Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

- Επιτακτική ανάγκη να έρθει παιδίατρος στο Κ.Υ. Παλαμά...




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΤΑ
Αντιδημάρχου Παλαμά
Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής








 




Κακό ξεκίνημα έκανε ο νεοσύστατος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που έχει χαρακτηριστεί από τα εποπτεύοντα υπουργεία Υγείας και Εργασίας ως η «μεγάλη μεταρρύθμιση» στον τομέα της υγείας.
Ο ΕΟΠΥΥ των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων από όλα τα ταμεία, λειτουργεί από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά αδυνατεί να προσφέρει υπηρεσίες υγείας αφού όπως φαίνεται έχει «κληρονομήσει» όλες τις δυσλειτουργίες του προηγούμενου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων, με μεγάλες λίστες αναμονής για ραντεβού που σε ορισμένες ειδικότητες φτάνουν τους 3 μήνες.
Η δυσλειτουργία του συστήματος οφείλεται στην απροθυμία των γιατρών να πλαισιώσουν τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν αριθμεί ούτε τους μισούς γιατρούς από τον αρχικό στόχο των 22.000 γιατρών όλων των ειδικοτήτων, στόχος που δεν έχει επιτευχθεί.
Αδυναμία του νέου συστήματος αποτελεί και η απουσία ενός αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου του αριθμού των επισκέψεων που δέχεται ο κάθε γιατρός. Προς το παρόν, η σύμβαση προβλέπει πλαφόν 50 επισκέψεων ασφαλισμένων εβδομαδιαίως ανά γιατρό – 200 μηνιαίως, με 10 ευρώ αμοιβή την επίσκεψη. Συχνό φαινόμενο είναι ένας ασφαλισμένος όταν ζητάει ραντεβού να λαμβάνει την απάντηση από τον γιατρό ότι έχει «κλείσει» τον αριθμό των 50 επισκέψεων που δικαιούται την εβδομάδα, οπότε είτε θα πρέπει να καθυστερήσει το ραντεβού είτε θα πρέπει να πληρωθεί την επίσκεψη από τον ασφαλισμένο. 

Προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό της ζητεί από τους συμβεβλημένους γιατρούς να καταγράφουν ηλεκτρονικά όχι μόνο τις συνταγές, αλλά και τις επισκέψεις ασφαλισμένων. Έτσι, ένας γιατρός ιδιώτης που θα πλαισιώσει τον ΕΟΠΥΥ, θα χρειαστεί αναγκαστικά άλλο έναν υπάλληλο στο ιατρείο του, γι’ αυτό και η απροθυμία των γιατρών να συμβληθούν με το νέο Οργανισμό
Από τις ειδικότητες των γιατρών που απουσιάζουν σήμερα από τις λίστες του ΕΟΠΥΥ είναι οι παιδίατροι. Και αυτό φαίνεται και στην περιοχή του δήμου Παλαμά, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα, αφού δεν υπάρχει πλέον συμβεβλημένος παιδίατρος με τον ΕΟΠΥΥ και πρέπει οι γονείς, όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους, να αναγκάζονται –αν και ασφαλισμένοι- να πληρώνουν οι ίδιοι το γιατρό, ειδάλλως να τρέχουν στο νοσοκομείο όπου η αναμονή και η ταλαιπωρία είναι μεγάλη, καθώς υπάρχουν και τα επείγοντα που καλούνται να αντιμετωπιστούν από τους ίδιους παιδίατρους, Να θυμίσουμε ακόμα, ότι οι παιδίατροι του νοσοκομείου Καρδίτσας αριθμούν πλέον κατά ένα λιγότερο μετά την αιφνίδια απώλεια της συνδημότισσας παιδιάτρου Ριψιμέ Ντερμπεντεριάν.
Στην εποχή των «ισχνών αγελάδων» που ζούμε σήμερα, όπου τα έσοδα των οικογενειών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, η νέα κατάσταση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με τον ενιαίο ΕΟΠΥΥ αποδεικνύεται χειρότερη από την προηγούμενη.
Πολλοί δημότες μάς έχουν επισκεφτεί, ζητώντας την παρέμβαση της δημοτικής Αρχής προς κάθε αρμόδιο για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Εξετάζοντας το δίκαιο αίτημά τους και παράλληλα τη σημερινή κατάσταση στο δήμο Παλαμά, αναφορικά με την περίθαλψη των παιδιών των ασφαλισμένων συνδημοτών μας (σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.λπ.), όπου δεν υπάρχει παιδίατρος συμβεβλημένος με τον ενιαίο ΕΟΠΥΥ, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθεί παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, όπου σε καθημερινή βάση θα αντιμετωπίζει τα περιστατικά, χωρίς να αναγκάζονται οι γονείς να πληρώνουν επίσκεψη σε ιδιώτη παιδίατρο ή να ταλαιπωρούν τα άρρωστα παιδιά τους επισκεπτόμενοι το νοσοκομείο με τις ατέλειωτες ουρές.
Ήδη ως δημοτική Αρχή, έχουμε προχωρήσει στις πρώτες ενέργειές μας ζητώντας με έγγραφό μας προς το υπουργείο Υγείας, την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς και το νοσοκομείο Καρδίτσας, την τοποθέτηση παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς της περιοχής μας.
Θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις μας που θα στοχεύουν στην επίλυση σχετικών προβλημάτων, σε μια προσπάθεια στήριξης των δημοτών μας και άμβλυνσης των δύσκολων καταστάσεων που περνάνε, προσφέροντάς τους την κατάλληλη ποιότητα ζωής την οποία δικαιούνται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής