Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

- Indignados Papados (Αγανακτησμένοι παπάδες...)

Κατερίνα Νοτοπούλου

...Μέχρι τώρα, απέφευγα σκόπιμα αν και έμπαινα ιδιαίτερα στο πειρασμό να γράψω κάτι με πολιτικό-κοινωνική χροιά καθώς θα τσιγγλούσε ευαίσθητες κατεστημένες χρόνιες πεποιθήσεις πολλών και θα υπήρχαν πιθανόν αντιφατικά και αμφιλεγόμενα σχόλια, θα άρχιζαν μακροσκελείς συζητήσεις, γκρίνια και θα ταν αφορμή για να ανοίξει διάλογος χωρίς αρχή και τέλος. Ούτε τώρα θα το κάνω σοβαρά και θα κινηθώ σε σχετικά ''ασφαλή'' μονοπάτια. :P
Να τονίσω ότι δεν έχω καμία πρόθεση να θίξω το θρησκευτικό αίσθημα κανενός, καθώς θεωρώ ότι η πίστη του καθενός είναι κάτι ιερό και απόλυτα σεβαστό.
Μιας και η χώρα  ταλανίζεται τόσο πολύ από την οικονομική ύφεση, μου ρθαν στο μυαλό κάποιες ιδέες ώστε οι ταπεινοί αυτοί εκπρόσωποι του Θεού στη γη, ως άλλοι ''Μεσσίες'', να σώσουν μονομιάς, θυσιάζοντάς τους εαυτούς τους (όπως και ο Χριστός στο σταυρό ) τη χώρα μας και τους κατοίκους της.
Σε όλους γύρω μου, αν δεν απολύθηκαν μειώθηκε σίγουρα ο μισθός . Άραγε στους παπάδες και στους ανώτερους ''αξιωματικούς'' της Εκκλησίας μειώθηκε καθόλου; Από όσο ξέρω ανήκαν στους υψιλόμισθους. Άραγε τους μειώθηκε κανένα επίδομα ; Τι επιδόματα να χουν αυτοί άραγε; Ξέρω γω επίδομα θυμιατού για παράδειγμα. Από τη στιγμή που δουλεύουν δύο ώρες την εβδομάδα τη Κυριακή γιατί παίρνουν ολόκληρο μισθό ; γιατί να μη δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία που ναι και μόδα;  Στις εταιρίες άμα πέσει ο τζίρος μειώνουν και το προσωπικό. Ε στην εκκλησία δεν έπεσε η κίνηση; Δεν πέθαναν κάποιες από αυτές τις γριές που στοιχειοθετούσαν το φαν κλαμπ της - ώστε να μειώθηκε το καταναλωτικό κοινό ; Δεν πρέπει να κλείσουν κάποια branches? Δηλαδή υπάρχουν χωριά χωρίς σχολείο χωρίς γιατρό αλλά όλα έχουν τουλάχιστον μία εκκλησία. Γιατί να μη δωρηθούν τα κτίρια των ναών να γίνουν χώροι για σχολεία ; γυμναστήρια; πνευματικά κέντρα; νοσοκομεία; ξενώνες αστέγων; Να υπάρχει μία εκκλησία σε κάθε νομό. Και όποιος θέλει να κάνει τελετή ντε και καλά να παίρνει παπά prive.
Θα μου πείτε, και τι θα γίνουν ρε Κατερίνα οι παπάδες ; κλέφτες θα γίνουν; Ε τόσα βγάζουν από βαφτίσεις, γάμου, κηδείες και τρισάγια. Ούτως ή άλλως τους πληρώνουμε εξτρά για αυτά και αυτά ποτέ δε σταματάνε.Ας αρκεστούν στην οικονομική συνδρομή των πιστών τους στον ''δισκο''. Και ας γίνονται οι τελετές αυτές στα κτίρια αυτά που ταν πριν ναοί, που θα ναι πλέον σχολεία. Δε μας πειράζει να παραχωρούμε το χώρο μια στο τόσο για κάποια τελετή.
 Στις λίγες εκκλησίες που θα μείνουν, να μην υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος να κάνουμε οικονομία. Μόνο όταν χρειάζεται να βάζουν κεριά, είναι και πιο κατανυκτικό. Επίσης μπορούμε να κατασχέσουμε όλα τα κινητά και ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία και σε μονές, τα ''τάματα'' και τα ''δώρα '' των πιστών. Νομίζω δε θα παρεξηγηθεί η Παναγία αν αντικαταστήσουμε τα χρυσά φλουριά με κανένα λουλουδάκι..Να εκπλειστηριαστούν όλα και να μαζευτούν χρήματα. Να δοθούν με κλήρωση σε αγρότες , ανέργους και ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες , η γη και τα κτίρια της Εκκλησίας.
Να δημευθεί το Άγιο Όρος ! Έχουν και εκμεταλλεύονται το καλύτερο φιλέτο. Με τι δικαιοδοσία; Είναι θεία βούληση; Να κρατήσουμε μια μονή για τουριστικούς λόγους σαν μουσείο, όπου θα βάλουμε εισιτήριο και το υπόλοιπο να πουληθεί , να συγκεντρωθούν χρήματα για κοινωνικές παροχές.
Για να γίνουν αυτά όμως πρέπει να βρεθούν κάποιοι που θα τα βάλουν με τον πιο ισχυρό θεσμό της Ιστορίας. Όλοι οι θεσμοί φθίνουν και γεννώνται καινούριοι, μεταλλάσονται, εξελίσονται κτλ. Ο μόνος που αντέχει τόσους αιώνες και έχει δημιουργησει τόσα δεινά σε όλη την ανθρωπότητα είναι η Εκκλησία. Γιατί εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου , το φόβο του θανάτου. Γιατί βασίζεται στα πιο γερά θεμέλια , την ανθρώπινη αδυναμία, γιατί υπόσχεται ευδαιμονία. Πόσοι πόλεμοι, πόσες αγριότητες (βλ. Ιερά εξέταση), πόσος φανατισμός, πόση βία , πόση εξουσία και πόσο χρήμα (βλ. Βατικανό) έχουν υποκινηθεί ανά τους αιώνες από τις θρησκείες ;;; 
Και τώρα στην ακατασχέτως αιμοραγούσα Ελλάδα του 2011, συγχωρείται η μη φορολόγηση των ακινήτων της Εκκλησίας !!! Όταν βλέπω παπάδες να το παίζουν παράγοντες και να χουν ισχύ και λόγο σε όλα, μου προκαλεί στη καλύτερη περίπτωση , αναγούλα. Και βλέπεις τις γριές να κάνουν πορείες για τις ταυτότητες και τη ''κάρτα του πολίτη'' Εδώ δεν έχεις σύνταξη αυτό σε μάρανε !!
Αν ποτέ γίνουν αυτά θα γεμίσουν οι δρόμοι αγανακτισμένους παπάδες που θίγονται τα συμφέροντά τους, και θα τρέχουν με τα ράσα και τα πανώ (ινδιγναδος παπάδος ) να παίζουν ξύλο με τα ματ. Θα ''μαυρίσει'' η Πανεπιστημίου (πως ''κιτρίνισε'' με τους ταρίφες; Ε κάπως έτσι) Θα κάνει δηλώσεις συμπαράστασης ο Καρατζαφέρης και ο Ψωμιάδης (ο Πανίκας όχι ο Μάκαρος), for god shake !

Ελπίζω με αυτά που γράφω μη βρω κανένα ποίμνιο αλλαλάζον έξω από το σπίι με σκοπό να με αφορίσει,και τη Λουκά να με ακολουθεί στο δρόμο φωνάζοντας ότι έχει μπει μέσα μου ο σατανάς...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς την ίδια απορία έχω κι εγώ από την αντίστροφη μεριά..Ούτε καν τόσο επιθετικά δηλαδή (βλ. δήμευση και κατασχέσεις κλπ..).
Απλούστατα: Σε τούτους τους δύσκολους καιρούς γιατί η εκκλησία από μόνη της δεν προσφέρεται να "βοηθήσει" το ποίμνιό της..
Είναι πολύ εύλογη απορία νομίζω.
z.

Winnie είπε...

ρε συ κατερινιω μου στο χωριο μου δν πηγαινε ο παπας να διαβασει πεθαμενο ανθρωπο να φυγει "διαβασμενος" απ το σπιτι του να τον πανε στην εκκλησια να γινει η κηδεια γιατι ο πεθαμενος θα θαβοτανε σε αλλο χωριο- πραγμα που σημαινει 3ημερα, 9μερα, 40, 3μηνα,6μηνα και ο.τι αλλο ακολουθει τις κηδειες θα τα επαρνε αλλος παπα(ρη)ς!!! τι μου λες τωρα;; που μπαϊ δε γουεϊ αν ο (τραγο)παπα(ρη)ς το εκανε αυτο σε συγγενικο μου προσωπο θα τον ετσουζα φωτια- οσο να πεις το μουσι κανει τρελο προσαναμα!!
τι ψαχνεις να βρεις με τα παπαδαρια;;; αλλα αυτο το οποιο αγαπησα στο ποστ σου πραγματικα ειναι η ταμπελιτσα στο τελος! ολ δε μανεϊ φιλεναδα!!!!

Κατερίνα είπε...

βάλε τίτλο στο σχόλιό σου ''αγανακτισμένοι Με τους παπάδες'' χαχαχα..

Winnie είπε...

και να προσθεσω οτι η πεθαμενη κυρια δν ηταν καμια αγνωστη του παπα(ρη)! ηταν παντα σε καθε "εκδηλωση" πρωτο στασιδι πιστα και στο δισκο- αλλα και εκτος δισκου, συνεισφερε και ολοι την ξερανε! ολα για τα λεφτα οι αχρηστοι! συγχιστηκα παλι!

Παύλος Σαμαράς είπε...

Το λυπηρό στην όλη υπόθεση Κατερίνα είναι ότι ακόμα υπάρχουν έλληνες ορθόδοξοι που "παίζουν" με την ψυχή τους εφ' όσον εξακολουθούν να ελπίζουν και να επιστηρίζονται σε αμαρτωλούς και απατεώνες ανθρώπους, όπως είναι πολλοί παπάδες και καλόγεροι...

Miltos Anastasiou είπε...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥ (ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥ) ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΕΑ ΛΙΓΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΣΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΟΛΥ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ, ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Οι παπάδες πλέον είναι επαγγελματίες δεν κάνουν λειτούργημα κι όπως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν καλοί και κακοί, έτσι είναι και εκεί. Το οτι εμείς πάμε στην εκκλησία και αφήνουμε τα λεφτά μας ή σε οποιοδήποτε μυστήριο το πληρώνουμε για να δείξουμε οτι είμαστε κάποιοι φταίμε εμείς οι ίδιοι και η φάρα μας. Για να ανάψεις ενα κεράκι στην Παναγία δε χρειάζεται να πληρώσεις μόνο να πιστεύεις!! Το πιστεύω του καθενός είναι και πρέπει να είναι σεβαστό απ' όλους. Το οτι η Εκκλησία σήμερα έχει τη μεγαλύτερη περιουσία απο όλους το οφείλει και στους κατα καιρούς κυβερνώντες τη χώρα εδω και αιώνες αλλά αυτό είναι ενα άλλο θέμα. Βέβαια αν κοιτάξουμε το θέμα γενικότερα και οχι μόνο οικονομικά εμένα το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οτι όλα βαίνουν πρός τη φράση του Κίσινγκερ πρίν κάποια χρόνια..."οι Ελληνες είναι ατίθασος λαός, για να τους ελέγξουμε πρέπει να τους χτυπήσουμε στην παιδεία και τη θρησκεία".....και να που φτάσαν οι μέρες και γι αυτό!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι μου ενα δεν εχετε καταλάβει όλοι τελικα.Οταν φευγει μια θρησκεια απ το προσκηνιο δεν μενει ή μαλλον δεν μεταβαλεται ο τοπος αυτοματος σε αθρησκο και πνευματικα αμόλυντο περιβαλλον.στη συγκεκριμενη περίπτωση αγαπητη μου "- Indignados Papados (Αγανακτησμένοι παπάδες...)" θα σου ερθει η μπουρκα στο κεφαλι αλλα και η πετρα απ τους ισλαμιστες αλλα τοτε θα ναι αργα,,,,ζουμε σ ενα κρατος ουδόλως θεοκρατικο...και εσεις όλο παραπονο εχετε με τους παπαδες..αλλοι μας εκλεψαν τα λεφτα και αυτοι ειναι οι πολιτικοι...

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής