Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Θυμάμαι...

Θυμάμαι...
Το χωριό μουσκεμένο απ’ άκρη σ’ άκρη συνήθως τέτοια εποχή, έτοιμο να υποδεχτεί τον καινούργιο χρόνο που ερχόταν.
Κι έφτανε το βράδυ πια παραμονής (βραδιάζει γρηγορότερα τις γιορτές) η ώρα η δωδέκατη της αλλαγής του χρόνου.
Όλοι γύρω από το μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, να παίζουμε χαρτιά με φραγκοδίφραγκα, έτσι για το έθιμο, μέσα σε μια οικογενειακή θαλπωρή.
Κι ήταν όλα φιλιωμένα ετούτη τη βραδιά.
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά σου λέει...
Και νάτος ο καινούργιος χρόνος
Καλή χρονιά!!!
Κι ύστερα χορτάτα μάτια και καρδιές από ευχές, φέρναν στο κορμί την ηρεμία του ύπνου.
Να βρει ησυχία ο Αϊ Βασίλης να μπει πριν το ξημέρωμα ν’ αφήσει τα δώρα σε μας τα παιδιά που τόσο περιμέναμε λαχταρώντας.
Αυτοκίνητα, διαστημόπλοια, ρομπότ, κούκλες, στρατιωτάκια, θα μεταφέρουν αύριο τους πιτσιρικάδες στα ύψη της ευτυχίας για ακόμα μια πρωτοχρονιά.
Σήμερα, τα δώρα εκείνα δεν έχουν καμία σχέση, αφού η τεχνολογία έχει προχωρήσει κατά πολύ.
Αντί για πύραυλο, πλέον ο σύγχρονος πιτσιρικάς θέλει i-phone.
Αντί για ρομπότ και διαστημόπλοια, βλέπει όσα θέλει στο νέο του tablet.
Και αντί για στρατιωτάκια, μπορεί να παίξει όσο πόλεμο θέλει σε κάποιο ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Βέβαια και τότε τα παιχνίδια ήταν ακριβά και αποτελούσαν μεταφορά της τελευταίας τεχνολογίας στην παραμυθένια χώρα των παιδιών. Υπήρχαν βέβαια και τα πιο πρακτικά δώρα. Ένα πουλοβεράκι, ένα ζευγάρι γαλότσες ή "ελβιέλες" μιας και η οικονομική κατάσταση των γονιών της εποχής, δεν επέτρεπε και δώρο και ρούχα μαζί.
Την άλλη μέρα ανήμερα Πρωτοχρονιάς, η κότα άχνιζε στον "τέντζερη" που χοροπήδαγε πάνω στη σόμπα ή πετρογκάζ, και σ’ όλο το χωριό, τσίκνα, καπνός, κι υπέροχες οσμές έσμιγαν και έρχονταν από παντού.
Κι από την μία άκρη του χωριού ως την άλλη, μόνο ευχές χωρίς διάκριση και δίχως τελειωμό.
Η σόμπα πυρακτωμένη και η Μάνα στο άψε σβήσε έφερνε τη βασιλόπιτα με το φλουρί, (ένα ασημένιο "εικοσόφραγκο" καλά κρυμμένο μέσα στο ζυμάρι) για τη δοκιμή της τύχης.
Έπαιρνε το κουζινομάχαιρο ο πατέρας κι έκοβε τα κομμάτια.
Του Χριστού, του σπιτιού...
Κι ύστερα κατά ηλικία όλη η οικογένεια.
Εκεί να δεις καρδιοχτύπι για το φλουρί.
Κι όσο για εκείνη τη βασιλόπιτα της Μάνας, γλυκότερο πράγμα στον κόσμο δεν υπήρχε...

Καλή χρονιά!!!


πηγή: pavlosamaras.blogspot.gr



1 σχόλιο:

financialserviceoffer είπε...

Χρειάζεστε χρηματοδότηση; Ψάχνετε για Οικονομικά; Αναζητάτε χρηματοδότηση για να διευρύνετε την επιχείρησή σας; Βοηθάμε άτομα και εταιρείες να αποκτήσουν χρηματοδότηση για την επέκταση των επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση που κυμαίνεται από οποιοδήποτε ποσό. Λάβετε χρηματοδότηση με προσιτό επιτόκιο 3%, Χρειάζεστε αυτήν τη χρηματοδότηση για επιχειρήσεις και για την εκκαθάριση των λογαριασμών σας; Στη συνέχεια, στείλτε μας ένα email τώρα για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας τώρα μέσω (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Ευχαριστώ

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής