Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

- Χαρείτε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα ισορροπημένα














Από την Αλεξία Λ. Κατσαρού 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhD (c)

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΔΟ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
                                                                    
Οι ημέρες του Πάσχα πέρα από τη γιορτινή διάθεση που μας προσφέρουν (καιρού επιτρέποντος) μπορεί για πολλούς να αποτελούν κατάλληλη συνθήκη για να καταναλώσουν αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες τροφών αλμυρών – γλυκών και πιο λιπαρών από το συνηθισμένο, ειδικά μετά από μία περίοδο νηστείας. Τα καλά νέα είναι ότι όλα αυτά τα αγαπημένα εδέσματα μπορούν τελικά να ταιριάξουν ισορροπημένα στη «γιορτινή» διατροφή μας, αν βέβαια προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Πριν το «μεγάλο» Γεύμα  
  Είναι πολύ βασικό να μην διαταράξετε τη ροή των γευμάτων σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι το βασικό γιορτινό γεύμα (π.χ. το Σάββατο της Ανάστασης). Εναλλακτικά, ακολουθήστε μικρά και ελαφριά γεύματα (π.χ. μία σαλάτα με λαχανικά και ζυμαρικά ολικής με λίγο ελαιόλαδο) μέχρι το βράδυ ώστε να ελέγξετε και να διαχειριστείτε σωστά την πείνα σας. Το να καθήσουμε στο τραπέζι με αυξημένη πείνα, ειδικά μετά από περίοδο νηστείας, μάς προδιαθέτει στο να μην μπορούμε να έχουμε έναν υγιή έλεγχο στο φαγητό μας και, εν τέλει, να φάμε αρκετά περισσότερο. 
  Όταν η ώρα της μαγειρίτσας φτάσει, επιλέξτε μία μικρή ποσότητα, συνοδεύστε με λίγη σαλάτα, λίγο τυρί και ίσως κάποιο αυγό και αφήστε τις υπόλοιπες γεύσεις να σας περιμένουν την επόμενη ημέρα!


Την Κυριακή του Πάσχα…
  Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό (π.χ. 1 μικρό φρούτο και 1 μικρό ποτήρι γάλα ή 1 αυγό) και προσπαθήστε να οργανώσετε τα «τσιμπολογήματα» της ημέρας σε 1-2 μικρογεύματα πριν το «μεσημεριανό» σας.
  Επειδή οι επιλογές θα είναι πολλές, κάντε μία μικρή «βόλτα» γύρω από αυτές και  επιλέξτε ό,τι πραγματικά θέλετε να δοκιμάσετε.
    Προσπαθήστε να γεμίσετε το μισό πιάτο σας με πιο «ελαφριές» τροφές, όπως λαχανικά, ενώ είναι προτιμώτερο να σερβιριστείτε μόνοι σας, από το νας σας σερβίρει κάποιος άλλος. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, ελέγχετε καλύτερα το μέγεθος της μερίδας σας.
    Θυμηθείτε και το εξής: Κάποιες φορές, μόνο το να γευτούμε μία τροφή μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία ή την περιέργειά μας, επομένως φορντίστε οι ποσότητές σας να είναι μικρές.
    Τρώτε αργά και ευχαριστηθείτε κάθε μπουκιά. Δοκιμάστε να τοποθετείτε τα μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι κάθε τόσο μέχρι να αισθανθείτε έτοιμοι να συνεχίσετε.
    Θα μπορούσατε, επίσης, να κάνετε μικρά διαλείμματα από το τσίπουρο, το ούζο ή το κρασί επιλέγοντας, για παράδειγμα, ανθρακούχο νερό με στιμένο λεμόνι.
    Στην παραπάνω προσπάθεια θα σας βοηθήσει το να θυμάστε ότι η συζήτηση και η έμφαση στο κοινωνικό περιεχόμενο του φαγητού μας οδηγεί πάντα στο να τρώμε πιο ενσυνείδητα και πιθανόν ακριβώς τόσο όσο χρειαζόμαστε!
    Όσοι προσέχετε τη διατροφή σας ή βρίσκεστε σε περίοδο ρύθμισης του σωματικού σας βάρους, αποδεχτείτε ότι αυτές τις μέρες θα καταναλώσετε πιο λιπαρές ή/και γλυκές τροφές και αυτό ΔΕΝ πειράζει. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Προσπαθήστε μόνο να μην ξεφύγετε στην ποσότητα. Άλλωστε, μέσα στις γιορτές ο στόχος είναι να μην πάρουμε βάρος και όχι τόσο να χάσουμε.
    Εάν, τελικά, παραφάτε αυτές τις μέρες, δεν πειράζει! Μην το φέρετε βαρέως. Είναι μόνο 1-2 μέρες. Το θέμα είναι να προσπαθήσετε να εστιάσετε στο να επανέλθετε σταδιακά στην προηγούμενη διατροφική «ρουτίνα» σας χωρίς άγχος, ακούγοντας καλύτερα τις ανάγκες του σώματός σας (π.χ. περισσότερο περπάτημα ή άλλη φυσική δραστηριότητα και λιγότερο λιπαρές διατροφικές επιλογές) και φροντίζοντας γι αυτές.

Καλή σας Απόλαυση!

πηγή: http://www.larissanet.gr/2013/04/30/xareitai-to-giortino-trapezi-tou-pasxa-isorropimena/
Larissanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής