Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Βιβλίο...το καλύτερο δώρο τελικά

Χιλιάδες φορές έχουμε ακούσει κάποιον να εκφράζει την άποψη πως το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο.

Ναι! πράγματι έτσι είναι...
Με αφορμή τα 2 βιβλία που μου χάρισε ένας καλός και αξιόλογος φίλος φέτος τα Χριστούγεννα και που ήταν το καλύτερο δώρο, εδώ και πολύ καιρό για μένα, αποφάσισα να γράψω το σημερινό κείμενο.

Όταν θέλουμε να κάνουμε ένα δώρο σε κάποιον για τα γενέθλιά του ή για την ονομαστική εορτή του ή απλά επειδή θέλουμε να του κάνουμε ένα δώρο, τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένα αξιόλογο βιβλίο.

Δεν θέλω εδώ να απαξιώσω ή να καταργήσω τα γλυκά, τα λουλούδια, τα διακοσμητικά αντικείμενα και άλλα είδη δώρων που συνηθίζονται.
Είναι και αυτά πολύ όμορφα και δίνουν ιδιαίτερη χαρά στον αποδέκτη τους, ιδιαίτερα αν ξέρει ότι τα φτιάξαμε με τα χέρια μας.

Όμως, ένα αξιόλογο βιβλίο με μία εγκάρδια αφιέρωση στην πρώτη σελίδα και μια ευχή γραμμένη μέσα από την καρδιά μας, είναι κάτι που ο αποδέκτης του δώρου θα το έχει για πάντα και θα μπορεί να ανατρέχει σε αυτό όποτε θέλει να θυμηθεί ξανά κάποια όμορφα πράγματα που κέρδισε από την ανάγνωσή του και με τα οποία έκανε τον εσωτερικό του κόσμο πιο πλούσιο.

Ένα καλό βιβλίο γεννά το αίσθημα της ευγνωμοσύνης για το πρόσωπο που μας το χάρισε, επειδή χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία του περάσαμε μερικές όμορφες ώρες, ενδεχομένως άνοιξε ο πνευματικός μας ορίζοντας προς άγνωστες μέχρι τώρα για εμάς κατευθύνσεις και ίσως ακόμα να νιώσαμε το αίσθημα της αγαλλίασης στην καρδιά μας, ανάλογα με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Κανείς δεν αποκτά διάθεση για μόρφωση κοιτάζοντας βιβλία σε βιβλιοθήκες.
Πρέπει να έχει πάρει την παιδεία που απαιτείται προκειμένου να τα κοιτάξει με αγάπη, διαφορετικά πιθανότερο είναι να τα κάψει παρά να τα ανοίξει και να τα διαβάσει.

Έστω κι έτσι, το βιβλίο παραμένει το καλύτερο δώρο.
Δωρίστε βιβλία, ακόμη και σε κάποιον που δε διαβάζει, αλλά σε αυτήν την περίπτωση κάντε το έξυπνα. Υπάρχουν άνθρωποι που από τη στιγμή που για πρώτη φορά στη ζωή τους έλαβαν ένα ερέθισμα και διάβασαν ένα βιβλίο δε σταμάτησαν ποτέ να διαβάζουν. Κι επειδή αυτό είναι το ζητούμενο, ξεχάστε σκέψεις τύπου "θα του πάρω κάτι να ανοίξει τα μάτια του" γιατί το βιβλίο δεν προορίζεται για τον εαυτό σας.
Επιλέξτε κάτι σύμφωνο με το χαρακτήρα τού παραλήπτη και φροντίστε να είναι μικρό ώστε να διαβαστεί ευκολότερα.

Μπορεί τελικά να του αλλάξετε τη ζωή...!!!

Παύλος Σαμαράς

(Υ.Γ.  Φίλε Γιάννη σ΄ευχαριστώ απο καρδιάς για το ανεκτίμητο δώρο σου, αισθάνομαι απέραντη ευγνωμοσύνη...)

3 σχόλια:

Μακρή Ελένη είπε...

Εχεις απολυτο δικιο Παυλο μου! Τα βιβλια μας ανοιγουν νεους οριζοντες και κυριως μας κανουν να σκεφτομαστε. Το να σκεφτεται κανεις σημερα δεν ειναι τοσο καλο για αυτο και οι κρατουντες την εξουσια δεν εκδιδουν πια βιβλια για τους μαθητες και απαξιωνουν την δημοσια παιδεια μας. Στρεφουν την κοινη γνωμη προς την ιδιωτικη στην οποια εχουν προσβαση ελαχιστοι. Η γνωση ειναι δυναμη. Στις μερες μας πρεπει να ελαχιστοποιηθει αυτη η δυναμη εαν οχι να εκμηδενιστει. Για αυτο οδηγουν τον λαο στην οικονομικη εξαθλιωση. Για να τον καταστησουν δουλοπρεπη και ελεημωνα.
Ευτυχως ο λαος μας ανα τους αιωνες με τον εναν ή τον αλλον τροπο εβρισκε την λυση.
Καλο θα ηταν κανεις μας να μην ξεχναει οτι νομοτελειακα παντα μετα τον Χειμωνα ερχεται η Ανοιξη............

Unknown είπε...

Ειλικρινά χάρηκα φίλε μου,που ένα μικρό δώρο μου, έγινε η αφορμή να γράψεις ένα ακόμα όμορφο κείμενο.Αρέσει ήδη σε 20 άτομα. Ενα μόνο να μη ξεχνάς: Τα βιβλία -όπως και οι άνθρωποι- κινδυνεύουν μόνο απ΄το περιεχόμενό τους...
Γ.Σ.Απ΄τη γενιά του 50.

Παύλος Σαμαράς είπε...

Τιμή μου Γιάννη...σ΄ευχαριστώ και για την πολύ όμορφη αφιέρωση στο βιβλίο...μας συγκίνησες πραγματικά!!!

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής