Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Δημιουργία Δικτύου Σχολείων Σκάκι και στην Ιτέα

Η εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξία του σκακιού είναι διαπιστωμένη από σοβαρές επιστημονικές έρευνες. Θεωρητικά έχει αναλυθεί από σημαντικούς ανθρώπους και από ειδικούς.
Για να έχουν βαρύτητα και αξία οι έρευνες και οι μελέτες πρέπει να έχουν πρακτική εφαρμογή.

Η αναγκαιότητα εκμάθησης του σκακιού από τους μαθητές προκύπτει από την παιδαγωγική και διδακτική που ψάχνουν να βρουν μεθόδους και εργαλεία για την ανάπτυξη της ευφυΐας, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και τη βελτίωση της επίδοσης των παιδιών στο σχολείο, κάτι που το Σκάκι το πετυχαίνει από μόνο του μέσα από την παιγνιώδη μορφή του.

Ο σκοπός της δημιουργίας του δικτύου, εκτός από την εκγύμναση του μυαλού και την ανάπτυξη στρατηγικών σκέψης και μάθησης στα παιδιά, είναι και η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των σχολείων. Με θέμα ένα παιχνίδι με πολλές δυνατότητες (επιστήμη- τέχνη- άθλημα) οι μαθητές θα ανταλλάξουν επισκέψεις και θα καλλιεργηθούν φιλικές σχέσεις μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Επίσης μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού οι μαθητές θα γνωρίσουν και θα αναπτύξουν πνευματικές ικανότητες χρήσιμες όχι μόνο στα μαθητικά τους χρόνια αλλά και στη ζωή τους.

Το συντονισμό του δικτύου θα τον κάνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά με την υποστήριξη της Σχολικής Συμβούλου της 4ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Καρδίτσας και θα συμμετέχουν τα Δημοτικά Σχολεία: 1ο Παλαμά, 3ο Παλαμά, Ιτέας, Φύλλου και Αγ. Θεοδώρων.
Οι εκπαιδευτικοί που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα θα έχουν στη διάθεσή τους σχετικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί στο σχολείο ανάλογα με την κάθε τάξη.

Το σύνολο των αξιόλογων και χρήσιμων για τη ζωή πνευματικών ιδιοτήτων που μπορούν να αποκτηθούν μέσω του σκακιού θα βοηθήσει τους μαθητές να αποκτήσουν συνήθειες θετικές για τον εαυτό τους και την κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται.
- Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας".
- Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής