Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Χαιρετισμός της Χρυσούλας Κατσαβριά στην εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας

Πρόεδρε και Μέλη του
Συλλόγου Φίλων του Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας,
Κ. Ντελή

Αγαπητές φίλες και φίλοι της Ιτέας,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παρευρεθώ στην ομιλία που διοργάνωσε ο Σύλλογός σας, για την ιστορία της ευρύτερης περιοχή της Iτέας, από τα νεολιθικά χρόνια ως τη σύγχρονη εποχή, από τον φιλόλογο και συγγραφέα Βαγγέλη Ντελή.
Στο δήμο Παλαμά, και ειδικά στην  Ιτέα, στη Λεύκη, στα Ορφανά, στο Πέτρινο, στη Συκεώνα, στην Αστρίτσα, έχουν καταγραφεί προϊστορικά, αρχαϊκά, βυζαντινά - μεταβυζαντινά και νεότερα  μνημεία που σίγουρα θα αναλυθούν στην ομιλία που θα ακολουθήσει. Αυτές οι αρχαιότητες έχουν  καταγραφεί αλλά, δυστυχώς πολλές δεν έχει αγγίξει ακόμη η αρχαιολογική σκαπάνη.
Από τα  νεώτερα μνημεία του δήμου ξεχωρίζει η τοξωτή γέφυρα της Ιτέας, το κονάκι Κοέν στην Αστρίτσα, το τούρκικο κονάκι στο Πέτρινο.
Η Ιτέα, εμφάνισε τη φθίνουσα πληθυσμιακή εξέλιξη που χαρακτήρισε τα περισσότερα ελληνικά  χωριά της υπαίθρου. Τον 20ο αιώνα και κυρίως μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, η ελληνική επαρχία συρρικνώθηκε είτε λόγω της αστυφιλίας και της ανάπτυξης αστικών κέντρων, είτε λόγω της ξενιτιάς και της αναζήτησης μιας καλύτερης τύχης στο εξωτερικό.
Η Ιτέα όμως ήταν ένα μεγάλο κεφαλοχώρι της περιοχής, όπως μαρτυρεί και το παλιότερο τοπωνύμιο που της απέδωσαν οι Τούρκοι, δηλαδή Κουτσαρί που προήλθε από την τούρκικη λέξη Γκουτζαλάρι, που θα πει «μεγάλο χωριό». Και παραμένει μεγάλο χωριό χάρη στη δράση και την ευαισθησία όλων εσάς που φροντίσατε να διατηρήσετε ζωντανή την ιστορική μνήμη του χωριού σας και της ευρύτερης περιοχής, με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή.
Κυρίως όμως συμβάλλετε στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη διαφύλαξη της τοπικής σας ταυτότητας και του μικροπολιτισμού σας. Συλλέξατε με πολύ κόπο και φροντίδα τα  τεκμήρια του υλικού πολιτισμού σας και ιδρύσατε ήδη από το 2005 το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας.
Οι κάτοικοι της Ιτέας ήταν πολυτάξιδοι και πραματευτάδες γυρίζοντας με τα κάρα τους όλο τον κάμπο της Θεσσαλίας, μεταφέροντας στις εστίες τους χρήμα και πνεύμα. Αυτό το πνεύμα φαίνεται στα έργα και τις πρωτοβουλίες σας, και πραγματικά σας συγχαίρω.
Τα μουσεία δημιουργήθηκαν τη στιγμή που η κοινωνία αντιλήφθηκε το τέλος ή την εξαφάνιση αυτού του πολιτισμού και συγκρότησε με τον τρόπο αυτό στη μνήμη, τη ζωντανή παράδοση του τόπου.
Η σημασία των μουσείων αυξάνεται κυρίως κατά τις μεγάλες ιστορικές τομές, και σήμερα ζούμε μια μεγάλη τομή, γιατί τότε εκείνα ετοιμάζουν το προσκλητήριο της επικοινωνίας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και αναλαμβάνουν το ρόλο της διαιώνισης της μνήμης.
Τα μουσεία της επαρχίας, εκπροσωπούν την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλουν στην πνευματική ζωή, με τον πολιτισμικό και εκπαιδευτικό τους ρόλο και την αισθητική που προσφέρουν στους επισκέπτες. Το λαογραφικό μουσείο, αποτελεί την επιβεβαίωση της τοπικής πραγματικότητας, του καθημερινού και της ιστορίας.
Χαρακτηρίζεται από την κυρίαρχη διάσταση του περιφερειακού, συνώνυμου του ανέφικτου και εκείνου που ενδεχομένως βρίσκεται στην τροχιά μιας ανάπτυξης χωρίς αυτή να είναι η κεντρική.

Χαιρετίζω στο πρόσωπο των μελών του συλλόγου σας, αυτή την περιφερειακή αγάπη, τον αγώνα και την αγωνία τόσων ανθρώπων και φορέων που πασχίζουν για την πραγματοποίηση του ανέφικτου.
Η απόπειρα γραφής με τα αντικείμενα, όπου τα πράγματα τοποθετούνται ομιλητικά και πραγματικά, μεταφέρνοντάς μας στον πραγματικό χώρο της παράδοσης αλλά και στον φανταστικό χώρο της εμπειρίας και του ονείρου, λειτουργεί ως μία πρακτική ανασηματοδότηση και αναδημιουργία του παρελθόντος μας.
Στην κατεύθυνση της προώθησης μιας νέας και αποτελεσματικής μουσειακής πολιτικής, κινείται και ο Δήμος Παλαμά, τον οποίο συγχαίρω για την πρωτοβουλία του, το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας να αναβαθμιστεί και να μετατραπεί σε Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς.
Πραγματικά σας τιμά  η αγάπη για τον τόπο σας, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Είστε μια ισχυρή γέφυρα μεταξύ της παράδοσης, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου
                  Βουλευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής