Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

- Αναπάντητα ερωτήματα από τη Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Παλαμά

Αναπάντητα ερωτήματα από τη Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Παλαμά στις 6/6/2013

Την προηγούμενη Πέμπτη, 6 Ιουνίου, έδωσαν από κοινού συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Παλαμά, κ. Πατσιαλής, μαζί με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, κ. Πέτρου, σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα πόσιμου νερού στο Φύλλο Καρδίτσας, παρουσία του Προέδρου του χωριού, κ. Πάσχου, και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιώτα.

Αυτή η συνέντευξη ήταν πολυαναμενόμενη από όλους τους κατοίκους του χωριού μας, προκειμένου να μας λυθούν πολλά χρόνια ερωτήματα.
Δυστυχώς όμως, όχι μόνο δεν απαντήθηκαν επαρκώς, αλλά προσετέθησαν και άλλα, ένα μέρος των οποίων καταγράφουμε συνοπτικά εδώ, και καλούμε το Δήμαρχο να μας απαντήσει εγγράφως:

1.    Για ποιο λόγο, εφόσον το αποκλειστικό θέμα της Συνέντευξης Τύπου αφορούσε το χωριό μας, δεν έλαβε χώρα στο Φύλλο;
Έτσι θα είχε την ευκαιρία ο Δήμαρχος να συναντήσει και να ενημερώσει από κοντά τους κατοίκους (οι περισσότεροι όπως ήταν αναμενόμενο δεν είχαν πληροφορηθεί σχετικά με τις απαντήσεις που έδωσε μέχρι που τους ενημερώσαμε εμείς για το θέμα).
       Γιατί ο Δήμαρχος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εφόσον έγινε γνωστό το θέμα (τις τελευταίες δύο εβδομάδες δηλαδή), συγκάλεσε 2 φορές λαϊκή συνέλευση στο Φύλλο, γεγονός που δε θυμάται κανείς από τους κατοίκους;
Υπάρχουν πρακτικά από αυτές τις υποτιθέμενες συνελεύσεις και αν ναι, απαιτούμε να μας κοινοποιηθούν άμεσα.
      Μήπως τελικά ο στόχος δεν ήταν η ενημέρωση των κατοίκων αλλά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για τη δημιουργία εντυπώσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;
Γιατί παρά τις άπειρες προσπάθειες μας, ο Δήμος έρχεται σε επαφή μόνο με τα Μέσα και όχι με εμάς. Ότι επίσημο έγγραφο έχουμε ζητήσει δεν μας έχει κοινοποιηθεί, και ο Δήμαρχος δίνει επίσημες απαντήσεις μόνο σε δημοσιογράφους.

2.   Τελικά θα έρθει στο χωριό μας ή πρέπει να συγκαλέσουμε εμείς λαϊκή συνέλευση για να του υπενθυμίσουμε τα καθήκοντά του; Εκτός αν περιμένει να λυθεί το θέμα με τις δικές μας κινητοποιήσεις και να έρθει στα εγκαίνια του νέου αγωγού!

3.   Στη συνέντευξη ειπώθηκε ότι ο Δήμος Παλαμά δε γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία των τερματικών και για αυτό δεν τα καθαρίζει! Ο δημότης δεν μπορεί προφανώς να κάνει κάτι για αυτό .

Ο δήμος τι κάνει τόσο καιρό;
Είναι δυνατόν  να μην ξέρει η ΔΕΥΑ Παλαμά μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη πού είναι το  υδρευτικό δίκτυο του κάθε χωριού που έχει στην ευθύνη της; Και δεν ντρέπεται να παραδέχεται δημόσια ότι απλά δε γνωρίζει; Δηλαδή δεν έχει κάνει καμία ενέργεια να συσταθεί ένα τυπικό σχέδιο με το που είναι η γεώτρηση, ποιους δρόμους οδεύει ο αγωγός, το σημείο του υδατόπυργου, που είναι τα τερματικά κτλ; Πάλι εμείς θα της υποδείξουμε τα καθήκοντά της; και στην τελική, εφόσον είναι μείζον πρόβλημα και στέκεται εμπόδιο στην άσκηση των καθηκόντων τους, δε θα μπορούσε η ΔΕΥΑΠ να έχει τοιχοκολλήσει στο γραφείο της κοινότητας και στα μαγαζιά ειδικό έγγραφο που να καλεί τους δημότες να της επιδείξουν έστω όσες τοποθεσίες γνωρίζουν;


4.    Δηλώθηκε επίσης ότι το πρόβλημα με το νερό το γνωρίζουν εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, και ότι είναι πρώτη προτεραιότητα του Δήμου. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε γιατί βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο ενώ άλλα έργα υποδεέστερης προτεραιότητας  εξελίσσονται γρηγορότερα;  Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διάθεση 1,3 εκατ. Ευρώ για χώρο πρασίνου στον Παλαμά, και τα σχεδόν 9 εκατ. Ευρώ για το δίκτυο ακαθάρτων Παλαμά. Μήπως επειδή βρισκόμαστε σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα από εκείνο του Δημάρχου η υγεία η δική μας και των παιδιών μας δεν έχει την ίδια προτεραιότητα;


5.   Εφόσον το νερό σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ είναι καθαρό, αλλά ο λόγος που φτάνει σε αυτή την άθλια κατάσταση είναι το δίκτυο ,το οποίο όπως τονίζουν χρίζει άμεσης αντικατάστασης, δεδομένου και του καρκινογόνου αμίαντου που υπάρχει σε αρκετά σημεία, ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν κάνει στο Δήμο Παλαμά όλα αυτά τα χρόνια; Έχουν ενημερώσει για αυτό εγγράφως κάποιον αρμόδιο; Επίσης, τόσο καιρό που οι κάτοικοι παραπονιούνται για βουλωμένες βρύσες που ήταν η ΔΕΥΑΠ; Να θεωρήσουμε τυχαίο που μετά τη δημοσιότητα που έφεραν οι δικές μας κινήσεις εμφανίστηκαν ξαφνικά για να κάνουν μετρήσεις και συντήρηση; και εφόσον δηλώνει ότι μόνο στα τερματικά το νερό είναι βρώμικο, τι έχει να δηλώσει για τις φωτογραφίες των κατοίκων οι οποίες είναι όλες από βρύσες σπιτιών (το έδειξε και το ρεπορτάζ της ΕΤ3); Μας κατηγορεί για διαστρέβλωση γεγονότων;


6.   Ακόμα περιμένουμε μια υπεύθυνη έγγραφη απάντηση σχετικά με το κάθε πότε πρέπει να γίνεται ο σωστός καθαρισμός του δικτύου, η οποία πρέπει να τοιχοκολληθεί και στο χωριό. Γιατί οι κάτοικοι μόνιμα παραπονιούνται για βουλωμένες βρύσες και απουσία συντήρησης. Μάλιστα αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι δυνατή η σωστή χλωρίωση του νερού, όταν μάλιστα για κάποιο διάστημα ο μετρητής του χλωρίου στον υδατόπυργο ήταν χαλασμένος και η χλωρίωση του νερού γινόταν (όποτε γινόταν) με οπτικό υπολογισμό και μόνο. Αναμένουμε να τηρηθούν αυτή τη φορά οι νομότυπες διαδικασίες, με τοιχοκόλληση των αναλύσεων της ΔΕΥΑΠ τόσο στο κοινοτικό γραφείο όσο και στα καφενεία του Φύλλου, αλλά και με επίσημη επιστολή του Δημάρχου προς εμάς. Μέχρι σήμερα δυστυχώς υπήρχε απουσία ενημέρωσης από τη πλευρά του Δήμου και έτσι οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να πληροφορηθούν -όπως ορίζεται από τη νομοθεσία- τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Επίσης οφείλει ο Δήμος Παλαμά να τα κοινοποιήσει και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Καρδίτσας, κάτι που πρέπει να γίνεται ανά τακτά διαστήματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ΠΟΤΕ!


7.    Εφόσον το νερό όπως επισημαίνετε είναι καλό (αν και τα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δήλωσαν ομόφωνα ότι δεν πίνουν ποτέ από αυτό το νερό, όπως άλλωστε και κανείς κάτοικος του Φύλλου) πως γίνεται να βγαίνει η ανάλυση της ΔΕΥΑΚ ότι είναι πόσιμο, περνώντας μέσα από ένα ακατάλληλο δίκτυο; Και αφού το νερό είναι καλό, για ποιο λόγο ξεκινήσατε διαδικασίες για νέα γεώτρηση, αντί για καινούριο αγωγό; (την οποία θεωρούμε αναγκαία, για άλλους εξίσου σοβαρούς λόγους, απλά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως συσχετίζετε αυτό το έργο με το θέμα του νερού)


8.    Γνωρίζοντας για το πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα, τι μέτρα πήρατε για τις ευπαθείς ομάδες; Για παράδειγμα, έχετε κάνει ελέγχους στο δημοτικό σχολείο Φύλλου, σχετικά με την ποιότητα του νερού εκεί; Γνωρίζετε αν υπάρχει εκεί τερματικό; Προφανώς δεν έχετε πάει καν να ελέγξετε.


9.    Ουσιαστικά αυτό που αντιληφθήκαμε είναι ότι κατανοείτε πως επιβάλλεται η αλλαγή δικτύου, αλλά δεν υπάρχουν πλέον τα κονδύλια. Όντως τέτοιες εποχές είναι δυσκολότερες για μεγάλα έργα,  αλλά όπως όλοι ξέρουμε αυτά που υπάρχουν, μπορούν να διατεθούν για έργα μείζονος σημασίας, όπως η αντικατάσταση του καρκινογόνου δικτύου. Στην τελική, τόσα χρόνια ο κόσμος πληρώνει το νερό σαν πόσιμο και υγιεινό, ενώ δεν είναι έτσι. Συνεπώς, θα είναι σαν ένα μεγάλος μέρος της χρηματοδότησης του νέου αγωγού να το έχουν βάλει οι δημότες Φύλλου. Εκτός και αν προτιμάτε να ξεκινήσουμε διαδικασίες ώστε να μας επιστραφούν χρήματα..


10.  Φυσικά για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να πετύχουμε την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα, η μελέτη οφείλει να είναι επικαιροποιήμενη. Από ότι μάθαμε (διότι δεν ενημερωθήκαμε αν και το είχαμε ζητήσει επανειλημμένα) η καινούρια μελέτη που αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου ως δια μαγείας έτοιμη μέσα σε δύο ημέρες, είναι ουσιαστικά η παλιά! Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε προφανώς θεωρούμαστε εκτός από δημότες δεύτερης κατηγορίας, ανίδεοι και αφελείς επιπρόσθετα. Επομένως απαιτούμε να ενημερωθούμε για την ακριβή κατάσταση της μελέτης, και αν είναι όντως καινούρια, για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Προωθήθηκε; Και αν ναι πού; Θέλουμε τον αριθμό πρωτοκόλλου του εξερχομένου εγγράφου καθώς και το όνομα του υπεύθυνου μηχανικού που έκανε την επικαιροποίηση. Είναι δημόσιο έγγραφο και πρέπει να μας κοινοποιηθεί. Κρίνουμε ότι ειδικά μετά τις ερωτήσεις των δύο κομμάτων στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το θέμα μας, το έδαφος είναι εξαιρετικά πρόσφορο και δεν πρέπει να κωλυσιεργούμε άλλο.

Αναμένουμε την επίσημη απάντησή σας άμεσα.

 Με εκτίμηση
 Ομάδα Κατοίκων και Φίλων Φύλλου


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι θεσμοί κινδυνέυουν ΜΟΝΟ απο αυτούς που τους υπηρετούν......... Η Διέυθηνση Υγείας δεν έκανε τίποτα μετά από τόσες καταγγελίες.???

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε Σιαμπαλιωτες.Μπράβο.Τα λέτε και επώνυμα και χωρίς να θέλετε να διατηρήσετε "ισορροπίες" όπως κάποιοι άλλοι.
Πάντως αξίζουν πολλά μπράβο στην προσπάθεια σας αυτή.
Εύχομαι να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η προσπάθεια σας.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής