Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Τιμητική εκδήλωση για τον Μιχάλη Γκανά!

Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουνίου θα γίνει η τιμητική εκδήλωση για τον Μιχάλη Γκανά!
Έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές-στιχουργούς που οι στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Ξυδάκη κ.α. συνθέτες.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφάδων στον υπαίθριο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Σοφάδων. (Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάλυση του έργου του Μιχάλη Γκανά από τον Καρδιτσιώτη ποιητή Χρήστο Κολτσίδα, απαγγελία ποιημάτων από φίλους του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφάδων και θα κλείσει με ένα μουσικό μέρος από την μουσική ομάδα "ΧΡΟΕΣ" που θα παρουσιάσει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μελοποιημένα δείγματα στίχων του Μιχάλη Γκανά.


Ανάλυση ποιητικού έργου: Χρήστος Κολτσίδας
Ανάγνωση ποιημάτων: Μέλη & Φίλοι του ΠΣΣ
Παρουσίαση τραγουδιών: Μουσική ομάδα Χρόες...
μπουζούκι: Ηλίας Μπαλωμένος,
βιολί: Λιλιάνα Ντούλια,
κιθάρα & μαντολίνο: Χρήστος Διαμαντής,
φωνή: Αναστασία Μαρκαντώνη,
πιάνο: Γιάννης Μπάτρας

Σας προσκαλούμε όλους σ` αυτό το πολιτιστικό γεγονός!!!
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 9 μ.μ.


Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Γκανά
Γεννήθηκε το 1944 στον Τσαμαντά της Θεσπρωτίας.
Το 1948, μέσα στη δίνη του Εμφυλίου, βρέθηκε στην Αλβανία και μετά στην Ουγγαρία μαζί με την οικογένειά του. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1954. Το χρονικό αυτής της περιπέτειας καταγράφτηκε στο αφήγημα Μητριά πατρίδα (1981). Το 1962 κατέβηκε στην Αθήνα, για να σπουδάσει Νομικά, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία στη «Δωδώνη», συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 ως τη συνταξιοδότησή του το 2005 εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες. Οι στίχοι του συγκεντρώθηκαν σε δύο εκδόσεις: Ανθοδέσμη. Ποιήματα και τραγούδια για μια νύχτα (μαζί με τους Ηλία Λάγιο, Γιώργο Κοροπούλη και Διονύση Καψάλη, 1993) και Μιχάλης Γκανας: Στίχοι (2002). Μετέφρασε τις Νεφέλες του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν (1991), τους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών (1994) και το Άσμα ασμάτων (2005 – το μόνο που εκδόθηκε).
Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Παραλογή, το 2009 με το Βραβείο Καβάφη στο Κάιρο και το 2011 με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Οι ποιητικές του συλλογές είναι εφτά: 
Ακάθιστος δείπνος (1978), Μαύρα λιθάρια (1980), Γυάλινα Γιάννενα (1989), Παραλογή (1993), Τα μικρά 1969-1999 (2000), Ο ύπνος του καπνιστή (2002) και Άψινθος (2012). Όλες οι συλλογές είναι συγκεντρωμένες τώρα στην έκδοση του 2013  Ποιήματα 1978-2012.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής