Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Προσπαθώντας ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα καταφέρνουμε καλύτερα...

Στις δύσκολες ώρες που ζούμε, η αξία του εθελοντισμού γίνεται ολοένα και περισσότερο αναγκαία με την  έκφραση ανθρωπιάς, την αγάπη για τον συνάνθρωπο και για τον τόπο μας, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς. Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και περιορισμούς.

Δύο μέτρα έφθασαν όλα τα χόρτα σε όλα τα χωριά του Δήμου Παλαμά και ιδιαίτερα στην Ιτέα κάνοντας το πρόβλημα επικίνδυνο μιας και η ανάφλεξη μιας πυρκαγιάς μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποια κτίρια ή ακόμα χειρότερα για ολόκληρα χωριά!!
Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει.

Τώρα στην αρχή του καλοκαιριού πρέπει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Παλαμά να δεί το πρόβλημα και να ενημερώσει τούς ιδιοκτήτες ή με οποιοδήποτε τρόπο επικαρπωτές των εγκαταλημμένων οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός του οικισμού, οτι υποχρεούνται να μεριμνήσουν:
-Για την αποψήλωση αυτών από τα ξερά χόρτα,
-Για την απομάκρυνση των κομμένων χόρτων που τυχόν θα προκύψουν, καθώς και άλλων εγκαταλελειμμένων αντικειμένων ή εκρήξιμων υλικών που βρίσκονται μέσα στις ιδιοκτησίες τους, για την αποφυγή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Ομως μην τα περιμένουμε όλα απ΄τούς άλλους!!!
Αν ο καθένας μας καθάριζε τον γύρο απο την κατοικία χώρο του θα ήταν όλα πολύ διαφορετικά.

Πρέπει στο χωριό μας πέρα απο τούς υπάρχοντες Συλλόγους να δημιουργηθούν νέες ομάδες πρωτοβουλιών και ενεργειών όπως αυτών:
-Εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης
-Εθελοντική ομάδα αποψήλωσης χόρτων
-Εθελοντική ομάδα συγκέντρωσης υλικών και τροφίμων για αντιμετώπιση της κρίσης
-Εθελοντική ομάδα για το περιβάλλον
...καθώς και όλων των «ανώνυμων, αφανών» συνδημοτών και ομάδων, που προσφέρουν καθημερινά, αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Έτσι μόνο, με ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να διαφυλάξουμε σε αξιόλογη κατάσταση, την γειτονιάς μας, τους κοινόχρηστους χώρους του χωριού μας καθαρούς, το ευρύτερο περιβάλλον, και τις ιδιωτικές μας περιουσίες.
Όλοι μαζί εθελοντικά, με την παρέα, με τη γειτονιά, τους Συλλόγους και τα σχολεία μας αξίζει να το προσπαθήσουμε
Γιατί όλοι μαζί προστατεύοντας τον τόπο μας θα μπορέσουμε να ξανακοιτάξουμε το μέλλον αισιόδοξα.

Σας παραθέτω πιο κάτω φωτογραφίες παλιές του χωριού μας, απο δενδροφυτεύσεις, τότε που στα δύσκολα χρόνια υπήρχε έντονα ο εθελοντισμός.

ΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ...

Παύλος Σαμαράς


 Δενδροφύτευση στην Ιτέα 1969

 Δενδροφύτευση στην Ιτέα 1970

 Δενδροφύτευση στην Ιτέα 1969

Δενδροφύτευση στην Ιτέα 1971

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θες να πάμε κι εθελοντές στο Δήμο γιατί δεν έχει εργάτες; Πλάκα κάνεις. Αυτοί που μένουν εδώ μια χαρά τα έχουν τα οικόπεδα τους καθαρά και περιποιημένα. Τα υπόλοιπα να φροντίσει ο Δήμος όπως γίνεται παντού σε όλους τους Δήμους της χώρας. όταν σε εκλέγει ο κόσμος και πληρώνεσαι είσαι υποχρεωμένος να στύψεις το μυαλό σου και να βρείς τρόπους και λύσεις για την καθημερινότητα. Τρόπους και λύσεις κι όχι εθελοντές ακούς;

Παύλος Σαμαράς είπε...

Ανώνυμε αυτό κατάλαβες απο τα γραφόμενα;
Υπάρχουν οικόπεδα εντός οικισμού Ιτέας που είναι εστίες μολύνσεως και πυρκαγιάς, δηλαδή μας λες να μπεί ο δήμος να τα καθαρίσει; και να μπορούσε να το κάνει ακόμα όλο και κάποιος συγχωριανός μας θα του έκανε μύνηση, έτσι έχουμε μάθει να τα ρίχνουμε στούς άλλους.
Αλλωστε βλέπεις οτι γράφω και για τον Δήμο οπότε προς τι ο θυμός σου και το "πλάκα κάνεις"
Μάθε να λες την αποψή σου με όμορφο τρόπο και οχι να την επιβάλεις...!!!

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν δεν είμαι θυμωμένη και στο γράφω με όμορφο τρόπο, εσύ το πήρες στραβά. Ο Δήμος φυσικά και δεν είναι υποχρεωμένος να καθαρίσει τις παρατημένες ιδιοκτησίες, είναι όμως ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να μεριμνήσει (εννοώ να ενημερώσει και να επιβάλει πρόστιμα ως ο νόμος ορίζει)καθώς επίσης να καθαρίσει αυτά που είναι στην δικαιοδοσία του πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, χώροι πρασίνου, περιφέρεια κτλ κτλ. Είναι υποχρεωμένος απο τα δημοτικά τε΄λη να το κάνει. Δεν θα μας κάνει χάρη. Μήπως νομίζεις ότι οι εθελοντές είναι χαμάληδες; Οι εθελοντές πάνε εκεί που οι επικεφαλείς δεν πληρώνονται και δεν έχουν έσοδα όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο σύλλογο γυναικών, στον πολιτιστικό, στον ενιππέα κτλ κτλ. Απλά πράγματα.

Παύλος Σαμαράς είπε...

Γράφω:Εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης, Εθελοντική ομάδα συγκέντρωσης υλικών & τροφίμων για αντιμετώπιση της κρίσης, Εθελοντική ομάδα για το περιβάλον...τούς θεωρείς χαμάληδες όσοι ασχολούνται εθελοντικκά με αυτά; Αν ναι έχεις λανθασμένη άποψη για τον εθελοντισμό. Απλά πράγματα

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Ρε κοπελιά αλλού διαβάζεις;; γράφει...
"Τώρα στην αρχή του καλοκαιριού πρέπει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Παλαμά να δεί το πρόβλημα και να ενημερώσει τούς ιδιοκτήτες ή με οποιοδήποτε τρόπο επικαρπωτές των εγκαταλημμένων οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός του οικισμού, οτι υποχρεούνται να μεριμνήσουν:
-Για την αποψήλωση αυτών από τα ξερά χόρτα,
-Για την απομάκρυνση των κομμένων χόρτων που τυχόν θα προκύψουν, καθώς και άλλων εγκαταλελειμμένων αντικειμένων ή εκρήξιμων υλικών που βρίσκονται μέσα στις ιδιοκτησίες τους, για την αποφυγή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς".
Τι δεν καταλαβαίνεις. Τα διαχωρίζει, άλλο ο Δήμος άλλο οι εθελοντές.

Παύλος Σαμαράς είπε...

Σ΄ευχαριστώ πρόεδρε.
Ο εθελοντισμός είναι προέκταση ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Πρέπει κάποιος να έχει τακτοποιήσει τα του εαυτού του για να μπορεί από το περίσσευμά του να δίνει στην κοινωνία. Να επιστρέφει ανταποδοτικά ένα μέρος των καρπών της καλής λειτουργίας της κοινωνίας. Ο εγωϊσμός ότι όλοι τον χρωστούν (κράτος, κοινωνία, δήμος, σύλλογος..) τον κάνουν να πιστεύει ότι το ισοζύγιο είναι πάντα υπέρ του. Οι άλλοι λοιπόν τον χρωστούν πάντα. Ο ίδιος λοιπόν θα καταγγέλλει ,θα κριτικάρει, θα πυροβολεί γιατί δεν καθάρισαν τον κοινόχρηστο χώρο, γιατί δεν καθάρισαν το πεζοδρόμιό του, γιατί δεν έκαναν την γιορτή όπως ήθελε αυτός. Πάντα θα βρίσκει κάτι να πεί για τούς άλλους...ποτέ για τον εαυτό του!!!

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής