Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το πρώτο κρούσμα με Ιό του Δ. Νείλου στην Καρδίτσα...

Το πρώτο περιστατικό εγκεφαλίτιδας που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου επιβεβαιώθηκε σήμερα από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ενήλικο άτομο από την περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας. Η νόσος που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού στοίχισε πέρυσι τη ζωή σε περισσότερα από 30 άτομα. Το καλοκαίρι του 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία) επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ειδικοί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναμένουν συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί, είτε εμφανίζουν τη νόσο. Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες, κουνουπιέρες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κουνουποκτονίες, καθαρισμός λιμναζόντων υδάτων). Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα επισκεφθεί την περιοχή της Θεσσαλίας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας από τη νόσο.

Πως μπορείτε να προστατευθείτε από τα κουνούπια:
- Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

- Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

- Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών σε βρέφη μικρότερα των δύο μηνών. Είναι πιο αποτελεσματικές όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.

- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Οι ανεμιστήρες, ιδίως οροφής, δυσχεραίνουν την προσέγγιση των εντόμων.

- Καλό κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων. Στα σημεία αυτά βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.



2 σχόλια:

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

‎..αν δεν κάνω λάθος το περιστατικό έγινε στο Λασποχώρι

Παύλος Σαμαράς είπε...

Αν είναι τόσο κοντά μας σίγουρα έχουμε πρόβλημα...

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής