Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

- "Ρούχα και Σχολικά - Προτιμώ Ελληνικά"

Το μήνυμα "Ρούχα & Σχολικά - Προτιμώ Ελληνικά" απευθύνετε στους μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας και τους γονείς τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως πολίτες της Ελλάδας, μέσα στη δίνη που βρίσκεται η χώρα μας για να βοηθήσουμε την οικονομία μας, τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας, για να σώσουμε τις δουλειές μας; Η απλή λογική λέει ότι αν καθ’ ένας από μας συνειδητά "σπρώξει" τις καταναλωτικές του ανάγκες σε ελληνικά προϊόντα (ένδυση, υπόδηση, διατροφή, καθημερινότητα, τουρισμό, κλπ) διασώζουμε θέσεις εργασίας, ανακυκλώνουμε το χρήμα μέσα στη χώρα μας, μειώνουμε τις εισαγωγές, συμβάλλουμε στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων άρα και σε περισσότερες επενδύσεις, άρα και σε κίνητρα για περισσότερη, ποιοτικότερη παραγωγή των δικών μας προϊόντων που αύριο θα μπορούν και να εξαχθούν.

Ξέρετε τι γίνεται, όταν αγοράζουμε εισαγόμενα αγαθά, όταν δεν προτιμούμε προϊόντα από ελληνικά μαγαζιά; Η απάντηση, κατά τους ειδικούς, είναι απλή - στέλνουμε τα χρήματα μας σε επιχειρήσεις του εξωτερικού, βοηθάμε στην ανάπτυξη ξένων οικονομιών. Για να πάρουμε μια ιδέα της αρνητικής καταναλωτικής συμπεριφοράς μας, αρκεί να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2009 τα χρήματα που πληρώναμε για εισαγωγές ήταν τριπλάσια από αυτά που εισπράτταμε από τις εξαγωγές μας. Ακόμη και σήμερα, οι εισαγωγές μας είναι υπερδιπλάσιες των εξαγωγών μας.

Αναφέρεται από τους ειδικούς ότι αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων αγαθών με ντόπια, θα "πέσουν" στην ελληνική οικονομία κάπου 10 δις ευρώ τον χρόνο. Με το ποσό αυτό θα μπορούσαν πχ να καλυφθούν οι συνολικές δαπάνες (αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ) 600.000 νέων θέσεων εργασίας. Μία από αυτή μπορεί να είναι η δική μας, του παιδιού μας!

Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουμε. Ας ξεκινήσουμε προτιμώντας για τα παιδιά, για τις σχολικές ανάγκες - και όχι μόνο - εκείνα τα προϊόντα και υπηρεσίες που αξίζουν πραγματικά τον κόπο να τα επιλέξουμε. Είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύψουμε πάρα πολλά ποιοτικά ελληνικά προϊόντα σε εντελώς ανταγωνιστικές τιμές. Είναι καθήκον μας να τα προτιμήσουμε. Αξίζει επίσης να δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία και στις ντόπιες επιχειρήσεις που δεν είναι μεν τόσο ανταγωνιστικές, αλλά χρειάζονται μια μικρή ώθηση για να απογειωθούν. Ο καθένας μας θα βρει τα όρια των καταναλωτικών του επιλογών. Πρέπει, ωστόσο, να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε τις επιλογές μας με τα μηνύματα - συνθήματα : "Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε", "Ρούχα & Σχολικά - Προτιμώ Ελληνικά". Για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας, για τον διπλανό μας, για τον τόπο μας.

Το "made in Greece" είναι στο χέρι μας να το κάνουμε σημαία - δική μας και των παιδιών μας...

1 σχόλιο:

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Σαφώς και πρέπει να προτιμάμε τα ελληνικά προιόντα. Πως όμως να το κάνουμε αυτό όταν βομβαρδιζόμαστε καθημερινά απο τις διαφημίσεις τύπου jumbo και λοιπών πολυεθνικών εταιριών οτι εκεί θα βρούμε φθηνά, ποικιλία κτλ;; όλες αυτές οι εταιρίες μέχρι σήμερα έχουν καταστρέψει με την πολιτική τους να εισάγουν μόνο κινέζικα, ταυλανδέζικα, ταιβανέζικα και δε ξέρω και εγώ τι άλλα αλαμπουρνέζικης προελεύσεως προιόντα, τα ελληνικά καταστήματα.Αλλά βλέπεις ο Ελληνας μυαλό δε βάζει, πάντα έτσι θά μαστε, ξενομανείς. Ενας φίλος μας και συγκεκριμμένα ο "Μπρούς" λέει το εξής: "είμαστε η μοναδική χώρα που εξάγουμε φιλοσοφία και εισάγουμε ηλιθιότητα"......τώρα μαζί με την ηλιθιότητα εισάγουμε και σχολικά σκουπίδια...

....αλλά βλέπεις;;τα jumbo είναι φθηνά

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται.
- Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας".
- Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής