Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Γρηγόρης Μπαλαντίνας: 40 χρόνια φούρναρης...

Η μυρωδιά του ζεστού ψωμιού σχεδόν μας χαλαρώνει, «ανοίγοντας» ταυτοχρόνως στο νου μας εικόνες…ρετρό, σπιτικές, γεμάτες οικιακή θαλπωρή και γεύση.

Έτσι ακριβώς είναι το ψωμί της Ιτέας
Ο φούρνος του Γρηγόρη Μπαλαντίνα έχει ιστορία σχεδόν 40 ετών.

Μία οικογενειακή επιχείρηση με πρώτη γενιά σε αρμονική συνεργασία.
Μπαίνοντας στο μαγαζί αντικρίζεις χαμόγελα και αισθάνεσαι σιγουριά για τα προϊόντα.
Οι ιδιοκτήτες ξέρουν τους πελάτες με το μικρό τους όνομα κι εκείνοι με τη σειρά τους ζητούν "το γνωστό".
Όλα ξεκινούν από τον πατέρα της οικογένειας, τον κύριο Γρηγόρη.
Έναν περήφανο άνθρωπο που στη ζωή του αγωνίστηκε για να τα καταφέρει.
Δεν του χαρίστηκε τίποτα για αυτό και από πολύ μικρός μπήκε στα "βαθιά", γιατί πως να το κάνουμε ο φούρνος δεν είναι και εύκολο πράγμα.
Τα δυο παιδιά του Κωνσταντίνος και Αθηνά γεννιούνται και μεγαλώνουν με εικόνες του μαγαζιού.
Αυτή είναι η ζωή τους, αυτή και η απόφασή τους, να ασχοληθούν με τον φούρνο.
Αργότερα και οι σύζυγοί τους αντίστοιχα Λόλα Λωρίδα και Μάκης Καραμήτρος.
Υπάρχει σχέση αγάπης και δεσμοί οικογένειας που υπερκαλύπτουν κάθε δυσκολία που μπορεί να εμφανισθεί.
Από το 1977 λειτουργεί το αρτοποιείο και καλύπτει τις ανάγκες του χωριού.
Τροφοδοτεί επίσης σε ημερήσια βάση και τα γύρω χωριά της περιοχής όπως π.χ. τον Παλαμά (πρατήριο), τον Πέτρινο κ.α.

Επισκέφθηκα, χαράματα, το αρτοποιείο και κατέγραψα την διαδικασία παρασκευής του ψωμιού.
Ο Γρηγόρης μου περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού και αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δυσκολίες της εργασίας.
«Μια ολόκληρη εβδομάδα τρέχουμε από τις τρεις τα ξημερώματα. Έχουμε μόνο μια Κυριακή για τον εαυτό μας» δηλώνει ο ίδιος.
Σαράντα χρόνια φούρναρης δηλώνει επίσης περήφανος για το ψωμί που παρασκευάζει χρησιμοποιώντας πάντα υλικά Α΄ ποιότητας.
Καθημερινά εργάζεται πολλές ώρες. «Χωρίς ανάσα» όπως λέει χαρακτηριστικά και τον καφέ του ακόμη τον πίνει στα όρθια, αλλά το κέφι για δουλειά ποτέ δεν του λείπει.
«Η μεγαλύτερη μου παρηγοριά και ευχαρίστηση είναι, όταν ακούω τους ανθρώπους να λένε ΜΠΡΑΒΟ, ικανοποιημένοι από την ποιότητα του ψωμιού. Τότε ξεχνάω όλη την κούραση.» λέει με καμάρι και συνεχίζει...
«Όλα τα πράγματα πρέπει να έχουν μεράκι. Όταν φύγουμε από εκεί το χάνουμε το παιχνίδι. Πρέπει να υπάρχει αγάπη. Όταν κάτι το αντιμετωπίζεις ως αγγαρεία ποτέ δε λειτουργεί και δεν επιτυγχάνει. Πάντα σκέφτομαι ποιο είναι το καλύτερο για τον πελάτη. Ποιότητα, καλή τιμή, καλή εξυπηρέτηση και καθαριότητα. Αυτές είναι οι τέσσερις βασικές αρχές μας».

Στον φούρνο, εκτός από το περίφημο αυτό ψωμί, και μια ποικιλία άλλων ψωμιών, η οικογένεια φτιάχνει και νοστιμότατα παξιμάδια, κριτσίνια, και κουλουράκια, αλλά και τυροπιτοειδή, μπουγάτσες, κέικ, κ.λ.π. χωρίς συντηρητικά.

Αποχαιρετώντας τον κύριο Γρηγόρη ένοιωσα ιδιαίτερο θαυμασμό και σεβασμό γι αυτόν τον ακούραστο άνθρωπο και την δουλειά του.
Και φυσικά δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην μυρωδιά του κερασμένου κέικ που μόλις είχε βγει.....

Η ικανότητα και η σκληρή δουλειά πρέπει πάντα να επιβραβεύεται...
Συγχαρητήρια σε όλη την οικογένεια...!!!

Παύλος Σαμαράς








1 σχόλιο:

Κ.Ν είπε...

Μια απο τις καλύτερες αναρτήσεις!Οι επαγγελματίες του χωριού μας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση απο τις πιό καλές. Εξαίρετη θα έλεγα! Άνθρωποι χαμηλών τόνων, αγαπητοί σε όλους και με απύθμενο μεράκι για την ποιότητα. Και δεν είναι καθόλου εύκολο να έχεις ποιότητα 40 χρόνια τώρα......ούτε Δημοκρατία δεν μπορείς να έχεις όχι ποιότητα! Μπράβο τους και μπράβο και στο μπλόγκ του χωριού μας.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής