Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

- Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις στους δήμους και περιφέρειες

Σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για την κάλυψη τακτικών θέσεων θα μπορούν να προχωρούν οι δήμοι και οι περιφέρειες, παρά τους περιορισμούς που έχουν τεθεί λόγω Μνημονίου.

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων που θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια για τους δήμους έδωσε με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών. Πράσινο φως δίνεται με την εγκύκλιο στους φορείς της Αυτοδιοίκησης να πραγματοποιούν προσλήψεις και διορισμούς υπαλλήλων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ), προκειμένου να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό αυξημένων τυπικών προσόντων, λόγω της άσκησης νέων αρμοδιοτήτων που εκχωρήθηκαν σε δήμους και περιφέρειες με τον «Καλλικράτη». Σε κάθε περίπτωση, οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού των κατηγοριών αυτών θα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο των περιορισμών που τίθενται από το Μνημόνιο και σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η έκδοση απόφασης κατανομής από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να διασφαλιστεί ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Για τον λόγο αυτόν θα συγκεντρωθούν το επόμενο διάστημα τα αιτήματα των δήμων και των περιφερειών για μόνιμες θέσεις των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ.

Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς ορίζεται πως έως το τέλος του 2016 αναστέλλονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού για τις κατηγορίες Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΥΕ - ΔΕ) σε όλους τους δήμους, τις περιφέρειες και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου αυτών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ ακόμη και εάν έχουν εκδοθεί από το ΑΣΕΠ οριστικοί πίνακες πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, δηλαδή στις 12 Νοεμβρίου 2012, οι διορισμοί των συμπεριλαμβανομένων στους πίνακες αυτούς αναστέλλονται.

Αντιθέτως, στις περιπτώσεις για τις οποίες έχει δημοσιευθεί μέχρι τη 12η Νοεμβρίου 2012 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση κατανομής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δεν έχει ολοκληρωθεί ο διορισμός, τότε η εκκρεμής διαδικασία – δηλαδή έκδοση και δημοσίευση απόφασης διορισμού, ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας – συνεχίζεται και ολοκληρώνεται κανονικά.

Ειδικές ρυθμίσεις υπάρχουν για τους νησιωτικούς δήμους, στους οποίους λόγω της ιδιαιτερότητάς τους επιτρέπονται οι προσλήψεις και οι διορισμοί τακτικού προσωπικού όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών. «Με την εξαίρεση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους συγκεκριμένους φορείς να προσλάβουν τακτικό προσωπικό, καθώς με το ήδη υπηρετούν ενδέχεται η αποτελεσματική άσκηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων που τους έχουν απονεμηθεί με τον «Καλλικράτη» να μην είναι δυνατή, ενώ κάποιοι εξ αυτών στερούνται παντελώς τακτικού προσωπικού, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη στοιχειώδη έστω λειτουργία τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Παράλληλα, λόγω των περιορισμών που έχουν προβλεφθεί για το τακτικό προσωπικό, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανοίξει τον δρόμο για την πρόσληψη συμβασιούχων έργου και εποχικών υπαλλήλων με στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες δήμων και περιφερειών. Για τον λόγο αυτόν ψήφισε προ μηνός ειδική ρύθμιση ώστε οι φορείς να μπορούν να προσλαμβάνουν συμβασιούχους ακόμη και σε περίπτωση που έχουν αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Το πρώτο πακέτο προσλήψεων συμβασιούχων αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται το επόμενο διάστημα, με τον αριθμό των θέσεων να αναμένεται να κυμανθεί στις 3.500 με 4.000 και οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διάρκειας από 8 έως 12 μηνών. Οι προκηρύξεις θα αρχίσουν να βγαίνουν από κάθε φορέα ξεχωριστά, αφού προηγουμένως εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών την απόφαση κατανομής των θέσεων ανά δήμο, μετά και τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από το ΑΣΕΠ για την αναγκαιότητα πλήρωσής τους. Ειδικότερα, στην Ανεξάρτητη Αρχή πρέπει ο δήμος να υποβάλει αναλυτικό αίτημα για τον αριθμό των θέσεων, τις ειδικότητες που ζητούνται, το έργο που θα εκτελεστεί και τη διάρκεια αυτού.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί και έγκριση για τις προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, το οποίο θα απασχοληθεί στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Αυτή η διαδικασία θα γίνει μεμονωμένα, καθώς οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς του Μνημονίου, δεδομένου ότι αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Ολες οι προσλήψεις συμβασιούχων θα γίνουν με τα αντίστοιχα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Πέρα δηλαδή από την κάλυψη των τυπικών προσόντων, που θα ορίζει η προκήρυξη για κάθε θέση (τίτλοι σπουδών, ξένες γλώσσες, άδειες οδήγησης ή χειρισμού μηχανημάτων, γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.ά.), η κατάταξή τους θα γίνει βάσει και άλλων κριτηρίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο χρόνος ανεργίας, η προϋπηρεσία, η ύπαρξη ανήλικων τέκνων, η πολυτεκνική ιδιότητα ή εκείνου του τέκνου πολυτεκνικής οικογένειας, οι περιπτώσεις γονέων ή τέκνων μονογονεϊκής οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής