Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

- Μαθήματα ανθρωπιάς απο τους κατοίκους του ΦΥΛΛΟΥ Καρδίτσας

Σε μία εποχή όπου οι ειδήσεις σου πλακώνουν την ψυχή και προκαλούν τρόμο και πανικό για τα επερχόμενα τους, μερικές ειδήσεις και πράξεις αποτελούν αληθινές ηλιαχτίδες στο ζοφερό σκηνικό της τοπικής κοινωνίας μας.


 
Απολογιστικό σημείωμα του διαμοιρασμού νερών ΘΕΟΝΗ
4/6/2013----> Σημειώστε αυτή τη μέρα!
Σήμερα ήταν μια πολύ σημαντική ημέρα για το χωριό μας. Χτες μόλις έφτασε στη βουλή επερώτηση τριών βουλευτών για το θέμα μας (περιμένουμε και τους βουλευτές Καρδίτσας να τοποθετηθούν) και σήμερα έγινε η προγραμματισμένη δράση της ομάδας κατοίκων και φίλων Φύλλου: Μοιράσαμε πάνω από 3.600 μπουκάλια φυσικό μεταλλικό νερό ΘΕΟΝΗ, προσφορά του ιδιοκτήτη και Διευθύνοντα συμβούλου της, κ. Τσέλιου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Μέσα σε 3 ώρες μόνο τα νερά παρελήφθησαν από όλους τους κατοίκους, εκτός από μια παλέτα που την προσφέραμε στο διπλανό χωριό, τον Αμπελώνα, ο οποίος αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με εμάς καθώς παίρνει νερό από το ίδιο πεπαλαιωμένο πλαστικό δίκτυο, και τους καλούμε να συνταχθούμε μαζί για να φέρουμε καθαρό νερό στα χωριά μας!
Σε όποιον ήταν ανήμπορος και στα άτομα μεγάλης ηλικίας, μέλη της ομάδας μας φρόντισαν ώστε να πάνε τα νερά στα σπίτια τους.

Επίσης σήμερα ήρθε το κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας που είχαμε καλέσει εμείς για να διεξάγει την ενδεδειγμένη δειγματοληψία (όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση) και θα μας παραδώσει σύντομα τα αποτελέσματα.


Στην προσπάθεια συμμετείχαν όλοι σήμερα, ανεξαρτήτως ηλικίας, και αγκαλιάστηκε από όλο το χωριό. Επίσης μέσω της  U Shop Computer Center η όλη διαδικασία μεταδιδόταν ζωντανά και ανέβηκε μετά στο διαδίκτυο.
Για όποιον ενδιαφέρεται, μπορείτε να το δείτε εδώ:
  
http://www.youtube.com/watch?v=JEW1ZWODSKc&feature=youtu.be


Για να διασφαλιστεί η δίκαιη μοιρασιά, υπήρχαν λίστες με τα ονόματα όλων των οικογενειών του χωριού (τις οποίες φτιάξαμε εμείς, καθώς η παλιά λίστα που υπήρχε στην κοινότητα ήταν ελλιπής) καθώς και μια δεύτερη λίστα που μπορούσε όποιος ήθελε να υπογράφει για την αίτηση δημιουργίας νέου αγωγού! Στο τέλος της ημέρας διαπιστώσαμε ότι είχαν υπογράψει όλοι!


Στη διανομή νερού βοηθήσανε όλοι, και πρέπει να αναφέρουμε κάποια ονόματα ενδεικτικά: 
O Αντώνης Λωρίδας διέθεσε το φορτηγό του (χωρίς να δεχτεί να πάρει χρήματα για τη βενζίνη).
O Αντώνης Γιώτας ως συνοδηγός και άτυπος εκπρόσωπος τύπου του χωριού μας.
O Ευριπίδης Βούζας που ξεκίνησε το όλο θέμα με τις φωτογραφίες του και ήταν μαζί με τη Ντίνα Πυκνή υπεύθυνοι για την τήρηση της λίστας.
O Νίκος Παπαβασιλείου που ήταν διαρκώς πάνω στο φορτηγό και βοηθούσε τον κόσμο να προμηθευτεί τα νερά του.
O Βασίλης Κουτσιούμπας που ακούραστα βοηθούσε όλη μέρα.
H Ντίνα Παρτάλα που παρά το ότι εργαζόταν μας παρείχε ότι χρειαστήκαμε.
O Παντελής Πυκνής που δε σταμάτησε μέχρι να προμηθευτούν όλοι τα νερά τους, και φυσικά αρκετοί ακόμα που στάθηκαν δίπλα στην προσπάθεια.


Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ήρθαν ειδικά από την ΕΤ3 για να καλύψουν το γεγονός, και να μιλήσουν με τους κατοίκους για αυτό το μείζον θέμα υγείας. 
Μίλησε ο Αντώνης Γιώτας, εκπροσωπώντας την ομάδα μας, αλλά και η κυρία Γιαννούλα Γούσια, η οποία μίλησε εμπεριστατωμένα για τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στο χωριό μας (θύματά του όχι μόνο αγρότες για να καταλογιστούν ευθύνες από ευφάνταστους στα φυτοφάρμακα).
H κυρία Κατίνα Κοσκινιώτου, η οποία έδειξε το βρώμικο αυτοσχέδιο φίλτρο της κουζίνας της και έβαλε ένα ποτήρι νερό να δουν στην κάμερα την ..ποιότητά του, ο Παντέλης Πυκνής που μίλησε για τη σοβαρότητα του ζητήματος, και ο Ευριπίδης Βούζας που ξεκίνησε την όλη προσπάθεια και έχει βρει συμπαραστάτες όλο το χωριό.


Νωρίτερα είχε μιλήσει στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 και στη δημοσιογράφο Φρόσω Παύλου ο Δήμαρχος Παλαμά, κ. Πατσιαλής, για το θέμα μας. 
Στην ερώτηση της για το θέμα απάντησε ότι θα μιλήσει συγκεκριμένα την Πέμπτη στη συνέντευξη τύπου που θα δώσει. Η ίδια του ανταπάντησε "μέχρι να λυθεί το θέμα τι νερό θα πίνουν οι κάτοικοι;" αλλά απάντηση δεν πήρε.


Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με μέλος της ομάδας μας ο Δήμαρχος, παρουσία του Προέδρου Φύλλου και του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ, δήλωσε πως η μελέτη για τον νεό αγωγό θα είναι έτοιμη μέχρι την Παρασκευή 7/6/13 και την Πέμπτη το πρωί θα έχει η ΔΕΥΑΠ έτοιμες τις αναλύσεις της δικής της δειγματοληψίας. ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ μάλιστα δήλωσε πως το νερό είναι καθαρό, (σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις τους έχει χαρακτηριστεί ως πόσιμο) και δε γνώριζε για τις έντονες υποψίες ύπαρξης μαγγανίου και χρωμίου. 


Ως ομάδα ευχαριστούμε τον Δήμαρχο για την επικοινωνία που ξεκίνησε μαζί μας έστω και καθυστερημένα, και θα θέλαμε να τοποθετηθεί εγγράφως σε μια επιστολή του προς εμάς, για τα ακόλουθα ζητήματα:

1. Μόλις βγουν τα αποτελέσματα της ΔΕΥΑΠ, στις 6/6/13 μπορεί να μας αποσταλεί αντίγραφο;

2. Μόλις είναι έτοιμη η μελέτη, στις 7/6/13, θέλουμε να μας αποσταλεί αντίγραφο επίσης (έστω και σε Hard copy) με επικαιροποιημένο το κόστος κατασκευής του γιατί στο karditsanet.live είχε δηλώσει πως το κόστος ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

3. Σε ποια σημεία του αγωγού υπάρχει αμίαντος και σε τι ποσοστό; Υπάρχει ειδική υπηρεσία στην οποία πρέπει να απευθυνθεί, ο ίδιος θα γνωρίζει καλύτερα λόγω θέσης

4. Ενώ του είχαμε υποδείξει τον ενδεδειγμένο τρόπο δειγματοληψίας αρκετές φορές, για ποιο λόγο δεν έπραξε αναλόγως όπως εμείς;

5. Εφόσον το θέμα ήρθε στη βουλή, είναι μια ευκαιρία να το προωθήσει και αυτός με τη σειρά του. Αναμένουμε ενημέρωση σχετικά με τις κινήσεις του.

6. Πότε θα έρθει στο χωριό να μιλήσει στους κατοίκους που περιμένουν ενημέρωση;

7. Στις δηλώσεις του σήμερα στην ΕΤ3, δήλωσε πως η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη. Επομένως θα ξεκινήσει άμεσα η αντικατάσταση του αγωγού; Γιατί δεν ανέφερε κάτι για έλλειψη κονδυλίων.

Περιμένουμε τη στήριξη που μας υποσχέθηκε και την γραπτή αποσαφήνιση των άνωθεν αιτημάτων μας. 

Θέλουμε να βαδίσουμε μαζί και όχι κόντρα, όμως θέλουμε αποδείξεις και εγγυήσεις, και τις θέλουμε τώρα.


Ήταν μια μεγάλη μέρα και σημαντική για όλους,γιατί αποδείξαμε ότι ένα χωριό ενωμένο μπορεί να καταφέρει πολλά, αν βρίσκει το δρόμο του μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. 
Και είμαστε ακόμα στην αρχή! 
Ζητάμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας σε καθαρό νερό!

          Ποιος μπορεί να θεωρήσει παράλογο ένα τέτοιο αίτημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής