Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Και ο Πολιτισμός είναι Δικαίωμα των Παιδιών και των Νέων» είναι το σλόγκαν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον φετινό Eορτασμό της Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δημοσιεύοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του το πρόγραμμα των δράσεων και παρεμβάσεων που θα πραγματοποιήσουν Φορείς, Περιφέρειες και Δήμοι για την Ημέρα αυτή. Στο Πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Υπουργείου συμπεριλαμβάνεται και το Διήμερο Εκπαιδευτικών Δράσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Παλαμά, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δράσεων δημιουργικής απασχόλησης επιμορφωτικού και κοινωνικού περιεχομένου κι έτσι ο Δήμος μας βρίσκεται ανάμεσα στους 18 Δήμους της Ελλάδας που ανταποκρίθηκε θετικά και έμπρακτα στην πρόσκληση του Υπουργείου.
Με αφορμή την Επέτειο Υιοθέτησης της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Παλαμά ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συντονίσουν μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους στην προάσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.
Έτσι στις 20 και 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες Εκπαιδευτικές Δράσεις με Τίτλο: «Μαθαίνοντας τα Δικαιώματά μου» στις οποίες συμμετείχαν (έπειτα από πρόσκληση) μαθητές από το 1ο,2ο,3ο και 4ο Νηπιαγωγείο Παλαμά καθώς και από το Νηπιαγωγείο Μάρκου. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Παλαμά κατά τη διάρκεια του ωρολόγιου προγράμματος ενώ το συντονισμό ανέλαβαν η Κοινωνική Λειτουργός-Κωστοπούλου Κωνσταντία και η Ψυχολόγος-Κούτρα Έφη του Κέντρου Κοινότητας. Αρχικά, τα παιδιά μέσα από διαλογική συζήτηση γνώρισαν την έννοια «δικαίωμα». Έπειτα, μέσα από αφήγηση παραμυθιού ήρθαν σε επαφή με τα δικαιώματά τους, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού και γνώρισαν τη φίλη και φύλακα άγγελο των δικαιωμάτων τους, τη UNICEF. Τέλος μέσα από δραστηριότητα βιωματικής μάθησης και με στόχο την καλλιέργεια της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης, εμπέδωσαν όρους και νέες έννοιες, χειροτεχνώντας αναμνηστικό ως ενθύμιο
από τη συμμετοχή τους. Στους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν τη δράση με μεγάλη προθυμία, δόθηκε έπαινος από το Κέντρο Κοινότητας για τη συμμετοχή του σχολείου τους.
Ήταν ένα πολύ όμορφο διήμερο, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη συνάντηση. 
Τις επόμενες μέρες, τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας ξεκινούν τις επαφές με τα υπόλοιπα Νηπιαγωγεία του Δήμου Παλαμά για τον Προγραμματισμό της δεύτερης φάσης της δράσης: «Μαθαίνοντας τα δικαιώματά μου» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον καθώς και σε τμήματα που θα δημιουργηθούν κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος γονέων που επιθυμούν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τη δράση εκτός σχολικού πλαισίου.
Αξίζει να μετατρέψουμε τις σκέψεις μας σε πράξη και να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα φέρουν αλλαγές στο λόγο, τις συνειδήσεις και τις καθημερινές κοινωνικο-πολιτισμικές πρακτικές μας.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παλαμά, Δ/νση: Γρ. Γουλιανού & Μαυρομιχάλη (Δημοτικό Ωδείο Μουσών Μέλαθρον), Τηλ: 2444024415, Email: kentro.koinotitas@palamascity.gr

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παλαμά χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής