Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Μισθωτήρια αγροτών - Καθεστώς που ισχύει (σημαντικό)



Άρθρο του Μανώλη Ν. Κων/νου
Οικονομολόγο – Καθηγητή Λογιστικής




ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΜΙΣΘΩΣΗΣ:
Η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, υποβάλλεται αποκλειστικά για φορολογικούς λόγους και για το λόγο αυτό υποβάλλονται  έγγραφες όσο και προφορικές συμφωνίες.
Η δήλωση αυτή δεν καθορίζει τις σχέσεις των συμβαλλομένων μερών (εκμισθωτή και μισθωτή).
Οι σχέσεις αυτές ρυθμίζονται και προστατεύονται από τον Αστικό Κώδικα.
Οι εκμισθωτές – υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία και ανεξάρτητα αν το μίσθωμα καταβάλλεται σε χρήμα ή σε είδος. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΩΝ
Υποχρέωση υποβολής μισθωτηρίου έχουν εκτός των άλλων και όσοι έχουν στην κατοχή τους  αγροτεμάχια και εκμισθώνουν  αυτά.
Οι φίλοι μας αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι :
Η υποχρέωση δήλωσης της μίσθωσης βαρύνει τον εκμισθωτή και όχι το εκμεταλλευτή του χωραφιού (αγρότη).
Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής ή ο παρέχων δωρεάν τη χρήση του αγροτεμαχίου και σε περίπτωση περισσοτέρων, κάθε ένας έχει αυτοτελή υποχρέωση κατάθεσης μισθωτηρίου.
Στην περίπτωση των έγγαμων τη δήλωση την υποβάλει όποιος κατέχει το αγροτεμάχιο (όχι αναγκαστικά ο σύζυγος).
Αν το αγροτεμάχιο ανήκει στη σύζυγο, τότε η σύζυγος πρέπει να εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες taxisnet, να λάβει κωδικούς χρήσης (κλειδάριθμο), να εισέλθει με τους προσωπικούς της κωδικούς στο taxinet και να καταχωρήσει το δικό της ΑΦΜ στο πεδίο του Εκμισθωτή.
Όλες οι προφορικές ή έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης αγροτεμαχίων, στις οποίες συμφωνείται έναρξη μίσθωσης από 1/1/2014 και μετά, ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον εκμισθωτή μέσα στον επόμενο μηνά από την έναρξη της μίσθωσης.
Ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και για την υπεκμίσθωση αγροτεμαχίων, καθώς και για την δωρεάν παραχώρηση αυτών για την οποία τεκμαίρεται φορολογητέο εισόδημα. Για παράδειγμα , όταν γονέας παραχωρεί τη χρήση αγροτεμαχίου στο παιδί του, χωρίς αντάλλαγμα στην περίπτωση αυτή προκύπτει φορολογητέο τεκμαρτό εισόδημα το οποίο προσδιορίζεται σε 3% της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου. Το τεκμαρτό εισόδημα απαλλάσσεται μόνο στη περίπτωση παραχώρηση χρήσης κατοικίας έως 200 τ.μ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες. (παρ. 2 άρθρου 39 ν.4172/2014)
Επίσης, υποχρέωση μισθωτηρίων αγροτεμαχίων υπάρχει για όσες έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές, συμφωνίες μίσθωσης είχαν συναφθεί μέχρι και 31/12/2013, οι οποίες, παρά την υποχρέωση θεώρησής τους , δεν υποβλήθηκαν στην Δ.Ο.Υ. για θεώρηση.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής, εφόσον έχουν συναφθεί πριν τη 1/1/2014 και είναι σε ισχύ, οι έγγραφες αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γεωργικής γης με ετήσιο μίσθωμα έως 1200 € , οι προφορικές αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης, καθώς και οι έγγραφες ή προφορικές δωρεάν παραχωρήσεις χρήσης αγροτεμαχίου, για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση θεώρησης.
Οι εκμισθωτές υποχρεούνται μέσα σ’ ένα μήνα από την σύναψη της μίσθωσης να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο taxisnet .
____________________________________________________________________
Αν ένα μισθωτήριο είναι στη μέση της διάρκειάς του, δεν πρέπει να υποβληθεί ξανά, παρά μόνο στην ανανέωση. Αν φυσικά, υπήρχε υποχρέωση υποβολής και δεν δηλώθηκε αρχικά, θα μπορούσε να υποβληθεί μέχρι 28/2 χωρίς πρόστιμα.
Παλιά μισθωτήρια (πριν από το 2014 που «άνοιξε» η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μίσθωσης στο internet) δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά, αφού έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε Δ.Ο.Υ.  
Αν δεν έχει ΑΦΜ ο εκμισθωτής θα πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση. Επίσης πρέπει να εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet, να λάβει κωδικούς χρήσης (κλειδάριθμο), ώστε να μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή και να καταχωρήσει το ΑΦΜ στο πεδίο των εκμισθωτών. Το ίδιο ισχύει και για τον μισθωτή.

Ελπίζω με το άρθρο μου αυτό να βοήθησα τους φίλους μου αγρότες για το τι θα πρέπει να κάνουν  με τα μισθωτήρια συμβόλαια που υπογράφουν είτε ως εκμισθωτές, είτε ως μισθωτές .
Εάν παρ’ όλα αυτά κάτι δεν έγινε κατανοητό – μπορούν  χωρίς καμία υποχρέωσή τους - να επικοινωνήσουν κατ΄ ιδίαν ή τηλεφωνικά μαζί μου. 
Θα χαρώ να τους εξυπηρετήσω και γι’ αυτό ή και για οποιοδήποτε άλλο φορολογικό τους πρόβλημα .

Γραφείο ΙΤΕΑΣ  :  2444031112  κιν. 6977018111 & 6978895586
Γραφείο ΛΑΡΙΣΑΣ : 2410255298  κιν. 6977018111  ή  www.kmanolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής