Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Βρύση και πλατάνια πάνε μαζί στον Πέτρινο...

Βρύση και πλατάνια πάνε μαζί.
Είδες πλατάνια κάπου κοντά θα υπάρχει νερό.
Δεν γίνεται διαβάτης να ξεδιψάσει στη βρύση και μετά να μην αφεθεί στον βαθύ ίσκιο του γέρο – πλάτανου να ξαποστάσει, είναι αταίριαστο, δεν το θέλει ο Θεός...
Και το χωριό μου, ο Πέτρινος Καρδίτσας, τα έχει και τα δύο.
Έχει βρύση ξεχωριστή και πλατάνια σημαδιακά.
Βρίσκονται πάνω-πάνω στην πλατεία στο χωριό, δεσπόζουν κατά ένα τρόπο και οριοθετούν την ύπαρξή του.
Βέβαια είναι και το άλλο που επιτάσσει μια παλιά δοξασία, χωριό "χωρίς πλατάνι προκοπή δεν κάνει".
Αν είναι αλήθεια ή πλάνη δεν γνωρίζω.
Πάντως δύσκολα να βρεις χωριό χωρίς τον πλάτανό του και αυτό είναι το λιγότερο, το σημαντικό είναι ότι ο πλάτανος του χωριού είναι σημείο αναφοράς για τους κατοίκους.
Πόσα και πόσα δεν έχουν δει τα μάτια του και ακούσει τα αυτιά του, μεταφορικά βέβαια, γιατί ο πλάτανος μένει πάντα αδιάφορος για ό,τι έγινε ή θα γίνει.
Στον ίσκιο του πόσοι δεν χάρηκαν, πόσοι δεν πόνεσαν και ακόμη έχασαν τη ζωή τους από τους Τούρκους. Εκεί κρεμούσαν όσους σήκωναν κεφάλι για συνετισμό των Γραικών οι Τούρκοι, αγνοώντας ότι αυτή η δημόσια διαπόμπευση χαλύβδωνε το φρόνημα και ατσάλωνε την ψυχή.
Ήταν σκληροί οι Τούρκοι με το Γένος μας.
Η Τουρκική αυτοκρατορία δεν έφερε πολιτισμό, καταστροφή και όλεθρο έφερε, τίποτα παντελώς τίποτα καλό δεν άφησε όταν ανατράπηκε, εκτός από αίμα και δάκρυα. Και κατά πως λέγει και ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός:
"Όλα τα΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά"... 


Η βρύση, λοιπόν, ξεδιψάει το χωριό και το πλατάνι ή καλλίτερα τα πλατάνια ξεκουράζουν μικρούς και μεγάλους στον ίσκιο τους.
Εκεί τα πανηγύρια, εκεί οι γάμοι εκεί οι χοροί.
Τα πλατάνια του χωριού μου, Πέτρινου Καρδίτσας, κατά τον Δημήτρη Μιχαλό, φυτεύτηκαν από τον αείμνηστο Παππού του Γεώργιο Μιχαλό. Ωστόσο χωρίς να αμφισβητώ σε καμία περίπτωση την πληροφορία, κάτι μου λέει ότι οπωσδήποτε κάποια πλατάνια θα υπήρχαν και πριν.
Βλέπετε οι σπόροι του πλατανιού είναι ελαφροί και θα΄λεγα άπειροι. Η φύση προνόησε να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και εκεί που θα πέσουν, αν τύχει και υπάρχει χώμα και υγρασία, θα βλαστήσουν και θα πολλαπλασιάσουν το είδος τους. Τα πάντα εν σοφία Εποίησε, τίποτα στην τύχη, όλα με μέτρο και εκεί που ομορφαίνουν το περιβάλλον, κάτι που πρέπει να προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού..
Αλλά, αλίμονο, τόσο τη βρύση όσο και τα πλατάνια τα ξεχάσαμε, ίσως και να τα θεωρούμε περιττό βάρος και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα.
Η βρύση ξεχασμένη σαν γέρικο άλογο που εγκαταλείπεται σε κάποια ερημιά να τελευτήσει, τα δε πλατάνια αργοπεθαίνουν από έλλειψη νερού. Γιατί μωρέ, γιατί αυτή η συμπεριφορά.
Αυτή η βρύση δεν μας ξεδιψούσε και εμάς και τα ζωντανά μας αιώνες τώρα, αλλά και συνεχίζει και σήμερα και κάτι μου λέγει ότι καθαρότερο και δροσερότερο νερό δεν θα βρούμε, ούτε και από το φράγμα του Δομοκού. Τώρα μάλιστα που ο υπερκείμενος χώρος της βρύσης φυτεύτηκε με ακακίες, διασφαλίστηκε πλήρως και η ποιότητά του. Τα πλατάνια γιατί πάλι να τους στερήσουμε το λίγο νεράκι που χρειάζονται, ώστε να μην αργοπεθαίνουν και αυτά.
Τόσο δύσκολο είναι;;;
Και επειδή εμείς οι Πετρινιώτες είμαστε ανήμποροι ή επί το σωστότερο αδιάφοροι να κάνουμε το παραμικρό για τα δύο μνημεία αυτά της φύσης, σε αντίθεση με άλλους που έχουν ένα μόνο δέντρο και φρόντισαν να το αναδείξουν ως φυσικό μνημείο και βέβαια να το φροντίζουν αναλόγως, όπως π.χ. δύο γέρικα καραγάτσια στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης που κηρύχτηκαν μνημεία της φύσης διότι φιλοξενούν κάποιες φωλιές, το γερο-πλάτανο στο ομώνυμο χωριό της βόρειας Χαλκιδικής, έναν πεύκο κοντά στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής κλπ κλπ,


Απευθύνω έκκληση προς τον κ. Δήμαρχο της περιοχής μας, τον κύριο Γιώργο Σακελλαρίου, οι ευαισθησίες του οποίου για το περιβάλλον είναι γνωστές και τον παρακαλώ θερμά, όπως βέβαια και όλοι οι Πετρινιώτες, να προσέξει το θέμα και να δώσει λύση.
Εξ άλλου δεν απαιτείται δα και καμιά μεγάλη δαπάνη.
Βέβαια είναι δύσκολο ως αδύνατο η έκκλησή μου αυτή να φτάσει μέχρι το Δήμαρχό μας, αλλά πάλι πού ξέρεις;...μπορεί να βρεθεί κάποιος και να την μεταφέρει.
Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να κάνει κάποιος φίλος ένα αντίγραφο και, αν τον φέρει ο δρόμος από τον Παλαμά, να το αφήσει στο γραφείο του κ. Δημάρχου μας......

Κωνσταντίνος Γαλλής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής