Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Για το μείζον αρδευτικό ζήτημα των τελευταίων ημερών

Πολλές και έντονες ήταν τις τελευταίες ημέρες οι διαμαρτυρίες αγροτών του Δήμου Παλαμά για την αδυναμία τους να ποτίσουν τις καλλιέργειες λόγω έλλειψης νερού, κυρίως στους ποταμούς Μέγα, Καλυβιώτικο, Λείψιμο, Ιταλικό και στα αρδευτικά κανάλια της ευρύτερης περιοχής.
Όπως πληροφορήθηκα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στο Νομό Καρδίτσας μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, το άτυπο Συντονιστικό Όργανο για την άρδευση αποφάσισε ορθώς - στην προκειμένη περίπτωση - τη διακοπή της παροχέτευσης υδάτων από τη Λίμνη Πλαστήρα για αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και για εξοικονόμηση υδάτων.
Όμως η διακοπή ξεκίνησε σχεδόν τρείς ημέρες πριν εκδηλωθεί η αναμενόμενη - σύμφωνα με τις προβλέψεις των Μετεωρολόγων -, καταιγίδα της Κυριακής 5/7 και τερματίστηκε το βράδυ του Σαββάτου 11/7!
Με λίγα λόγια τα αρδευτικά δίκτυα ήταν άδεια από νερό σχεδόν 10 ημέρες και εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα…
Για ποιο λόγο η διακοπή της παροχής νερού για άρδευση αποφασίστηκε αρκετές ημέρες πριν την καταιγίδα, ενώ τα ποτίσματα των χωραφιών βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη;
Γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην επανέναρξη της παροχέτευσης υδάτων στο αρδευτικό δίκτυο από τη Λίμνη Πλαστήρα, με γνώμονα ότι η τελευταία ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε στο Νομό μας στις 7/7 και η «κάνουλα» άνοιξε κανονικά την Κυριακή 12/7;
Γιατί η ημερήσια παροχή νερού αυξήθηκε στο 1.500.000 κ.μ. νερού μόλις την Τετάρτη 15/7 όταν βέβαια τα παράπονα των παραγωγών είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο;
Διότι, παρόμοιο αρδευτικό ζήτημα έχει πολλά χρόνια να δημιουργηθεί στην περιοχή μας, αν και μετά από έντονες βροχοπτώσεις και διακοπές παροχής υπήρξαν δυσκολίες και στο παρελθόν, όχι όμως τόσο μεγάλης χρονική διάρκειας και έντασης!
Δεν γνώριζαν άραγε οι πλέον αρμόδιοι, Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και Δήμος Παλαμά, ότι με παροχή ποσοτήτων κάτω και από 1,2 εκατ. κ.μ./ημέρα, τα καταληκτικά σημεία του αρδευτικού δικτύου Ταυρωπού θα παρέμεναν άνυδρα για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως και συνέβη) μέχρι να φτάσει εκεί το νερό;
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά (Τρίτη 14/7), έθεσα ευθέως στο Δήμαρχο το μείζον αρδευτικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στον Δήμο και η απάντηση που έλαβα ήταν… «κύριε Βαϊόπουλε δεν έχω πρόβλημα να ρίξω γροθιά στο μαχαίρι»!
Δεν κατανοώ βέβαια το υπονοούμενο του Δημάρχου, αλλά η άποψή μου ως αιρετού εκπρόσωπου των συνδημοτών μου είναι ότι εάν απαιτείται κύριε Δήμαρχε, μην το σκέφτεστε πολύ… «ρίξτε γροθιά στο μαχαίρι» (εννοούσατε μήπως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η την Αντιπεριφέρεια;) και «ματώστε» για χάρη των αγροτών μας!
Όταν απειλείται άμεσα το υστέρημα και το μέλλον εκατοντάδων αγροτικών οικογενειών που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομία και στην παραγωγική ανάπτυξη αυτού του τόπου, οι εκπρόσωποι που έχουν εκλέξει στην αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά από τους δημόσιους φορείς και την κεντρική εξουσία τα δίκαιά τους.
Η αναποφασιστικότητα και οι διοικητική ατολμία στη σημερινή πολύ δύσκολη και άκρως απαιτητική σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα πληρώνονται πολύ ακριβά και δυστυχώς σχεδόν πάντα μεγάλοι χαμένοι δεν είναι οι νωθροί άρχοντες, αλλά ο απλός λαός που πλανεμένος από τα ωραία λόγια, τους εμπιστεύτηκε τις τύχες του.

           Χρήστος Βαϊόπουλος
          Δημοτικός Σύμβουλος
               Δήμου Παλαμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής