλλη μια φορά μιας και πάλι είναι αδιάβαστος, όπως μόνιμα ισχύει εδώ και δύο χρόνια τώρα που είναι στην αντιπολίτευση του Δήμου.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αύξησε αλλά και μείωσε τους συντελεστές των Δημοτικών τελών τρεις φορές με τις υπ΄αριθμόν 433/2011, 381/2012 και 271/2013 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια. Οι αυξήσεις αυτές τελικά σε σχέση με την υπ΄αριθμόν 282/2009 απόφαση του Καποδιστριακού Δήμου Παλαμά ήταν της τάξης του 25% στις Τοπικές Κοινότητες (από 0,80€/τ.μ. σε 1,00€/τ.μ.) μέχρι 22% στη Β΄ ζώνη του Παλαμά (από 1,32€/τ.μ. σε 1,61€/ τ.μ.). Ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν η πρώτη που επέβαλε και τον δημοτικό φόρο στους δημότες του Δήμους μας, με την υπ΄αριθμόν 274/2013 απόφαση του Δ.Σ., αλλά επέβαλε και τον ΤΑΠ στις Τ.Κ., με την υπ’ αριθμόν 79/2011 απόφαση του Δ.Σ..

Ας δούμε τώρα τι σημαίνει η αύξηση του 15% που επέβαλε η σημερινή Δημοτική Αρχή, μόνο στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου και όχι στη Δημοτική Κοινότητα Παλαμά, που πράγματι ο συντελεστής είναι από τους υψηλότερους σε όλη τη Θεσσαλία!!
Η αύξηση αυτή του 15%, ουσιαστικά σημαίνει για μια οικογένεια που έχει ένα σπίτι 100 τ.μ., 15€ τον χρόνο.
Ας έρθουμε τώρα στο γιατί θα έπρεπε να επιβληθεί αυτή η αύξηση.
Η καθαριότητα, όπως και η άρδευση λειτουργεί καθαρά με ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Τι σημαίνει αυτό.
Ότι έσοδα έχεις αυτά τα έξοδα μπορείς και να κάνεις.
Μέχρι τώρα, υπήρχε η δυνατότητα στον προϋπολογισμό να υπολογίσεις ότι εσύ έχεις βεβαιώσει σαν υπηρεσία. Με την ΚΥΑ 26945/31.7.2015 όμως ο προϋπολογισμός συντάσσεται με ότι έχεις εισπράξει την προηγούμενη χρονιά. Τα έξοδα της καθαριότητας προσπαθήσαμε και τα μειώσαμε μέχρι του σημείου που δεν γίνεται περισσότερο, παρόλα αυτά υπάρχει ένα άνοιγμα της τάξης των 125.000€ που δεν καλύπτεται με τίποτε άλλο πέρα από την αύξηση των δημοτικών τελών.
Και βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς η αύξηση του 0,15€/τ.μ. το χρόνο δεν καλύπτει αυτό το άνοιγμα. Από την πλευρά μας πάντως αν η μόνιμα χωρίς πρόταση αντιπολίτευση, θεωρεί ότι μπορούμε να έχουμε άλλη επιλογή πέρα από την αύξηση των τελών, είμαστε εδώ και υποσχόμαστε πως θα την υιοθετήσουμε.

Στα δύο χρόνια αυτά που βρισκόμαστε στη διοίκηση του Δήμου Παλαμά τον έχουμε εξυγιάνει σε μεγάλο βαθμό και έχουμε βάλει σε μια καλή τάξη τα οικονομικά του. Στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, άρδευση, ύδρευση) όμως, είμαστε πολύ πίσω μιας και αυτές βασίζονται αποκλειστικά στις εισπράξεις από τους δημότες και βέβαια ο φόβος του παρατηρητηρίου είναι ορατός. Δυστυχώς όμως αυτοί που διοικούν δεν είναι πάντα αρεστοί. Χρειάζεται να πάρουν και δύσκολες αποφάσεις και πολλές φορές επίπονες, οι οποίες όμως θα είναι για το καλό του συνόλου. Κανείς δε θέλει να επιβάλλει αυξήσεις ειδικά σε τέτοιες δύσκολες εποχές. Πιστεύω όμως πως και η αντιπολίτευση όσο και αν ελαφρά την καρδία λέει κάποια πράγματα, δεν θα ήθελε ο Δήμος να οδηγηθεί στη χρεοκοπία.
   
Κλείνοντας ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, μας κουνάει το δάχτυλο και μας λέει να μην τολμήσουμε να επιβάλουμε αύξηση και στο νερό. Δυστυχώς όμως και αυτό αναπόφευκτο είναι.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όταν έγινε η μεταβίβαση των παγίων (αντλιοστάσια, δίκτυο ύδρευσης, υδατόπυργοι κλπ.) από τον Δήμο στην ΔΕΥΑΠ, είχε μεταβιβάσει και 14 αντλιοστάσια ύδρευσης που βρίσκονται στις Τ.Κ. του Καλλικρατικού Δήμου. Τα αντλιοστάσια αυτά διαγράφηκαν από τα πάγια του Δήμου με τις υπ΄αριθμόν 330/2012 και 320/2013 αποφάσεις του Δ.Σ. και θα έπρεπε να γίνει αποδοχή αυτών από την ΔΕΥΑΠ, πράγμα που ποτέ δεν έγινε!! Τα 14 αυτά αντλιοστάσια είναι στον αέρα και φαίνεται να μην ανήκουν πουθενά. Ούτε στον Δήμο, ούτε στη ΔΕΥΑΠ! Από το 2012 που τα αντλιοστάσια αυτά διαγράφηκαν από τα πάγια του Δήμου και μέχρι σήμερα,  έχουν συσσωρευτεί χρέη προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν τις 400.000€ μιας και δεν ήταν καταχωρημένα πουθενά. Όπως ήταν φυσικό το χρέος αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τη ΔΕΗ μιας και δεν το ήξερε κανείς από τη νέα διοίκηση. Σε μάς έγινε γνωστό λίγους μήνες πριν όταν μας ήρθε ειδοποίηση ότι θα κοπεί το ρεύμα γιατί είναι απλήρωτο. Όλο αυτό το θέμα της μη αποδοχής από την ΔΕΥΑΠ έγινε προφανώς για ένα και μόνο λόγο. Αν ερχόντουσαν όλα αυτά στην Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης θα έπρεπε αυτόματα να γινόταν και αύξηση του συντελεστή για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος. Δυστυχώς όμως και αυτό οι προηγούμενοι το αντιμετώπισαν όπως όλα στα 4 χρόνια που διοικούσαν. “Δεν βαριέσαι άστο για αργότερα, εμείς θα γίνουμε οι κακοί.” Το μεγάλο πρόβλημα όμως που δημιουργείται σήμερα είναι από ποιο ταμείο θα πληρωθούν αυτές οι  400.000€ ή ποιος θα κάνει τη ρύθμιση; Ο Δήμος που δεν τα έχει στην περιουσία του ή η ΔΕΥΑΠ που δεν τα αποδέχτηκε; και αν στο τέλος βρεθεί μια λύση σε βάρος ποιας υπηρεσίας και ποιών κωδικών θα γίνει η χρέωση;

Ας σταματήσει λοιπόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις κούφιες απειλές,  ας καταλάβει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος και ας προσπαθήσει και αυτός να βρούμε μια λύση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για τους συνδημότες μας.  

1 σχόλιο:

ΣΠΥΡΟΣ Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Γελάει ο κόσμος.
Και αλλού το διάβασα οτι κάποιοι προτιμούν την αύξηση των φόρων, αντί για σοβαρό σχέδιο τοπικών επενδύσεων που θα φέρει βιώσιμη ανάπτυξη.
Η κοινωνία αναζητεί ελπίδα.
Οι λύσεις πρέπει να είναι πολιτικές και όχι διαχειριστικές.
Το αφήγημα και τα πρόσωπα δεν πείθουν.
Αντίο.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής