Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Το χιόνι

Συνήθης η έκφραση όταν χιονίζει:
"Επί τέλους να δούμε και μια άσπρη μέρα", κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Πλούτος είναι το χιόνι, ευνοεί τη φύση περισσότερο από όλα τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα. Ακολουθούν οι σιγαλές βροχές, μετά οι δυνατές και τελευταίες οι ραγδαίες, αν δε πεις για τις καταρρακτώδεις, του τυφώνες κ.λ.π.
Αυτές περισσότερες ζημιές φέρνουν παρά καλό, αν και κατά την παροιμία "από την αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι".
Και αυτές κάτι δίνουν, και έχουν δίκιο.
Όσες καταστροφές και αν φέρουν αυτά που λέμε ακραία καιρικά φαινόμενα, κάποια υγρασία θα αφήσουν στο έδαφος, κάποια υδροφόρα υπόγεια στρώματα θα εμπλουτίσουν. Εδώ δεν ισχύει το "Ουδέν κακόν αμιγές καλού", άλλοι οι κανόνες της φύσης, δεν ακολουθούν τους ανθρώπινους.
Και να έλθουμε στο χιόνι, το οποίο πέραν της υγρασίας που παρέχει στο έδαφος και στα υπόγεια υδροφόρα στρώματα, ωφελεί πολλαπλώς το έδαφος, τα φυτά και να πως. Διακόπτει τον λήθαργο των ανθοφόρων ματιών και το δέντρο δίδει περισσότερους καρπούς. Πρόπερσι που είχαμε κάποια χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες που συνεπάγονται τα χιόνια, είχαμε πλούσια ελαιοκαρπία, πολλή καλή καρποφορία εσπεριδοειδών, καρποφόρων δένδρων (γιγαρτοκάρπων και πυρηνοκάρπων), ακόμη και οι ετήσιες καλλιέργειες έδωσαν άφθονο καρπό.
Ευλογία το χιόνι και είναι πραγματικότητα.
Οι πάγοι στους πόλους της γης είναι αυτοί που κρατούν την θερμοκρασιακή και υδατική ισορροπία επί γης. Και έχουν απόλυτο δίκιο οι ειδικοί επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία και αλλαχού.
Συνήθως μετά το χιόνι επικρατούν και χαμηλές θερμοκρασίες με συνέπεια να παγώνουν τα χωράφια και να φουσκώνουν, κάτι που ευνοεί ιδιαίτερα την γονιμότητα. Τι τα θέλετε δώρο Θεού το χιόνι και μακάρι να χιονίσει αρκετά.
Αλλά ας δούμε συνοπτικά τα καλά του χιονιού:
Πρώτον, αποκαθιστά το υδατικό ισοζύγιο ή τουλάχιστον το βελτιώνει.
Η ληστρική εκμετάλλευση τα τελευταία χρόνια των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων κατέβασε τη στάθμη του νερού σε μεγάλο βάθος, με συνέπεια να απαιτείται μεγαλύτερη δαπάνη για την άντλησή του.
Δεύτερον, στις παράκτιες περιοχές η υποχώρηση της στάθμης του γλυκού νερού είχε ως συνέπεια να εισχωρήσει το θαλάσσιο νερού σε βάθος εντός και τα υπερκείμενα εδάφη να καταστούν υφάλμυρα και ακατάλληλα για καλλιέργεια. Τα εδάφη αυτά για να επανέλθουν θα χρειαστεί να παρέλθουν κάποιες δεκάδες χρόνια και να έχουμε ισχυρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις.
Τρίτον, το νερό του χιονιού εισχωρεί ευκολότερα στο έδαφος και βελτιώνει την υφή του, σε αντίθεση με το βρόχινο που συνήθως απορρέει και καταλήγει στη θάλασσα..
Τέταρτον, η ποιότητα του κλίματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ύψος των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων (χιόνι και βροχές). Στις ερήμους σπάνια βρέχει και πιο σπάνια χιονίζει.
Αυτές είναι ελάχιστες από τις ευεργετικές επιδράσεις του χιονιού.
Υπάρχουν και άλλες πολλές που μάλλον εύκολα μπορεί να τις αντιληφθεί κανείς αρκεί να σκεφθεί ότι η βάση της ζωής είναι το νερό, ακόμη και αυτό το σώμα μας αποτελείται κατά 70 0/0 από νερό.

Κωνσταντίνος Γαλλής






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής