Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

- Στο 70% φθάνει η ζημιά των βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει στο Νομό Καρδίτσας η επιδρομή του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοφυτείες. Οι παραγωγοί βλέπουν τις σοδειές τους να κατασπαράζονται, δίχως να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς. Περιοχές όπως είναι αυτές των Σοφάδων του Παλαμα, αλλα και των Σελλάνων μετρούν τις πληγές τους, καθώς οι αγρότες βλέπουν τους κόπους όλη της χρονιάς να πάνε στην κυριολεξία χαμένοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ζημιά αγγίζει ακόμη και το 70%, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που τονίζουν πως δεν θα μπουν καν στην διαδικασία να συγκομίσουν, διότι είναι οικονομικά ασύμφορο. Το πρόβλημα είναι γενικό, μιας και τα σκουλήκια έχουν κάνει την εμφάνιση τους τόσο, στο Νομό Λάρισας, όσο και στο Νομό Τρικάλων. Σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία Είναι ενδεικτικό πως στην Καρδίτσα, το πρόβλημα του ρόδινου και πράσινου σκουληκιού στην καλλιέργεια βάμβακος, παίρνει μεγάλες διαστάσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τι κι αν οι παραγωγοί έχουν προβεί ακόμη και σε τρεις ψεκασμούς, το πρόβλημα όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε, αλλά επιβαρύνθηκε κατά πολύ η δημόσια υγεία λόγω γειτνίασης πολλών βαμβακοφυτειών με αγροτεμάχια όπου καλλιεργούνται κηπευτικά και οπωροφόρα δέντρα, που τα προϊόντα τους διατίθενται σε λαϊκές αγορές του Νομού μας και καταναλώνονται εν αγνοία από τους συμπολίτες μας. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία των κατοίκων από την εισπνοή των βλαβερών εντομοκτόνων. Το κακό λοιπόν είναι διπλό. Απο την μια οι αγρότες έχουν αυξήσει στα ύψη το κόστος παραγωγής απο τους ατελείωτους ψεκασμούς, ενώ απο την άλλη, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά η υγεία αρκετών συνανθρώπων οι εισπνέουν βλαβερά εντομοκτόνα. Κατρακυλά η τιμή του “λευκού χρυσού” Την ώρα που οι αγρότες δίνουν “μάχη” για να μπορέσουν να σώσουν τις βαμβακοφυτείες τους, η τιμή του “λευκού χρυσού” έχει πάρει την κατηφορά δίχως τελειωμό. Απο τα Χριστούγεννα έως και σήμερα , η τιμή του σύσπορου βαμβακιού έχασε 60 ολόκληρα λεπτά. Απο τα 1,20 ευρώ το κιλό και τις χαρές και τα πανηγύρια, στα 0,59 ευρώ το κιλό και στον προβληματισμό και την αμφισβήτηση. Σίγουρα είναι ένα μικρό δείγμα για το που θα κυμανθεί η αγορά, απο την άλλη όμως το προιόν είναι χρηματιστηριακό και οι προβλέψεις είναι σαν τους αγώνες του στοιχήματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται.
- Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας".
- Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής