Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Το μπακάλικο και οι μπακαλόγατοι εκείνης της εποχής...

Μπροστά η ζυγαριά με τα δράμια και την οκά που συνήθως ήταν στο ζύγι με το μέρος του αφεντικού της και αυτός για να σου διώξει τις κακές σκέψεις ζυγίζοντας και τυλίγοντας σου έλεγε
- "τρακόσια δράμια βαριά...βαριά..."

Δίπλα στην ζυγαριά σαρδέλες εκλεκτές με μπόλικο χοντρό αλάτι που βάραινε στο ζύγι αν και προσπαθούσε υποτίθεται ο επαγγελματίας να το τινάξει.
- "βάλε δέκα ..." και στο σπίτι από δύο έκαστος.

Κουτιά τσίγκινα οκαδιάρικα με φυτίνη αλλά και χύμα του πήγαινες το βάζο ζύγιζε το απόβαρο και το γέμιζε. Το χύμα βούτυρο μαγειρέματος το έλεγαν και ανάμεικτο μεγάλη δόση φυτικό και λίγο ζωϊκό για να νοστιμίζει. Από αυτό έμπαινε στα περισσότερα φαγητά ειδικά όπου υπήρχαν παιδιά-σκελετοί
δηλαδή τα περισσότερα μήπως και πάρουν κανένα δράμι βάρος.

- "μου είπε η μάνα μου να με ζυγίσεις..." έλεγες στον μπακάλη και σε έβαζε στην πλάστιγγα και έγραφε το βάρος σου σε ένα κομμάτι χαρτί για να το πάς στο σπίτι.
Τι καϋμός και αυτός...


Πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο που χρησίμευε στους μεγάλους και για προετοιμασία ραντεβού κακοσμία του στόματος, τότε ο οδοντίατρος ήταν άγνωστη ιατρική ειδικότητα για τους πολλούς, πόναγε δόντι έβγαζε δόντι κάποιος γείτονας "ειδικός" δωρεάν.

Μπουκάλια με μαυροδάφνη στο ράφι.
Φάρμακο για την όρεξη έλεγαν οι "ειδικοί" της γειτονιάς οπότε σου έδιναν λίγες γουλιές...δεν είχε σημασία αν ήσουν μικρός.

Είχε και τυριά φυσικά με επικεφαλής το κεφαλίσιο - λύσσα για μακαρόνια
αλλά και για δεκατιανό με μια ξεγυρισμένη φέτα ψωμί.
Η φέτα ήταν στο ξύλινο βαρέλι, ζύγισμα τύλιγμα σε λαδόκολα και εφημερίδα στην συνέχεια, αυτή σου έμενε για πολλές χρήσεις στο σπίτι και κυρίως για την τουαλέτα.


Ελιές καλαμών και θρούμπες, οι δεύτερες ήταν ιδανικές για μεζέ στο κρασί...
Ερχότανε ο γείτονας κάτσε να πιούμε ένα ποτήρι...

Σαλάμι αέρος, μουρταδέλα στο μαγικό μαγαζί....
Έμπαινες με το διχτάκι, το τεφτέρι και το σημείωμα με την παραγγελία και έφευγες με την συμβουλή του μπακάλη να προσέχεις στον δρόμο.

πίσω στα παλιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται.
- Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας".
- Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής