Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Εκκαθάριση των ανενεργών αγροτικών συνεταιρισμών το 2017

Μεγάλα προβλήματα προκύπτουν με τους ανενεργούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι δεκάδες στη Θεσσαλία με χιλιάδες μέλη.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2017, με βάση το Ν. 4015, αλλά και τον προηγούμενο τον 2810, θα πρέπει να έχουν καταθέσει ισολογισμούς. Όσοι έχουν μηδενικό ισολογισμό, δεν έχουν κάνει δηλαδή πράξεις τα τελευταία χρόνια, τότε πηγαίνουν σε εκκαθάριση και τα περιουσιακά τους στοιχεία (οικόπεδα, αποθήκες, πλάστιγγες, τρακτέρ, κομπίνες κλπ) περιέρχονται στο δημόσιο.

Οι συνεταιρισμοί αυτοί που είναι περίπου 265 στην Θεσσαλία (περίπου 90 στην Καρδίτσα), συνεχίζουν να πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος 800 ευρώ, ενώ αν έχουν χρέη προς τράπεζες από παλαιότερο δανεισμό, τότε τα χρέη αυτά κατανέμονται ισομερώς στα ιδρυτικά τους μέλη - παραγωγούς που δεν έχουν αποχωρήσει και πιστώνονται ως οφειλές προς το δημόσιο.
Δηλαδή  π.χ. αν ένας συνεταιρισμός έχει μία οφειλή σε τράπεζα της τάξης των 50.000 ευρώ και αποτελείται από 100 μέλη, τότε σε καθένα από αυτά θα χρεωθεί οφειλή της τάξης των 500 ευρώ, η οποία θα πρέπει να εξοφληθεί διαφορετικά θα παρακρατηθεί από τις επιδοτήσεις.

Προφανώς του χρόνου την άνοιξη χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία θα δουν ξαφνικά να είναι χρεωστικοί στην εφορία, από οφειλές που δεν έχουν γνώση και θα προέρχονται από τον καταμερισμό της εκκαθάρισης των συνεταιρισμών. Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι περιουσιακά στοιχεία των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών θα περιέλθουν στο δημόσιο, σε μία περίοδο που οι αγρότες ψάχνονται για να δημιουργήσουν νέους συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών και θα χρειαστούν αποθηκευτικούς χώρους στα χωριά.
Για αυτό έχει προταθεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 19 του Ν. 4015, ώστε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να περιέλθουν στις νέες μορφές συνεργατισμού των αγροτών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής