Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Οστεοφυλάκιο Ιτέας: Χώρος σεβασμού και μνήμης ή...αποθήκη ντροπής και λήθης;

Επισκεπτόμαστε το νεκροταφείο, για να μνημονεύσουμε τους αγαπημένους μας νεκρούς, να απαλύνουμε τον πόνο μας με την ψευδαίσθηση οτι ερχόμαστε κοντά τους.

Στο κοιμητήριο πάμε εμείς...
Πάμε γιατί νοιώθουμε την ανάγκη να πάμε και όχι επειδή το χρειάζονται αυτοί που έφυγαν και έμεινε εκεί ενταφιασμένο το σώμα τους.

Πάμε να βάλουμε ενα κεράκι στον τάφο τους...

Κάθε φωτογραφία στο μνήμα τους είναι η παρουσία...μιας απουσίας...απουσία δικών μας αγαπημένων κεκοιμημένων.

Παρ΄όλη την έντονη συναισθηματική φόρτιση δεν είναι καθόλου δύσκολο να διακρίνει κανείς την ευταξία που επικρατεί στο χώρο του κοιμητηρίου Ιτέας.
Η τάξη και η φροντίδα του χώρου εκφράζουν τον σεβασμό στους νεκρούς μας.
Ας είναι καλά ο Παπαβασίλης.
Το απλό και το λίγο καταλήγουν να είναι σημαντικό και πολύ.

Βγαίνοντας απο το κοιμητήριο μη σκεφτείς επισκέπτη να στρίψεις αριστερά για να πας στο οστεοφυλάκιο. Ο ειδικός αυτός χώρος, έξω απο το κοιμητήριο (ΓΙΑΤΙ;) όπου φυλάσσονται τα λείψανα των κεκκοιμημένων πατέρων μας, ανθρώπων που μας έφεραν στον κόσμο είναι ΑΘΛΙΟΣ.

Οι λέξεις ντροπή και λύπη δεν αποδίδουν επαρκώς αυτό που νοιώθει κανείς μπαίνοντας στο χώρο του οστεοφυλακίου μας.
Ισως η κατάλληλη λέξη είναι ΣΟΚ...
Ενα οδυνηρό ξάφνιασμα απο εικόνες απίστευτης αθλιότητας που βλέπουν τα μάτια σου.
Η πρόσβαση στο χώρο είναι δυσχερής απο τις ατάκτως στοιβαγμένες οστεοθήκες, σχεδόν μέχρι την οροφή.
Το μουχλοαραχνιασμένο κτήριο μοιάζει εγκαταλελειμμένο. 
Τα σκουπίδια είναι συσσωρευμένα κάτω απο το μανάλι δίπλα στις οστεοθήκες.

Με τι κουράγιο να κάνει κανείς στο χώρο αυτό ένα τρισάγιο για τις ψυχές των αγαπημένων του;

Παρακαλούμε τους τοπικούς άρχοντες και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο (όποιο κι αν είναι και όποιο προκύψει) να αρχίσουν το έργο τους υπηρετώντας το θεμελιώδες που διέπει μια Χριστιανική και Πολιτισμένη πολιτεία,...τον ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΣ.

Οι νεκροί δεν έχουν φωνή...ούτε ψηφίζουν!!!
Εμείς όμως έχουμε ηθική υποχρέωση να σεβαστούμε την μνήμη τους.

Αρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πριν αυτοπροσδιοριστούμε ως ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, οφείλουμε να κατακτήσουμε την απλή ιδιότητα του ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Υ.Γ
Αν η φροντίδα του οστεοφυλακίου ενέπιπτε στις αρμοδιότητες του Παπαβασίλη ο χώρος του οστεοφυλακίου θα ήταν σίγουρα διαφορετικός.
Επίσης αν κάποιος ηλικιωμένος συγχωριανός μας ψάξει μέρος να ξεκουραστεί, τα παγκάκια είναι πλέον ακατάλληλα και επικίνδυνα...

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
   
Γιάννης Σπυρόπουλος
   Ιατρός Ουρολόγος










10 σχόλια:

Πάυλος Σαμαράς είπε...

Γιατρέ μου όπως πάντα εύστοχος και ουσιαστικός...!!!
Αν σε ακούσουν με ευλάβεια, ξυπνήσεις συνειδήσεις και φτιάξουν καινούργιο κτήριο άμεσα, τότε να ξέρεις οτι εσύ θα είσαι ο ηθικός αυτουργός!!!

Ανώνυμος είπε...

Αποτελούν ντροπή για όλους μας, ασέβεια και προσβολή της ιερής μνήμης των νεκρών μας.
Αυτή είναι η τιμή και ο σεβασμός που οφείλουμε στους νεκρούς μας;
ΜΠΡΑΒΟ γιατρέ!!!

Βάσω Τσέτλα είπε...

Κάπου είχα ακούσει ότι αν θες να μάθεις στα γρήγορα πόσο πολιτισμένο είναι ένα χωριό...πρέπει να πας κατευθείαν στο νεκροταφείο του. Από την κατάσταση που επικρατεί εκεί, θα καταλάβεις τα πάντα...Στην περίπτωση εδω ισχύει για το οστεοφυλακιό μας. Ασε που το καλοκαίρι μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε εστία μόλυνσης λόγω υπερθέρμανσης
Τα σέβη μου για το άρθρο!

Ανώνυμος είπε...

Μια ιστορία από το Όρος...

...Προφήτευσον επί τα οστά ταύτα και ερείς αυτοίς: «τα οστά τα ξηρά, ακούσατε λόγον Κυρίου»...

Συνέβη το Πάσχα του 1935, στο αγιορείτικο μοναστήρι του Αγίου Παύλου. Μετά τον εσπερινό της Αγάπης συνηθίζεται να συνάζονται όλοι οι πατέρες στο αρχονταρίκι και να ανταλλάσσουν ευχές με τον ηγούμενο και μεταξύ τους. Ο νεόκουρος μοναχός π.Θωμάς μη γνωρίζοντας την τάξη, πήγε με τους γεροντότερους μοναχούς μπροστά μπροστά.Ο ηγούμενος τον είδε και τον παρατήρησε. Ο π.Θωμάς είπε το «ευλόγησον».

Τότε ο καθηγούμενος π. Σεραφείμ γύρισε και είπε στον π. Θωμά: «Πάτερ Θωμά, πήγαινε, σε παρακαλώ, κάτω στο οστεοφυλάκιο να πείς στα οστά των κεκοιμημένων πατέρων το «Xριστός Aνέστη» και έλα μετά πάλι εδώ».
O π. Θωμάς, ο απλός, ο ταπεινός, ο πρόθυμος εργάτης της υπακοής, χωρίς να σκεφτεί καθόλου, έτρεξε στο οστεοφυλάκιο και είπε μεγαλόφωνα: «Πατέρες και αδελφοί, ο ηγούμενος με έστειλε να σας πω το «Xριστός Aνέστη». Και τότε συνέβη το υπέρλογο γεγονός. Όλα τα οστά σκίρτησαν, έτριξαν, χόρεψαν, αναπήδησαν! Ένα κρανίο, μάλιστα, σηκώθηκε έως ένα μέτρο ψηλά και απάντησε στον χαιρετισμό του γέροντα: «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος». Αμέσως έγινε και πάλι νεκρική σιγή. Ο π. Θωμάς επέστρεψε πίσω σε περίπου δέκα λεπτά,καθώς το κοιμητήριο και το οστεοφυλάκιο της Μονής βρίσκεται κοντά στο αρχονταρίκι.
Μόλις τον είδε ο ηγούμενος τον ρώτησε αν είπε το «Χριστός Ανέστη» στους κεκοιμημένους. Εκείνος απάντησε καταφατικά. Τότε ο ηγούμενος ξαναρώτησε «Και σού απάντησαν;» Χαρούμενος ο απλούστατος π.Θωμάς είπε ότι του απάντησαν οι νεκροί το «Αληθώς Ανέστη», διηγήθηκε όλο το συμβάν στον ηγούμενο και εκείνος έκπληκτος τον ρώτησε ξανά και ξανά για να επιβεβαιώσει ότι δεν άκουσε λάθος.
Ο ευλογημένος π.Θωμάς νόμιζε πως αυτό ήταν το τυπικό που συμβαίνει κάθε χρόνο στο μοναστήρι και δε τού φάνηκε κάτι ιδιαίτερο!
Το περιστατικό έχει καταγράψει ο παλιός και σεβαστός αγιορείτης, επίσκοπος Ροδοστόλου π.Χρυσόστομος, από παλαιούς αγιοπαυλίτες οι οποίοι ήσαν παρόντες στο συμβάν.

Ευάγγελος Θανασούλης είπε...

Τα συγχαρητήριά μου στον συγχωριανό μας γιατρό για το θέμα που έθιξε και το κείμενο που έγραψε. Ελπίζω να "ιδρώσει κάποιο αυτί" και να διορθωθεί η κατάσταση. Πέραν αυτού νομίζω ότι με το τρόπο του, λέει και σ' εμάς που βλέπουμε καθημερινώς το χωριό μας να πράττουμε το ίδιο όταν συναντούμε κάτι που δεν αρμόζει σε πολιτισμένους ανθρώπους και ντροπιάζει τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε...

Κ.Ν είπε...

Σαφώς και χρειάζεται ένα καινούργιο οστεοφυλάκιο ή να συντηρηθεί σωστά αυτό και να τοποθετηθούν όλα με τη σειρά, την ευθύνη τη φέρει καθαρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει ΧΘΕΣ και όχι αύριο.
Πολύ σωστή η τοποθέτηση-καταγγελία του συγχωριανού μας καθώς όλοι εμείς "κοιμόμαστε" ή δεν θέλουμε να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με τους Τοπικούς Άρχοντες. Μιας κι έρχονται εκλογές λοιπόν οι υποψήφιοι ας κοιτάξουν καλά γύρω τους και εννοώ τα σωριασμένα κτίρια στο κέντρο του χωριού και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει.
Αυτή η εικόνα εγκατάλειψης στο κέντρο είναι εικόνα ντροπής για εμάς που ζούμε εδώ κι όχι γι αυτούς που τα παρατήσαν και φύγαν.
Εκείνο όμως που με θλίβει περισσότερο είναι οι εικόνες που είδα με τις σακούλες μέσα στο οστεοφυλάκιο και τα σκουπίδια απ' έξω. Αυτά σίγουρα δεν τα έκανε η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά ΕΜΕΙΣ. ΕΜΕΙΣ οι πολιτισμένοι που όλο απαιτούμε να γίνουν έργα αλλά δεν απλώνουμε το χέρι μας να κάνουμε τίποτα.
Αν δεν κάνω λάθος ο Τολστόι είπε: "όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο μα κανένας δε θέλει να αλλάξει τον εαυτό του".
Τα σέβη μου

Ανώνυμος είπε...

Η όλη κατάσταση που επικρατεί έχει προκαλέσει τη θλίψη και το θυμό όσων επισκέπτονται το οστεοφυλάκιο και έχουν εκεί λείψανα απο δικούς τους ανθρώπους. Η λειτουργία είναι υποβαθμισμένη και η εικόνα που επικρατεί δεν τιμά κανέναν. Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να φροντίσει για την διασφάλιση στοιχειωδών κανόνων ομαλής λειτουργίας του.

Ανώνυμος είπε...

Μετα το ποταμι ειμαστε ολοι ισοι. Ας το καταλαβουν αυτο ολοι, και οι απλοι πολιτες και οι τοπικοι αρχοντες (που προερχονται απο τους απλους πολιτες).

Ανώνυμος είπε...

Αρκεί είς άνθρωπος ζήλω πεπυρωμένος ολόκληρον διορθώσασθαι Δήμον…;

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα, ενωμένοι για το καλό του τόπου μας πριν, αλλά και μετά τις εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας το κείμενο αναρωτήθηκα,είναι αλήθεια αυτά??
Βλέποντας τις φωτογραφίες απογοητεύθηκα και βρήκα το κείμενο επιεικέστατο.
Παρακολουθώντας τα σχόλια τρελάθηκα που οι παρακείμενοι του κειμένου Υποψήφιοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πήραν θέση.
Να πάω η να μην πάω να ψηφίσω.??

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής