Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

- Το τέλος των συντάξεων...

Πόσα χάνουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα. Μεγάλη σφαγή στα «επικουρικά», ως 30% οι περικοπές στο εφάπαξ

Οι συντάξεις τέλος, μετατρέπονται πλέον σε επιδόματα. Πέντε συνεχείς μειώσεις υπέστησαν οι συντάξεις - εντός τριών μηνών - κύριες και επικουρικές, καθώς και τα εφάπαξ βοηθήματα που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτούνται....
Μετά τις περικοπές που υπήρξαν στις συντάξεις την 1η Αυγούστου με την παρακράτηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» (νέος ΛΑΦΚΑ), έρχεται από 1η Νοεμβρίου, μείωση 20% για το ποσό της σύνταξης άνω των 1.200 ευρώ και 40% για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ εφόσον ο συνταξιούχος είναι κάτω των 55 ετών.

Τις δραματικές αυτές περικοπές στο σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων, περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά την πολυήμερη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία αξιώνει συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Το νέο χαράτσι στις συντάξεις και στο εφάπαξ αποφασίσθηκε κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και αναμένεται να εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις αποφάσεις οι μειώσεις στις συντάξεις περιλαμβάνουν τα εξης:

1. Ολες οι κύριες συντάξεις σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, περικόπτονται κατά 20% για το ποσό που υπερβαίνει τα
1.200 ευρώ.

2. Ολοι οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών, θα υποστούν μείωση 40% για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Οι συντάξεις της κατηγορίας αυτής θα εντάσσονται στο γενικό κανόνα της περικοπής κατά 20%, όταν ο συνταξιούχος θα συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του.

3. Η περικοπή του 20% είναι μόνιμη, δηλαδή δεν πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

4. Οι μειώσεις των συντάξεων, θα υπολογίζονται μετά την παρακράτηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», (δηλαδή για το υπόλοιπο ποσό της σύνταξης), η οποία έχει εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου.

5. Ηδη οι κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ έχουν υποστεί κλιμακωτή μείωση της τάξεως του 3% ως 14% με την συγκεκριμένη εισφορά.

6. Πέραν της ειδικής εισφοράς, έχει ήδη εφαρμοστεί επιπλέον παρακράτηση 6% έως 10% για τους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, με συντάξεις άνω των 1.700 ετών.

7. Από την 1η Νοεμβρίου περικόπτονται από 15% έως 30% οι επικουρικές συντάξεις των ταμείων που αντιμετωπίζουν ελλείμματα. Η μείωση στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) που ασφαλίζει περίπου 650.000 εργαζομένους, θα είναι 15%, ενώ στα επικουρικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα - που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα - θα είναι υψηλότερη. Όλα τα επικουρικά ταμεία θα προσαρμόσουν τις συντάξεις τους στα «όρια των οικονομικών δυνατοτήτων τους». Σημειωτέον πως οι μειώσεις θα ισχύσουν και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

8. Μείωση από 3% έως 10% υπέστησαν οι επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου, με την καθιέρωση «εισφορά αλληλεγγύης» και στις συντάξεις αυτές.

9. Δραματική μείωση που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσει και το 30% θα υποστούν και τα εφάπαξ βοηθήματα. Κυρίως οι μειώσεις αυτές θα αφορούν τα ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία δεν μπορούν αν ανταποκριθούν στις παροχές που δίνουν μέχρι σήμερα. Οι μειώσεις θα κλιμακωθούν από το 20% έως το 30%. Τα ποσοστά αυτά θα ισχύσουν από 1η Νοεμβρίου αλλά θα αφορούν και ΄σους έχουν υποβάλλει αίτηση και δεν έχουν ακόμη λάβει το εφάπαξ βοήθημα. Σημειωτέον ότι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και της ΔΕΗ έχουν ήδη υποστεί μείωση στο εφάπαξ της τάξεως του 10% και 15% αντιστοίχως. Η μείωση αφορά τις αιτήσεις εφάπαξ που κατατέθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και εντεύθεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής