Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

David Gilmour - Pink Floyd (αφιέρωμα)

Το 1946 Γεννιέται στο Cambridge o Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός Ντέιβιντ Γκίλμουρ (David Jon Gilmour), περισσότερο γνωστός ως τραγουδιστής και κιθαρίστας του διάσημου συγκροτήματος της progressive rock μουσικής Pink Floyd

Άρχισε σιγά-σιγά να ενσωματώνεται στο συγκρότημα ως δεύτερος κιθαρίστας, καλύπτοντας αρχικά τον τραγουδιστή, τραγουδοποιό και κιθαρίστα του συγκροτήματος Syd Barrett όταν εκείνος δεν μπορούσε να παίξει στις συναυλίες λόγω προβλημάτων που είχε με την υγεία του και τα ναρκωτικά.  


Μετά την αποχώρηση του Barrett από το συγκρότημα ο Gilmour συνέβαλε καθοριστικά στο να ξεφύγουν από τους ψυχεδελικούς πειραματισμούς της πρώιμης περιόδου της δεκαετίας του '60 και να εξελιχθούν σε ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στην Ιστορία της ροκ μουσικής. Επίσης ανέλαβε ουσιαστικό ρόλο στο συγκρότημα, όχι μόνο ως κιθαρίστας αλλά και στα φωνητικά. 
Μετά τα άλμπουμ "The Dark Side of the Moon" και "Wish You Were Here", ο Roger Waters άρχισε να έχει το βασικό έλεγχο του συγκροτήματος, γράφοντας πολλά τραγούδια μόνος του, με συνέπεια ο Gilmour να θεωρήσει τον εαυτό του υποτιμημένο. 

Παράλληλα ή μετά τη διάλυση του συγκροτήματος το 1995 (και επανανασύνδεση του το 2005) ο Gilmour έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα τέσσερα σόλο άλμπουμ τα οποία έχουν ανέβει σε διάφορες θέσεις στο Top 40 των albums charts στις Η.Π.Α.
Το τελευταίο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο On an Island (Αναφέτεται στο Ελληνικό νησί Καστελόριζο) όπου και ανέβηκε το 2006 στη θέση No. 6.
Το ζωντανά ηχογραφημένο στην Πολωνία Live in Gdansk έφτασε μέχρι τη θέση No. 26 το 2008.
Το ντεμπούτο solo άλμπουμ του με τίτλο David Gilmour μέχρι το No. 29 και το άλμπουμ About Face που κυκλοφόρησε το 1984 έφτασε μέχρι τη θέση No. 32). 


Συνεργάστηκε στα προσωπικά του άλμπουμ ή σαν παραγωγός/μηχανικός ήχου στα δύο προσωπικά άλμπουμ του πρώην συνεργάτη του Syd Barrett και με καλλιτέχνες ή συγκροτήματα όπως οι: Paul McCartney, Kate Bush, Grace Jones, Bryan Ferry, Elton John, B.B. King, Seal, Sam Brown, Peter Cetera, Bob Dylan, Pete Townshend, Jools Holland, Eric Clapton, The Who, Supertramp, Alan Parsons, Phil Manzanera, Chris Thomas, Zbigniew Preisner, Georgie Fame, Andy Newmark, B. J. Cole, Chris Stainton, Willie Wilson, Rado ‘Bob’ Klose κ.ά. Το 1996 το όνομα του, μαζί με των υπόλοιπων μελών του συγκροτήματος Pink Floyd, γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. 


Μέχρι το 2010 οι πωλήσεις δίσκων των Pink Floyd είχαν ξεπεράσει τα 74.5 εκατομμύρια μόνο στις Η.Π.Α. και τα 250 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως
Ο 67χρονος καλλιτέχνης είναι πατέρας οκτώ παιδιών - τέσσερα απέκτησε από τον πρώτο του γάμο (από το 1975 έως το 1990) με την (πρώην φωτομοντέλο) Αμερικανίδα Ginger Hasenbein και τα υπόλοιπα τέσσερα με την (από το 1994) δεύτερη σύζυγο του, τη δημοσιογράφο Polly Samson. Διαθέτουν μάλιστα και μια εξοχική κατοικία στη χώρα μας, στη Λίνδο της Ρόδου, όπου περνούν αρκετούς μήνες το χρόνο. 
Οι συχνές εκδρομές τους στα γύρω νησιά έκαναν τον Dave Gilmour να ερωτευτεί το Καστελόριζο και να δώσει το όνομα του νησιού στο πρώτο από τα τραγούδια του τρίτου του προσωπικού στούντιο άλμπουμ On an island στο συγκεκριμένο νησί. Η σύνθεση "Castellorizon" κέρδισε και μια υποψηφιότητα για βραβείο Grammy στην κατηγορία "Καλύτερης instrumental rock δημιουργίας" το 2006. 
Το 2010 κυκλοφόρησε μέσω της δισκογραφικής εταιρίας Columbia το άλμπουμ Metallic Spheres που αποτελεί τη συνεργασία του βρετανικού συγκροτήματος της ambient techno the Orb με τον David Gilmour και τον μπασίστα Youth των Killing Joke. O Γκίλμουρ συμμετείχε όχι μόνο στη σύνθεση κάθε τραγουδιού του άλμπουμ αλλά ανέλαβε και την παραγωγή, τα φωνητικά και έπαιξε ηλεκτρική κιθάρα. 

Πέρα από τις μουσικές του δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια ο Gilmour συμμετέχει ενεργά σε διάφορες εκστρατείες για φιλανθρωπικούς και ειρηνικούς σκοπούς. Το 2003 τιμήθηκε για τη φιλανθρωπική προσφορά του με το Παράσημο της Βρετανικής Φρουράς και για τη συνολική προσφορά του στη μουσική έχει λάβει κατά καιρούς διάφορες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. 
Το 2008 αφιέρωσε το βραβείο του περιοδικού Q στον πρώην συνεργάτη του στους Pink Floyd Richard Wright που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. 
Το 2011, σε δημοψήφισμα του έγκυρου αμερικάνικου περιοδικού Rolling Stone ο David Gilmour έλαβε την 1η θέση ανάμεσα στους 14 "Καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών". 

Εντός του 2014 αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο του προσωπικό άλμπουμ το οποίο θα περιλαμβάνει και συνεργασίες με τους Graham Nash και David Crosby ενώ σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο λογαριασμό της Polly Samson στο Twitter η ίδια έχει γράψει στίχους σε μερικά τραγούδια. 



2 σχόλια:

Ευάγγελος Θανασούλης είπε...

Καλέ μου φίλε με ..κατατρόμαξες. Μόλις είδα την ανάρτηση, το μυαλό μου πήγε αμέσως στο κακό. Πέραν της (αδιαμφισβήτητης) αξίας και της προσφοράς το Κου Gilmour στη μουσική, μου έδωσες τροφή για μερικές σκέψεις. Γιατί π.χ. μόλις είδα κάτι αγαπητό ο νους μου πήγε αμέσως στο κακό; Γιατί με κυρίευσε αμέσως ο φόβος χωρίς να έχω διαβάσει το κείμενό σου; Δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο κείμενο αλλά γενικότερα...

Παύλος Σαμαράς είπε...

"Χτύπα ξύλο" Ευάγγελε δεν είμαστε για τέτοια...

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής