Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση»

Το Τμήμα Ιστορίας,Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων συνδιοργανώνουν Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2012 στην Καρδίτσα .
Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον για τις πολλαπλές χρήσεις και εφαρμογές του λαϊκού πολιτισμού σ’ όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης. Η θεωρητική διερεύνηση του φαινομένου συνιστά ένα κοινό τόπο θεωρητικής και μεθοδολογικής ζύμωσης μεταξύ των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (Λαογραφία, Ανθρωπολογία, Κοινωνιολογία κ. ά.). Το Συνέδριο θα επιχειρήσει να περάσει από τον εντοπισμό και την περιγραφή του φαινομένου της πρακτικής/διδακτικής εφαρμογής μορφών λαϊκού πολιτισμού στη συστηματική μελέτη και την ανάλυση αυτού .Αρχικά εστιάζει στο ιδεολογικό, κοινωνικό και...
πολιτισμικό της τάσης για χρήση ευρεία μορφών του λαϊκού πολιτισμού (ανέκδοτα, λαϊκή λογοτεχνία, παραστασιακές τέχνες, λαϊκά δρώμενα κ.τ.λ.) σε διάφορα επίπεδα της εκπαίδευσης. Εν συνεχεία τις συνακόλουθες πρακτικές που αναπτύσσονται. Το Συνέδριο θα ασχοληθεί με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια. Όμως, μια βασική επιδίωξη είναι ο εντοπισμός και η μελέτη των ιστορικών και πολιτισμικών συμφραζομένων, μέσα στα οποία συγκροτούνταν/νται ιδιάζουσες, άτυπης μορφής, εκπαιδευτικές διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο λαϊκός πολιτισμός συγκροτεί ένα προνομιακό πεδίο για τη θεωρητική και μεθοδολογική εξέταση των εκπαιδευτικών πρακτικών, των παιδαγωγικών μεθόδων αλλά και των πολιτισμικών αφετηριών τους.
Στόχος του Συνεδρίου είναι η κριτική μελέτη της σχέσης μεταξύ του λαϊκού πολιτισμού και της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης μέσα από μια πολυπρισματική και διεπιστημονική θεώρηση. Πάνω σ’ αυτή τη βάση το Συνέδριο θα επιμείνει σε επί μέρους ζητήματα όπως:
-Ο λαϊκός πολιτισμός στην εκπαίδευση: θεωρητικές θέσεις και ιδεολογικές συνιστώσες .
-Ο λαϊκός πολιτισμός στην εκπαίδευση: πέρα από την εφαρμογή και την «παιδαγωγικοποίηση» .
-Άτυπες μορφές εκπαίδευσης: οικογενειακό περιβάλλον, κοινότητα, πολιτιστικοί/χορευτικοί/σύλλογοι .
-«Παραδοσιακές» μορφές εκπαίδευσης/διδασκαλίας/μαθητείας .
-Παραστασιακές τέχνες(χορός, μουσική, λαϊκό θέατρο) στην εκπαίδευση .
-Λαϊκή λογοτεχνία, αφηγηματικές πρακτικές και εκπαίδευση .
-Μουσειακή εκπαίδευση .
-Λαϊκός πολιτισμός, εκπαίδευση και αναπαραστάσεις .
-Εκπαίδευση, λαϊκός πολιτισμός και ταυτότητες .
-«Επιτόπια» έρευνα, εθνογραφία, εκπαίδευση και λαϊκός πολιτισμός .
Το Πανελλήνιο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα στις 19, 20, και 21 Οκτωβρίου 2012. Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στις εναρκτήριες ομιλίες και η δεύτερη και τρίτη στις ανακοινώσεις .
Εκτός από τις ανακοινώσεις το Συνέδριο περιλαμβάνει γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις .
Σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με μία 20λεπτη ανακοίνωση και σας παρακαλούμε να στείλετε συμπληρωμένα τα έγγραφα που επισυνάπτουμε μέχρι τις 20 Απριλίου του 2012 στη διεύθυνση:
► ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ► ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»
Ομήρου 10, Τ.Κ 43100, Καρδίτσα,
τηλ. και φαξ 2441072337,
κιν. 6938749249,
ηλεκτρονική διεύθυνση: kileoapollon@in.gr ή kozios@ath.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται.
- Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας".
- Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής