Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Έλαμψαν επί σκηνής τα παιδιά του θεατρικού Γυμνασίου και Λυκείου Ιτέας

Έλαμψαν επί σκηνής τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου Ιτέας με το θεατρικό έργο του Federico Garcia Lorca «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» αποσπώντας τα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων στην γεμάτη ασφυκτικά αίθουσα.

Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην παράσταση υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Αννας Καραμούρτου, ξεπέρασαν τον εαυτό τους και πρόσφεραν σε όσους την παρακολούθησαν ένα θεατρικό δίωρο, γεμάτο πάθος και σασπένς.

«Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα», συγγραφικό έργο του Federico Garcia Lorca οδήγησε τα παιδιά να βγάλουν από μέσα τους τη θεατρικότητά τους και να την καταθέσουν από την ψυχή τους, στο κοινό, το οποίο απόλαυσε τη μοναδική θεατρική παιδική παράσταση.
Το έργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60άχρονη Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της: Αγκούστιας, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος, κι η Μαρία Χοσέφα, μητέρα της Μπερνάρντα. Στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας. Ακόμα κι ο Πέπε Ρομάνο, το αντικείμενο του πόθου για τις κόρες της Μπερνάρντα και μνηστήρας της Ανγκούστιας, δεν εμφανίζεται ποτέ.
Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα.

Οι μαθήτριες καθήλωσαν το κοινό με το αδιαμφισβήτηο ταλέντο τους, το πάθος και η αγάπη τους για το θέατρο εμφανή σε κάθε στιγμή του έργου, οι εντυπώσεις άριστες και τα συναισθήματα που προκλήθηκαν εξαιρετικά.

Οι ρόλοι ερμηνεύτηκαν ως εξής: 
Μπερνάρντα: Εύα Μακρή, Μαρτύριο: Γεωργία Ντινοπούλου, Αδέλα: Δήμητρα Μπαλαντίνα, Πόνθια: Ανδριάννα Ρεβενήσιου, Ανγκούστιας: Στεφανία Αρχοντή, Αμέλια: Αγγελική Τρελλοπούλου, Μαγδαλένα: Εύα Μπεράτη, Χοσέφα: Σωτηρία Παλικαρά, Υπηρέτρια: Νικολέττα Ντινοπούλου, Γειτόνισσες: Εύα Μουσίτσα & Ελευθερία Σπυροπούλου.

Την επιμέλεια της  παράστασης είχε η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Άννα Καραμούρτου.

Ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Γεώργιος Βαλαράκος εξήρε το ζήλο των μαθητών, επαίνεσε την αγάπη τους για το θέατρο και τόνισε πως στους  δύσκολους καιρούς που περνά η κοινωνία , το σχολείο μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα πολισμού. 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Μιχαήλ Παπανούσκας, ο οποίος τόνισε πως η μόρφωση δεν αποκτάται μόνο μέσα από το μάθημα, αλλά και μέσα από εκδηλώσεις που διοργανώνονται από μαθητές και εκπαιδευτικούς, αφού κι αυτές αφήνουν γνώσεις και αναμνήσεις αναλλοίωτες από το χρόνο. 

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους οι:
Ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου Γεώργιος , οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Καραΐσκου Φωτεινή, Τσιρώνης Ιάσωνας, Λωρίδας Αντώνιος, ο Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ιτέας, κ. Λύτρας Ευάγγελος, ο Αιδεσιμώτατος κ. Γερούκης Βασίλειος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. κ. Κοντοβάιος Θωμάς, ο πρόεδρος Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ιτέας Αχιλλέας Μπαλαντίνας, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ντελής, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, γονείς, μαθητές, οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου καθώς και πλήθος φίλων.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως συντέλεσαν στην επιτυχή περάτωση της εκδήλωσης πολλές ευγενικές χορηγίες, όπως του Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας (έπιπλα), του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας (σκηνή), των κ. Παύλου Σαμαρά και Ηλία Μακρή (μικροφωνική και ηχητική εγκατάσταση), του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Ιτέας (σκηνογραφία), καθώς και άλλων μελών της τοπικής κοινωνίας.




































2 σχόλια:

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Μπράβο σας παιδιά!! Κάνατε μια μικρή σκηνή να μοιάζει με τεράστια. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας, συγχαρητήρια για τις ερμηνείες και πολλά μπράβο στα παιδιά που σας βοήθησαν να το στήσετε όλο αυτό. Βέβαια πολλά συγχαρητήρια και στην κ. Καραμούρτου που βοήθησε τα μέγιστα να πραγματοποιηθεί η ιδέα σας. Μπράβο σας!!

ΑΝΝΙΤΑ ΜΠΑΜΠΑΝΑ είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στα πολυτάλαντα παιδιά μας που απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μπορούν να κάνουν υπέροχα πράγματα εκτός από το να είναι καλοί μαθητές,πολλά μπράβο στην καθηγητριά τους κα Καραμούρτου αλλά και σε όλους αυτούς που βοήθησαν οικονομικά,ηθικά ή με την προσωπική τους εργασία για να ανέβει αυτή η πολύ όμορφη παράσταση.Εύχομαι πάντα επιτυχίες σε όλα τα παιδιά που είναι η επόμενη γενιά και ελπίζω να τα καταφέρουν καλύτερα από μας... Καλό καλοκαίρι!

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής