Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

- Η Τρίτη Ηλικία και οι νέες τεχνολογίες...

Ο σημερινός άνθρωπος  των εβδομήντα των εξήντα ή ακόμη και των πενήντα χρόνων από τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80 μέχρι σήμερα είδε και ένοιωσε σε πάρα πολλούς τομείς την εξέλιξη  της τεχνολογίας από την καλλιέργεια στο χωράφι, στη δουλειά του – οποιαδήποτε κι αν ήταν αυτή – μέχρι την ανάπτυξη σε τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της υγείας, κ.λ.π.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι εύκολα ή δύσκολα προσαρμόστηκαν στις νέες τεχνολογίες, έτσι το άλογο έγινε τρακτέρ, η αριθμομηχανή έγινε ηλεκτρονικός υπολογιστής και πάει λέγοντας.
Πολύ γρήγορα μπήκαν στη ζωή μας τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές οικιακής πλέον χρήσης. Οι άνθρωποι άλλοτε από ανάγκη, άλλοτε για λόγους ευκολίας έβαλαν στη ζωή τους, κάρτες, κωδικούς και ΡΙΝ,  έμαθαν να παίρνουν χρήματα από τα ΑΤΜ των τραπεζών χωρίς να στήνονται στην ουρά και μάλιστα οποιαδήποτε ώρα της μέρες, όλο το 24/ωρο.
Και τις λειτουργίες αυτές τις έμαθαν όχι μόνο οι νεότεροι αλλά και οι μεγαλύτεροι.
Ογδόντα χρόνων είναι ο παππούς αλλά το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης το χειρίζεται μια χαρά αν μπεις σε καμιά τράπεζα δε την πρώτη κάθε μήνα που δίνονται οι συντάξεις και περιμένεις κανένα μισάωρο, θα πάθεις την πλάκα σου από τις μουσικές των κινητών τηλεφώνων των συνταξιούχων, τι κλέφτηκα, τι τσάμικα, τι Χατζηγιάννηδες, τι ροκ και ποπ ήχοι να παίζουν και με τι ευκολία οι ίδιοι να επικοινωνούν με τους δικούς τους.
Βέβαια δυσκολεύονται να στείλουν μηνύματα από τα κινητά τους και δεν έχουν καλή σχέση με τους υπολογιστές και το ιντερνέτ. Αλλά και αυτό όπως απέδειξε σχετική  προσπάθεια δεν είναι τίποτα παραπάνω από θέμα εκπαίδευσης και καλύτερης εξοικείωσης.
Όλα αυτά, βέβαια, για το καλό τους και το καλό όλων μας, γιατί η χρήση νέων τεχνολογιών δεν διευκολύνει μόνο την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων, αλλά, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μελετών, η περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και να έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη, την αίσθηση μοναξιάς και τον αυτοέλεγχο.
Πολλαπλά θετικά αποτελέσματα από τη χρήση των Η/Υ και του ιντερνέτ σε άτομα της τρίτης ηλικίας,  έχουν ήδη αναφερθεί και επισημανθεί από ειδικούς, όπως ότι οι διαδικτυακές ενασχολήσεις ενισχύουν την αίσθηση ελέγχου, ευεξίας, αποτελεσματικότητας και ευχαρίστησης από τη ζωή, ενώ επέφερε θετικές συνέπειες σε δείκτες κατάθλιψης, μοναξιάς, αυτοελέγχου, κ.λ.π. 
Τα χωριά μας μπορεί να ερημώνουν, αλλά οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν θα φύγουν εύκολα από αυτά και ίσως και κάποιοι «ξενιτεμένοι» παίρνοντας τη σύνταξή τους να επιστρέψουν πίσω. 
Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία – αν μας ακούει κανείς εκεί στο δήμο Παλαμά – να προχωρήσουμε κι εμείς εδώ - στην αρχή έστω σε εθελοντική βάση - στην οργάνωση αντίστοιχων προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους ανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, κάνοντας χρήση των εργαστηρίων πληροφορικής των Γυμνασίων-Λυκείων του δήμου μας κάποια  απογεύματα. 
Εθελοντές να διδάξουν σίγουρα θα βρεθούν.
Η εισαγωγή στη χρήση της κινητής τηλεφωνίας, η χρήση συσκευών ανάληψης χρημάτων, η χρήση συστημάτων τηλεϊατρικής, τηλεπρόνοιας, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και η χρήση του διαδικτύου είναι θέματα που θα μπορούσαν να διδαχτούν και να μάθουν να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας του δήμου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής