Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Πόνος, κλάμα και οδυρμός η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων ενίσχυσης

Αργά χθες το απόγευμα και γύρω στις 18.00 αναρτήθηκαν τελικά ηλεκτρονικά τα προσωρινά δικαιώματα των αγροτών και για αρκετούς που επιχείρησαν να τα δουν υπήρξε ψυχρολουσία.

Δεν βγήκε σε καλό το πολύ μαγείρεμα των νέων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, με βάση την πρώτη εικόνα που αποκομίζουν από την εξέταση των στοιχείων οι τεχνικοί σύμβουλοι αγροτών και αγροτικών οργανώσεων.
.  
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δραματική μείωση των δικαιωμάτων και για απόκλιση μέχρι και 50% απ’ αυτό που περίμεναν οι παλιοί δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων. Ειδικά όμως στην περίπτωση των νεοεισερχόμενων η εικόνα δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό για το οποίο διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι.

Αρκεί να αναφερθεί ότι νεοεισερχόμενος στο σύστημα των επιδοτήσεων με 100 στρέμματα καλλιέργεια έχει να λαβαίνει σαν δικαίωμα κάπου 3,5 ευρώ το στρέμμα για τις εκτατικές καλλιέργειες και 17 ευρώ το στέμμα για τις δενδρώδεις.

Η εικόνα δείχνει ότι ακόμα και η αναγωγή των δικαιωμάτων σε βάθος 5ετίας, οδηγεί σε στην περίπτωση των δενδρωδών καλλιεργειών σε δικαίωμα που δεν υπερβαίνει τα 28 ευρώ το στρέμμα (στους νεοεισερχόμενους) όταν είναι γνωστό ότι η βασική ενίσχυση υπολογίζονταν σε 52 ευρώ το στρέμμα (43 για τα αροτραία και 25 για τα χορτολιβαδικά).

Ειδικοί προβλέπουν ότι η δημοσιοποίηση των δικαιωμάτων θα φέρει τρικυμία χωρίς προηγούμενο στους υπεύθυνους για τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, γιατί, όπως λένε, αν δεν το ήξεραν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό, τότε είναι ανεύθυνοι, αν όμως το ήξεραν όφειλαν είτε να το επανεξετάσουν από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς είτε τουλάχιστον να προϊδεάσουν τον κόσμο για την κατάσταση.

Οι δικαιολογίες ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ και ότι οι 90.000 δηλώσεις νεοεισερχόμενων στο σύστημα περιπλέκουν την κατάσταση δεν ευσταθεί για μια Πολιτεία που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και να μην σέρνεται πίσω από τις διαβεβαιώσεις αμφιβόλου τάξεως τεχνοκρατών που ενδιαφέρονται μόνο να απομυζούν το κράτος.

Εξ ίσου αφελής φαντάζει και η δικαιολογία ότι υπάρχει η ενδιάμεση αναθεώρηση το 2017, που δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικά υπεύθυνους να αλλάξουν την κατάσταση. Ένα βαρύ «χαστούκι» σαν κι αυτό που εισπράττουν σήμερα νεοεισερχόμενοι αλλά και παλιοί αγρότες σε συνδυασμό με τα πολλά προηγούμενο που έχουν πέσει στον τομέα της φορολογίας, του ασφαλιστικού και των λοιπών παρεμβάσεων δεν αφήνει περιθώρια αναμονής μέχρι το 2017. Αν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει εξ αρχής την όλη κατάσταση και να φροντίσει να επαναφέρει τον αγροτικό χώρο σε παραγωγική τροχιά πριν να είναι πάρα πολύ αργά.

Τεχνικές Οδηγίες
Όπως αναφέρει η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, όσοι αγρότες έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση ΟΣΔΕ, με το email και τον κωδικό πρόσβασης που έχουν μπορούν να μπουν στην εφαρμογή, αλλιώς απευθύνονται στον φορέα που έκαναν την αίτηση.

Επισημαίνεται ότι:
Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω της online διαδικασίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του λογαριασμού που κατέχουν ήδη (email και κωδικό πρόσβασης) για να αποκτήσουν πρόσβαση στην παραπάνω εφαρμογή

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) μπορούν να απευθυνθούν στον Φορέα για την ενημέρωσή τους. Εναλλακτικά,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας με τον κλειδάριθμο που σας είχε δοθεί από τον Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) κατά την υποβολή της αίτησης σας. Εάν δεν τον έχετε ήδη δημιουργήσει μπορείτε να το κάνετε τώρα, πατώντας εδώ

Ανάρτηση δικαιωμάτων με χίλια ζόρια, Δευτέρα και βλέπουμε η προκαταβολή
Αναρτήθηκε τελικά το απόγευμα της Πέμπτης μια πρώτη δέσμη δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι οι «τρύπες» στο μηχανογραφικό σύστημα παραμένουν ακάλυπτες και το «κούμπωμα» των στοιχείων, εξελίσσεται σε ταξίδι σαν κι αυτό του «Τιτανικού».

Οι τελευταίες πληροφορίες από την πλευρά των διαχειριστών του συστήματος δίνουν την εντύπωση ότι μετά από ολονύκτιες προσπάθειες διαμόρφωσης των δεδομένων, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ώστε να βγει στο φως μια αξιόλογη δέσμη με ονόματα δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζονται και οι δέουσες προϋποθέσεις για την αξιοπιστία της.

Κι αυτό γιατί, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία:
α) Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι τις πραγματικές περικοπές των ενισχύσεων βάσει των κανόνων της νέας ΚΑΠ
β) Η βάση δεδομένων δεν είναι σε θέση να «κουμπώσει» τις δηλώσεις των παραγωγών με τα χαρτογραφικά δεδομένα και να βγάλει δικαιώματα για όλους
γ) Οι έξωθεν παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει με ευνοϊκές προσεγγίσεις για την μια ή την άλλη πλευρά, αφαιρούν από το σύστημα διαθέσιμες εκτάσεις και αντίστοιχα ποσά, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός πραγματικές απαιτήσεις χιλιάδων δικαιούχων αγροτών.
Σε κάθε περίπτωση μια καλύτερη εικόνα για τη ζημιά που αναμφίβολα έχει γίνει στους παραγωγούς θα μπορεί να βγει μετά την πλήρη ανάρτηση των σχετικών καταλόγων κι ακόμη καλύτερα μετά την πίστωση των λογαριασμών των αγροτών με την προκαταβολή του τσεκ, που όπως όλα δείχνουν μετατίθεται εκ νέου για την ερχόμενη Δευτέρα. Κι αυτό, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τη βούληση των διαχειριστών του συστήματος γιατί διαφορετικά θα μιλάμε για ολοκληρωτικό φιάσκο, χειρότερο απ’ αυτό που έγινε με τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Απάντηση ΟΠΕΚΕΠΕ για την καθυστέρηση
Ανακοίνωση απάντηση για την καθυστέρηση της ανάρτησης των δικαιωμάτων για την ενιαία ενίσχυση του 2015 ανήρτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

του Κώστα Κολλάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται.
- Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας".
- Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής