Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9 Φεβρουαρίου σήμερα, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού και ημέρα που καθιερώθηκε επίσημα να γιορτάζεται από τον Απρίλιο του 2017 ως "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας". Η γλώσσα και ο πολιτισμός κάθε λαού είναι στοιχεία ταυτότητας και στην συνείδηση πολλών η ελληνική γλώσσα, αποτέλεσε και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού.
Σήμερα δίνεται η ευκαιρία στην ελληνική γλώσσα ταξιδέψει παγκόσμια, σε τόπους μακρινούς και να ανατροφοδοτήσει μια υπαρκτή ελληνική οικουμενικότητα που παραμένει ζωντανή και αγωνίζεται όχι μόνο για ό,τι είναι ελληνικό αλλά για ό,τι είναι πανανθρώπινο και αληθινό και χρήσιμο σε έναν κόσμο που μικραίνει, σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Η ελληνική γλώσσα βουτάει στο παρελθόν για να δώσει νόημα στο παρόν, με τη ματιά στραμμένη μόνιμα στο μέλλον.
Και αν η γλώσσα είναι σκέψη, είναι ιστορία, είναι η ταυτότητα κάθε λαού, τότε η ελληνική γλώσσα, την οποία μιλάμε μέχρι σήμερα, χρησιμοποιεί τις ίδιες λέξεις με τις οποίες σκέφτηκε ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, τις ίδιες ποιητικές λέξεις του Σολωμού και του Ελύτη…... αυτό είναι το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας που μένει αναλλοίωτο εδώ και 2500 χιλιάδες χρόνια και είναι το μεγάλο καμάρι μας και το μεγάλο μας στήριγμα.
Στην απλή ελληνική γλώσσα γράφτηκε η Καινή Διαθήκη και επίσης η μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης έγινε στην ελληνική γλώσσα. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης όπου δέχτηκε το Ευαγγέλιο του Χριστού και ίδρυσε μέσα στο λαό μας τις πρώτες Χριστιανικές εκκλησίες.
Η ελληνική μας γλώσσα πάντα επίκαιρη, πάντα ικανή να ονοματίσει τις συλλογικές κατακτήσεις του πολιτισμού μας, να εμβαθύνει σε κάθε πνευματική μας ανησυχία, να συλλαμβάνει κάθε συναισθηματική απόχρωση της ψυχής μας.
Σε αυτή τη νέα σύνθετη πραγματικότητα, η μελέτη της ελληνικής γλώσσας αποτελεί εγγύηση για το ειρηνικό μέλλον της ανθρωπότητας, πράξη συνειδητής αντίστασης ενάντια στην ομοιομορφία και την παγκοσμιοποίηση. Η μικρή μας χώρα επωμίζεται το βαρύ φορτίο και τη μεγάλη ευθύνη, να ανοίξει νέους δρόμους πολιτισμού, να επινοήσει και να σπείρει ξανά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, νέες ιδέες.
Ο Ελληνισμός ποτέ δεν ανήκε στους Έλληνες μόνο. Από τη φύση του κοσμοπολίτικος. Με πείσμα διαφύλαξε σταθερά σημεία αναφοράς: το παρελθόν του και τον τρόπο σκέψης του. Με τόλμη αγκάλιασε λαούς και πολιτισμούς, χωρίς να ορθώνει τείχη. Έτσι έδωσε τη μαγιά, συνέβαλε στη σύσταση και τη δημιουργία μεγάλων παγκόσμιων πολιτισμών, από τον αρχαιοελληνικό και τον ελληνορωμαϊκό, μέχρι τον βυζαντινό και τον ευρωπαϊκό.
Σήμερα πρωτοστατεί για άλλη μια φορά και προσφέρει τον εαυτό του, αγωνιά να επικοινωνήσει την ψυχή του με όλα τα υγιή στοιχεία των άλλων λαών και πολιτισμών.
Τιμούμε τους ομογενείς που γυμνάζουν την ψυχή και το πνεύμα τους με την εκμάθηση και διατήρηση της μητρικής τους, της ελληνικής γλώσσας. Τιμούμε τους χιλιάδες σε όλο τον κόσμο που εκτός από τη μητρική τους γλώσσα, μαθαίνουν ελληνικά. Αυτούς θεωρούμε τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας, τους καλύτερους πολίτες του αύριο.
ΈΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΠΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ: γιατί έχουμε να καυχηθούμε για τη μοναδική πλούσια ιστορία μας και τη Χριστιανική μας πίστη.

      Φωτεινή Καραϊσκου
Δημοτική Σύμβουλος Παλαμά




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής