Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016

Στην πανέμορφη Ελάτη Κοζάνης χόρεψε ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ιτέας

Την πανέμορφη Ελάτη Κοζάνης επισκέφθηκε ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ιτέας στα πλαίσια της ανταπόδοσης των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων και συμμετείχε στο Ετήσιο Αντάμωμα των Ελατιωτών που διοργάνωσε ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Ελάτης.

Το περασμένο Σάββατο σε μια όμορφη διαδρομή προς το χωριό της Ελάτης ή Λουζιανής (κατά την παλιά ονομασία) και πριν μπουν στο χωριό αντίκρισαν την Ιερά Μονή Ζάβορδας ή Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα. Κάτω ακριβώς από το μοναστήρι βρίσκεται το ασκητήριο του Οσίου κρεμασμένο στην κυριολεξία από τους βράχους και αγγίζει τα νερά του Αλιάκμονα και το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι προσβάσιμο για τους επισκέπτες με ένα μονοπάτι το οποίο ξεκινάει μέσα από τη Μονή. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ο Αλιάκμονας φουσκώνει κρύβει με τα νερά του το μισό ασκηταριό του Οσίου. Το χωριό έχει θέα την λίμνη του Ιλαρίωνα και σύμφωνα με ευρήματα από αρχαιολόγους από κάτω της βρίσκεται ολόκληρος αρχαίος οικισμός. Όλη η περιοχή της Ελάτης έχει ιδιαίτερη γεωλογική και αρχαιολογική σημασία διότι σε εκείνη την περιοχή σύμφωνα με τους επιστήμονες συναντιέται η πλάκα της Ευρώπης και της Αφρικής.

Αφού τα μέλη του συλλόγου μας επισκέφθηκαν και το Λαογραφικό μουσείο του χωριού και ενημερώθηκαν για την ιστορία του από τον χοροδιδάσκαλο του συλλόγου της Ελάτης κ. Αχιλλέα και την πολιτιστική έφορο κ. Ματούλα στη συνέχεια συμμετείχαν στην εκδήλωση του συλλόγου παρουσιάζοντας έθιμα και χορούς από τον καραγκούνικο γάμο υπό την επιμέλεια της κ. Σοφίας Τζέλλα.
Ακολούθησε γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το Δ.Σ του Ε.Μ.Σ.Ιτέας ευχαριστεί θερμά τον σύλλογο της Ελάτης για την φιλοξενία και εύχεται καλή συνέχεια στο έργο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: