Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

- Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ ζητούν οι αγρότες της περιοχής

Με το δήμαρχο κ. Πατσιαλή συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Με αφορμή τα βασικά προβλήματα των βαμβακοκαλλιεργητών, όπως είναι οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τις πρόσφατες άκαιρες βροχοπτώσεις, αντιπροσωπία του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Κ. Τζέλλα και μέλη του Δ.Σ., επισκέφτηκε χθες το πρωί το δήμαρχο Παλαμά κ. Κώστα Πατσιαλή, με τον οποίο συζήτησαν και άλλα ζητήματα που άπτονται της συνύπαρξης και συνεργασίας των αγροτών του Παλαμά με τη δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα, οι αγρότες μετέφεραν το πρωτεύον αίτημά τους, οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές των βαμβακοκαλλιεργειών από την επιδρομή του πράσινου σκουληκιού να δοθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ (μέσω των οποίων η αργοπορία πληρωμής είναι δεδομένη).
Ταυτόχρονα, οι αγρότες έθεσαν και το ζήτημα των άκαιρων βροχοπτώσεων και της χαλαζόπτωσης των προηγούμενων ημερών, που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση με τα βαμβάκια, τα οποία βρίσκονται στο άνοιγμα των καρυδιών και υπέστησαν εκ νέου ζημιές.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά ζήτησε την άμεση παρέμβαση του δήμου για τα παραπάνω προβλήματα. Η παρέμβαση της δημοτικής Αρχής θεωρείται δεδομένη και η υπηρεσία του δήμου έχει ήδη επαφές με τον τοπικό ΕΛΓA.
 Άλλα αιτήματα Επίσης, από τον Αγροτικό Σύλλογο τέθηκαν στο δήμαρχο τα παρακάτω ζητήματα:
* Αίτημα να μειωθεί το αρδευτικό τέλος, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης των αγροτών της περιοχής.
* Άμεση εγκατάσταση νέων ηλετροδοτούμενων αρδευτικών αντλιοστασίων (παρόχθια) για περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής. Ο δήμαρχος κ. Πατσιαλής ανέφερε πως ήδη βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης ένας σημαντικός αριθμός παρόχθιων, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να τοποθετηθούν σε καίρια σημεία του αγροκτήματος όπου δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση άλλα παρόχθια και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν -κατά το δυνατόν- από περισσότερους καλλιεργητές.
* Καθαρισμός και διάνοιξη καναλιών. Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, μια «τσάπα» του δήμου άρχισε ήδη να δουλεύει για τον καθαρισμό κάποιων καναλιών και θα συνεχίσει και τον επόμενο μήνα.
* Νέα αρδευτικά κανάλια: Τέθηκε από αγρότες στο δήμαρχο και το θέμα χαραγμένων καναλιών από τον αναδασμό τα οποία δεν έχουν ποτέ κατασκευαστεί. Θετικός ήταν ο κ. Πατσιαλής για την κατασκευή τους και επ’ αυτού ζήτησε τη συνεργασία του Αγροτικού Συλλόγου με το τοπικό συμβούλιο της Δ.Κ. Παλαμά.
* Αγροτική οδοποιία: Ο δήμαρχος ζήτησε από το Αγροτικό Σύλλογο να δοθεί λίστα με τους άβατους δρόμους για να δρομολογηθεί η συντήρησή τους από το γκρέιντερ του δήμου.
* Πάρκο μηχανημάτων: Όσον αφορά την άναρχη κάλυψη κοινόχρηστων χώρων με αγροτικά μηχανήματα (θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες με δημοσίευμα του προέδρου της Δ.Κ. Παλαμά κ. Β. Ντίνα), ο Αγροτικός Σύλλογος ζήτησε τη χωροθέτηση «πάρκων μηχανημάτων», σε τρία ή τέσσερα σημεία στις περιφέρειες του Παλαμά, όπου οργανωμένα οι αγρότες θα τοποθετούν τα μεγάλα μηχανήματα τον καιρό που δεν χρησιμοποιούνται για εργασίες. Αίτημα που έγινε δεκτό από το δήμαρχο και θα οριστούν οι χώροι σε συνεργασία με την Δ.Κ. Παλαμά.
* Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά έθεσε αίτημα χωροθέτησης Νεκροταφείου ζώων και Χώρου απόρριψης μπάζων και διαφόρων παλιών άχρηστων αντικειμένων – σκουπιδιών, καθώς και κλαδιών, τα οποία δεν μπορεί να συλλέξει η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου για τον ΧΥΤΑ. Η επίλυση των θεμάτων αυτών θα δρομολογηθεί σε συνεργασία με τη δημοτική κοινότητα Παλαμά.
* Τέλος, ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά ενημέρωσε το δήμαρχο κ. Πατσιαλή για την πανελλαδική κινητοποίηση της 26ης Σεπτεμβρίου (την προσεχή Τετάρτη), που διοργανώνουν οι Ενώσεις των αγροτών καθώς και όλοι οι συνδικαλιστικοί και παραγωγικοί φορείς του νομού και όλης της χώρας. Θετικός ήταν ο κ. Πατσιαλής στο αίτημα των αγροτών του Παλαμά για κλείσιμο του δημαρχείου και συμμετοχή της δημοτικής Αρχής, των υπαλλήλων, καθώς και όλων των Παλαμιωτών στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Καρδίτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής