Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Τα Ρουγκατσιάρια στον Δήμαρχο Παλαμά

Ένα  παμπάλαιο έθιμο των Χριστουγέννων με το οποίο επιδιώκεται η αποπομπή των κακών πνευμάτων διατηρείται μέχρι σήμερα στον Δήμο Παλαμά και αυτό δεν είναι άλλο από τα Ρουγκάτσια ή Ρουγκατσάρια.
Η λέξη αυτή προέρχεται από τον ήχο που βγάζουν τα κουδούνια, τα οποία κρεμούν στη μέση τους οι ρουγκατσαραίοι.
Το Λαϊκό δρώμενο των Ρουγκατσαραίων εκτυλίσσεται από την πρώτη του Γενάρη, του Αϊ Βασιλιού ανήμερα μετά την λειτουργία και τελειώνει την παραμονή των Φώτων, του Σταυρού το μεσημέρι που φωτίζει ο παπάς. Το έθιμο αυτό είναι καθαρά ειδωλολατρικό που κατόρθωσε όμως  να διατηρηθεί στα χρόνια του χριστιανισμού.
Τα Ρουγκατσάρια είναι έθιμο της λαϊκής αγροτικής λατρείας και σαν τέτοιο είναι γεμάτο μαγείες και συμβολισμούς. Οι Ρουγκαταραίοι χτυπούν τα κουδούνια δυνατά και κάνουν θόρυβο για να ξυπνήσουν τη γη (Γαία) τη θεά της γονιμότητας, να ξυπνήσουν τις θεότητες της γης, αυτές της δυνάμεις που θα βοηθήσουν για τη ζωή και την ανάπτυξη των σπόρων της γης και των δέντρων, που θα δώσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι τους καρπούς, τους τόσο απαραίτητους για την ζωή των ανθρώπων. Πέρα όμως από όλα αυτά η μεταμφίεση, οι κινήσεις και οι εκφράσεις του θιάσου αυτού αποτελούν ένα σύνολο με στοιχεία μαγικά και συμβολικά.
Τις πέντε αυτές ημέρες μπλούκια Ρουγκατσαραίων από την έδρα του Δήμου αλλά και από πολλές Τοπικές Κοινότητες γυρίζουν τα σπίτια και μαζεύουν κρέατα, λουκάνικα και άλλα προϊόντα. Ένα τέτοιο "μπλούκι" επισκέφτηκε και το Δημαρχείο Παλαμά και ξεσήκωσε τους υπαλλήλους με τους ήχους των τεράστιων κουδουνιών, διώχνοντας παράλληλα και τα κακά πνεύματα.
Ο Δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, τους οδήγησε σε όλα τα γραφεία και στο τέλος τους κέρασε γλυκά, τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και τους παρότρυνε να αναβιώνουν κάθε χρόνο αυτό το παμπάλαιο έθιμο αλλά και τους επισήμανε πως έχουν χρέος να το μεταλαμπαδεύσουν και στις επόμενες γενιές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής