Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

- Η ΕΑΣ Καρδίτσας ζητά από τους αρμόδιους φορείς να εγκρίνουν τη χρήση του εντομοκτόνου CORAGEN 20SC για το πράσινο σκουλίκι

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ             

Δ/νση  : Γρ. Λαμπράκη 10
Τ.Κ.       : 43100, Καρδίτσα
Τηλ.      : 24410 27811-15
Fax       : 24410 26112
E-mail  : easkar@hol.gr
Web     : www.easkarditsas.gr 

ΤΜΗΜΑ : ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΑΡ. ΠΡΩΤ :  169
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 24-05-2013

ΠΡΟΣ:
1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2. ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
3. ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
4. ΥΠ.Α.Α.Τ., ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,  ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
5. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η Ένωσή μας πρόσφατα έλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων την κατ’ εξαίρεση έγκριση του εντομοκτόνου Coragen 20SC για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού του βαμβακιού.
Μάλιστα, αυτή μας η κίνηση βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από πολλές ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών από σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας που καλλιεργείται βαμβάκι, οι οποίες και συνυπέγραψαν την αίτησή μας.
Βαδίζοντας ήδη στα μέσα Μαΐου, οι φόβοι μας για το μέλλον του βαμβακιού και τη διαχείριση της καλλιέργειας τη φετινή περίοδο δείχνουν να επαληθεύονται.
Στην περιοχή της Θεσσαλίας μπήκαν αισθητά λιγότερα στρέμματα βαμβακιού, με τη μείωση να αγγίζει σύμφωνα με έγκυρες πηγές ακόμα και το 30% ή 40% αν συγκριθεί με τις εκτάσεις που σπάρθηκαν το 2011.
Η πτώση της τιμής του προϊόντος κατά τα προηγούμενα έτη σε συνδυασμό με το δυσβάσταχτο κόστος ποτίσματος, το αναγκαίο κόστος εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα), αλλά κυρίως τις πολύ μεγάλες απώλειες παραγωγής από το πράσινο σκουλήκι, ανάγκασαν πολλούς παραγωγούς να προτιμήσουν καλλιέργειες όπως το σιτάρι ή το καλαμπόκι.
Αναλογιζόμενοι δε πως το βαμβάκι αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 8% της συνολικής αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως αυτή η πτωτική τάση, απειλεί ευθέως δεκάδες επιχειρήσεις και επαγγέλματα που ασχολούνται με το βαμβάκι και τη μεταποίησή του.

Ζητάμε από το Υπουργείο σας βοήθεια.
Το πράσινο σκουλήκι δείχνει πια να έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, αν λάβουμε υπόψη τις συνεχείς εξάρσεις κατά τα έτη 2010, 2011 και 2012, χάνοντας την περιοδικότητα στην εμφάνισή του που είχε μέχρι και την περασμένη δεκαετία.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί, ότι, με βάση στοιχεία ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Εντομολογίας κ. Χρήστο Αθανασίου, κατά το τρέχον διάστημα οι συλλήψεις σε δίκτυο φερομονικών παγίδων στην Κεντρική Ελλάδα σε βιομηχανική τομάτα είναι εξαιρετικά υψηλές για την εποχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως και κατά το 2013 η παρουσία του εντόμου θα είναι σημαντική και στο βαμβάκι το ερχόμενο διάστημα. 
Όπως έχει κατ’ εξακολούθηση καταγραφεί και επιβεβαιωθεί στην πράξη, πολλά από τα εγκεκριμένα σκευάσματα δεν είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι. Αποδεδειγμένη είναι επίσης και η ανθεκτικότητα του εχθρού αυτού σε διάφορες δραστικές στη χώρα μας.
Έτσι, ελλείψει άλλων εναλλακτικών, μερίδα παραγωγών θα αναγκαστεί να παρανομήσει, χρησιμοποιώντας σκευάσματα δίχως έγκριση, μη αξιολογημένα και πολλές φορές καταργημένα που τα προμηθεύονται από χώρες εκτός Ε.Ε. με ό,τι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Κύριε Υπουργέ,
Στο οριακό σημείο που έχει φτάσει η καλλιέργεια του βαμβακιού, οποιαδήποτε αστοχία στην καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού και οποιοδήποτε προϊόν που δεν μπορεί να δώσει τέλειο αποτέλεσμα, δεν έχουν θέση. Από την εμπειρία μας, ξεκάθαρα το Coragen 20SC, κατάφερε να πολεμήσει το πράσινο σκουλήκι με άριστα αποτελέσματα και σε δύσκολες συνθήκες όπως οι περσινές.
Συνεπώς, οι διαδικασίες έγκρισης, ακόμα και κατ’ εξαίρεση, αυτής και των άλλων δραστικών, εφόσον είναι αποτελεσματικές, πρέπει να επιταχυνθούν. Να σημειωθεί ότι, παρόμοια απόφασή σας για την καλλιεργητική περίοδο του 2012, με κατ’ εξαίρεση έγκριση, αποδείχτηκε πραγματικά σωτήρια για χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς.
Για το σκοπό αυτό, σας παρακαλούμε να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία και για το 2013.
Το πρόβλημα του πράσινου σκουληκιού είναι μείζον, οι κατά τόπους διευθύνσεις Γεωργίας τονίζουν γραπτώς σε κάθε έκθεσή τους την έλλειψη αποτελεσματικών λύσεων και η απειλή για εκατοντάδες νοικοκυριά είναι ορατή.
Είμαστε σίγουροι πως θα δώσετε την πρέπουσα βαρύτητα στην εκτίμηση της κατάστασης και θα μεριμνήσετε για την επίλυσή της και λόγω της εμπειρίας σας, αλλά και καθώς προέρχεστε και εσείς από την περιφέρεια και μάλιστα από μια περιοχή που επίσης καλλιεργεί βαμβάκι.

Με εκτίμηση
Για την ΕΑΣ Καρδίτσας

Ο Πρόεδρος
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής