Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κωστή Νούσιου στη δημόσια παρέμβαση του Χρήστου Βαϊόπουλου

Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας Κωστή Νούσιου, στη δημόσια παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Δ. Παλαμά κ. Χρήστου Βαϊόπουλου στην εφημερίδα ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ με θέμα

«Το μείζον αρδευτικό ζήτημα των τελευταίων ημερών».

Έκπληξη προκαλεί η δημόσια παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Παλαμά για το αρδευτικό ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες.
Τα όσα παραθέτει ο κ. Βαϊόπουλος είναι καθ’ όλα ελλιπή και ανακριβή, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις τόσο στον αγροτικό κόσμο, όσο και στο αναγνωστικό κοινό της έγκριτης εφημερίδας σας.
Ως Π.Ε Καρδίτσας θα παραθέσουμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις εκταμιευόμενες ποσότητες αρδευτικού νερού από τη Λίμνη Πλαστήρα για το  χρονικό διάστημα που αναφέρει ο κ. Βαϊόπουλος.
Αρχικά, λανθασμένα αναφέρεται ότι διεκόπη η παροχή νερού τρεις ημέρες πριν από την έντονη βροχόπτωση της Κυριακής 5/7και επανήλθε το βράδυ του Σαββάτου 11/7. Το αληθές είναι ότι στις 3-4 και 5 Ιουλίου εκταμιεύθηκαν 1.100.000κ.μ., 1.100.000κ.μ. και 1.200.000κ.μ. αντίστοιχα. Λόγω, λοιπόν, των έντονων βροχοπτώσεων στις 5 και 7 Ιουλίου και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες ποσότητες που είχαν διοχετευθεί στο δίκτυο, τις ημέρες 6-7-8 και 10 Ιουλίου η παροχή ήταν μηδενική, δεδομένου ότι οι καλλιέργειες δεν έχρηζαν άρδευσης. Την Πέμπτη 9/7 εκταμιεύτηκαν από τη λίμνη Πλαστήρα 200.000κ.μ για άρδευση εκτός δικτύου, την Παρασκευή 10/07 η παροχή ήταν μηδενική και το Σάββατο 11/7 διοχετεύθηκαν επιπλέον 200.000κ.μ νερού. Την Κυριακή 12/7 η εκταμίευση ανήλθε στις 700.000κ.μ και την επόμενη μέρα, Δευτέρα 13/07/2020 ξεπέρασε τις 900.000κ.μ. Στις 14 και 15 Ιουλίου εκταμιεύθηκαν 1.500.000κ.μ και 1.400.000κ.μ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα μάλιστα να υπάρχει πλεονάζουσα ποσότητα νερού, η οποία λόγω μη χρήσης στα όρια του αρδευτικού δικτύου της Π.Ε. Καρδίτσας, να διοχετεύεται προς τη Λάρισα.
Σε ποιά βάση και με τί στοιχεία ισχυρίζεται λοιπόν ο κ. Βαϊόπουλος ότι τα αρδευτικά δίκτυα ήταν άδεια για 10 ημέρες;
Επιπλέον, πώς το νερό δεν έφτανε στα καταληκτικά σημεία του αρδευτικού δικτύου και παρέμειναν άνυδρα για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο, σε όσους έχουν την ευθύνη της διαχείρισης της άρδευσης, αλλά και στους αγρότες, ότι πάντα όταν πραγματοποιείται διακοπή της εκταμίευσης υδάτων λόγω βροχοπτώσεων, το αρδευτικό σύστημα, από την ημέρα που θα παρουσιαστεί η ανάγκη άρδευσης, χρειάζεται περί τις 5 ημέρες για να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα προβλήματα που προέκυψαν δεν διήρκησαν περισσότερο από 4 ημέρες.
Να γίνει γνωστό, δε, πως οι μη επαρκείς ποσότητες νερού στον Μέγα και Ιταλικό, οφείλονται στη μη λειτουργία του Δικτύου του Τ.Ο.Ε.Β. Ταυρωπού, απ’ το οποίο λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες υδάτων,  λόγω μη ύπαρξης ανάγκης άρδευσης στο κλειστό δίκτυο από 6 έως 11 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να μην γίνονται υπερχειλίσεις για την πλήρωσή τους.
Να τονιστεί ότι αρμοδιότητα της Π.Ε Καρδίτσας είναι μόνο η εκταμίευση ποσοτήτων νερού από τη λίμνη Πλαστήρα, με γνώμονα τις ανάγκες των αγροτών και τη διατήρηση του οικολογικού ορίου της λίμνης.
Τέλος, κατανοούμε την αντιπολιτευτική διάθεση του κ. Βαϊόπουλου προς τον Δήμαρχο Παλαμά, ωστόσο εμείς, ως Π.Ε. Καρδίτσας, για την αντιμετώπιση του αρδευτικού ζητήματος, έχουμε επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας, της ειλικρίνειας και της αποτελεσματικότητας, σε συνεργασία και συνέργεια με τους αγρότες και τους αρμόδιους θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Και έτσι θα συνεχίσουμε.

              Κωστής Νούσιος
Αντιπερειφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής