Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Ολυμπιάδες και eTwinning mobility Γυμνασίου Λυκείου Ιτέας

Υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Παρισιού για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024, το σχολείο Institution Sacré Coeur de Rouen συμμετείχε σε διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διοργάνωσε από τις 15 έως τις 21 Μαΐου 2017 την εβδομάδα OLYMPIADES du Sacré-Coeur.
Αυτή η πρώτη έκδοση των Ολυμπιάδων, προσαρμόστηκε ως έργο eTwinning, και η δια βίου εκτέλεσή της εντάχθηκε στα πλαίσια του eTwinning mobility.
Το εγχείρημα ήταν επιτυχές για όλους τους συμμετέχοντες και χαιρετίστηκε από τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ως εκ τούτου, το σχολείο Institution Sacré Coeur de Rouen είχε την τιμή να μας προτείνει την διοργάνωση της δεύτερης έκδοσης του προγράμματος.
Δεδομένου ότι οι Ολυμπιάδες φέρνουν σε επαφή μαθητές Γυμνασίων 14 έως 16 ετών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να συμμετάσχουν σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδέονται με τον πολιτισμό της διοργανώτριας χώρας και η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης αυτού του εξαιρετικού έργου θα αποτελέσει ευκαιρία για τα συμμετέχοντα σχολεία να επιδείξουν τον ευρωπαϊκό δυναμισμό τους, η πρόσκληση από το σχολείο - διοργανωτή της πρώτης Ολυμπιάδας έγινε αποδεκτή.


Επανατοποθετούμενο στα πλαίσια του eTwinning mobility και συνεχίζοντας τη σχέση συνεργασίας, δημιουργικότητας και φιλίας, το σχολείο μας σχεδίασε στην διαδικτυακή κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης eTwinning το νέο έργο για το σχολικό έτος 2017 – 2018 με τίτλο JEUX OLYMPIQUES, DES PONTS ENTRE LE PASSE ET LE FUTUR (L'amitié dans la
compétition) και μαζί με τον ιδρυτή διοργάνωσαν τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές για το τρέχον σχολικό έτος που πραγματοποιήθηκαν από 27/3/2018 – 3/4/2018, διάστημα όπου η ελληνική αποστολή μετέβη στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Institution du Sacré Coeur της Ρουέν.




Αντίστοιχα, η γαλλική αποστολή επισκέφθηκε την χώρα μας και χώρα διοργάνωσης των Ολυμπιάδων από 19 έως 25/4/2018. Όπως περιγράφεται στο σχεδιασμό του προγράμματος, οι μαθητές συνεργάστηκαν πρώτα διαδικτυακά και στη συνέχεια δια ζώσης. Αυτό πραγματοποιήθηκε αρχικά στο twinspace του έργου, στη συνέχεια στα δύο σχολεία, στην Ολυμπία και στην Αθήνα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.




Όσο αφορά στις δράσεις που σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν στο Γυμνάσιο Ιτέας Καρδίτσας αυτές ήταν:
Υποδοχή της γαλλικής αντιπροσωπίας από τον διευθυντή του σχολείου κ. Παναγιώτη Ταγκούλη, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και τους εκπροσώπους του δήμου στο Δημαρχείο της Ιτέας στις 19/4/2018.



Παραδοσιακή υποδοχή της γαλλικής αντιπροσωπίας από τους μαθητές, ξενάγηση στις σχολικές εγκαταστάσεις στις 20/4/2018
Έναρξη της Ολυμπιάδας με πορεία 2χμ από το σχολείο της Ιτέας έως το κλειστό πλέον δημοτικό σχολείο του Ηλιά. Φιλοξενία από τους κατοίκους του χωριού. Αγώνες ζωγραφικής μελισσοκομικών κυψελών. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο της Ιτέας.
Όσο αφορά στις δράσεις που σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, προγραμματίστηκαν για το διάστημα από 21 έως 22 Απριλίου 2018 κι αυτές ήταν:
Επισκέψεις ξεναγούμενες σε:
 Παναθηναϊκό Στάδιο (Αθλητικές δραστηριότητες : δρόμος)
 Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης
 Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (παρουσίαση των δυο ετών κινητικότητας στα πλαίσια του eTwinning







Όσο αφορά στις δράσεις που σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν στην Ολυμπία, προγραμματίστηκαν για το διάστημα 23 έως 24 Απριλίου 2018 κι αυτές ήταν:
Επισκέψεις ξεναγούμενες σε:
1. Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας ,
2. Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας,
3. Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας και
4. Μουσείο της Ιστορίας των Ανασκαφών της Ολυμπίας.
Αθλητικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας όπως:
1. Δρόμος
2. Ρίψη
3. Άλμα
4. Ποδόσφαιρο, βόλεϊ








Όσο αφορά στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 25/4/2018 , αναφέρουμε την ξενάγηση των μαθητών στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας, και την διεξαγωγή του δεύτερου μέρους του προγράμματος που αναφέρεται στην γέφυρα προς το μέλλον: οι μαθητές που είχαν ήδη συνεργαστεί και εκπαιδευτεί στην εκπαιδευτική ρομποτική, πραγματοποίησαν αγώνες πάλης, ρίψεων και δρόμου με ρομπότ.




Ακολούθησε η τελετή λήξης του προγράμματος στο Δημαρχείο Ιτέας παρουσία του Διευθυντή του σχολείου, εκπαιδευτικών, εκπροσώπων του Δήμου, γονέων και όλης της μαθητικής κοινότητας.



Οι 30 μαθητές , 15 Έλληνες και 15 Γάλλοι) είχαν την ευκαιρία της βιωματικής προσέγγισης των γνώσεων που ήδη ερεύνησαν σε προηγούμενη φάση του εκπ/κού προγράμματος καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας της 2ης Ολυμπιάδας στην Ελλάδα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
JEUX OLYMPIQUES, DES PONTS ENTRE LE PASSE ET LE FUTUR
(L'amitié dans la compétition).
Ολυμπιακοί αγώνες, γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος.
"Σεβασμός, Αριστεία, Φιλία".
Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι εξαιρετικά γεγονότα που φέρουν τον αθλητισμό στην καρδιά της κοινωνίας. Η υποψηφιότητα του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 τοποθέτησε τον αθλητισμό και τις αξίες του στην υπηρεσία της εκπαίδευσης των νέων και της συνειδητοποίησης των δικαιωμάτων τους.
Με την PLAY International και την UNICEF France, θέσαμε την Playdagogy στα χρώματα του Ολυμπισμού καθώς σχεδιάσαμε τη συνέχεια του έργου «ΟLYMPIADES» για το τρέχον σχολικό έτος με τίτλο «JEUX OLYMPIQUES, DES PONTS ENTRE LE PASSE ET LE FUTUR (L'amitié dans la compétition)». Στο ανωτέρω έργο εντάχθηκε η συμπερίληψη με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μέσω της τυπικής και της μη τυπικής μάθησης και ως προς τον σχεδιασμό του αυτό ανακηρύχθηκε νικητής των εβδομάδων eTwinning.

Το έργο περιλάμβανε τις εξής 10 ενότητες:
1. Η αλυσίδα της φιλίας (ανοικτή πρόσβαση)
Καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητο να αποδεχτούμε τις διαφορές του άλλου προκειμένου να ζήσουμε καλύτερα μαζί, και ότι η ποικιλομορφία είναι ένας πλούτος για όλους μας.
2. Σεβαστείτε τους κανόνες
Καταλαβαίνουνε ότι ο σεβασμός των κανόνων είναι απαραίτητος για να επιτραπεί κάθε δίκαιη μεταχείριση.
3. Σεβασμός στον εαυτό σου
Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να σεβόμαστε το σώμα και το μυαλό μας φροντίζοντάς τα.
4. Καλά, καλύτερα, άριστα
Καταλαβαίνουμε ότι η αριστεία είναι μια προσωπική πρόκληση να κάνουμε το καλύτερό μας.
5. Βοήθεια ή εμπόδιο
Γνωρίζουμε τον αντίκτυπο των αποφάσεων / των επιλογών μας σε άλλους.
6. Είμαστε καλά μαζί
Καταλαβαίνουμε ότι η συνεργασία απαιτείται για την επιβεβαίωση, υπεράσπιση ιδεών, απόψεων, για διαπραγμάτευση και συμβιβασμό.
7. Η αξία του σεβασμού
Καταλαβαίνουμε ότι για να υπερασπιστούμε τις δικές μας αξίες χρειάζεται να σεβόμαστε τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους.
8. Όλα για ένα, ένας για όλους
Κατανοούμε ότι η συμμετοχή σε μια ομάδα έχει οφέλη, αλλά απαιτεί επίσης μια κατάλληλη στάση και συμπεριφορά.
9. Καταβάλλουμε προσπάθειες για πρόοδο
Κατανοούμε πως θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς.
10. Αξίες ζωής
Οι αξίες του Ολυμπισμού μεταφέρονται στην καθημερινότητά μας.
Σε όλη την διάρκεια του έργου προσπαθήσαμε να αποδείξουμε και να εφαρμόσουμε το εξής τελικό παιδαγωγικό δίδαγμα όπως προέκυψε πολλάκις κατά την διάρκεια των δύο σχολικών ετών συνεργασίας και κινητικότητας χάρη στο eTwinning:
Οι αξίες του Ολυμπισμού είναι η φιλία, ο σεβασμός και η αριστεία.
Μεταφέρονται από τον αθλητισμό στον πραγματικό κόσμο.
Η συνεργασία και η εμπνευσμένη από τις αξίες του Ολυμπισμού ζωή, επιτρέπει σε κάποιον να οικοδομεί τον εαυτό του, ως άτομο και πολίτη.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων                           
Εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας
           Άννα Καραμούρτου

O Διευθυντής Φυσικής Αγωγής του Γυμν. Λ.Τ. Ιτέας Καρδίτσας
                         Παναγιώτης Ταγκούλης

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ευτυχισμένοι για αυτές τις δράσεις των παιδιών μας και συγχαρητήρια πολλά στους υποστηρίζοντες καθηγητές το πρόγραμμα. Περήφανοι για σας!!!Αξιζει κοινοποίησης.
Μπορώ;

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής